Mix wasabi nooit door de sojasaus
Volgens Morimoto heeft een goede sushi-chef namelijk al precies de juiste hoeveelheid wasabi in je sushi verwerkt en zal de sushi perfect in balans zijn. Als je zelf nog wasabi toevoegt zal deze de smaken van bijvoorbeeld tonijn overschaduwen. Nu denk jij: waar zit die wasabi dan? Bij de all-you-can-eat-variant verwerkt de chef geen wasabi in de sushi. Daarbij gaat deze vlieger niet op. Wil je échte sushi proeven? Ga dan naar een Japans restaurant (Hokkai Kitchen in IJmuiden, om maar een voorbeeld te noemen) waar een getrainde sushi-chef je een fantastische avond bezorgt. Of nog beter: boek een ticket naar Japan.
Even terug naar waar we zijn begonnen: sojasaus zorgt juist voor een hartige smaak en het toevoegen van wasabi aan de saus zorgt ervoor dat ook deze smaak niet goed naar voren zal komen. Voor de ultieme sushi-beleving dip je je sushi dan ook alleen in sojasaus en laat je de wasabi achterwege.
Dip voorzichtig
We blijven bij sojasaus, want Morimoto waarschuwt dat te veel sojasaus ook funest kan zijn voor je sushi. Bij het eten van nigiri (een bolletje sushirijst met een plakje vis bovenop) dippen veel mensen de rijstkant in de sojasaus, maar dit is volgens Morimoto fout. Hierdoor is de kans namelijk groter dat de rijst uit elkaar valt en overmeestert de sojasaus. Dip daarom nigiri altijd met de kant van de vis in de sojasaus.
Met de hand
Spreek jij niet de taal der eetstokjes? Morimoto komt gelukkig ook met goed nieuws. Het is toegestaan om sushi met je handen te eten. De chopsticks (hashi) mag je dus links laten liggen.
Eet je sushi in 1 keer
Elke sushi is perfect in balans en daarom doe je er goed aan om je sushi in 1 keer op te eten. “Sommige mensen zeggen dat ze het niet in één hap kunnen eten. Maar zeg eens eerlijk, wat is groter: een hotdog, een hamburger of sushi? Niet de sushi”, aldus Morimoto. Alhoewel we die vergelijking niet he-le-maal kunnen beamen (lees: wie eet er een hamburger in één hap op?), gaat voortaan elke sushi zonder happen de mond in. Hebben we geen enkel probleem mee!
Vis versus rijst
Zeg jij 'sushi', gillen wij 'vis!' Maar wist je dat het bereiden van de 'perfecte rijst' een kunst is waar sushichefs jaren over doen om het onder de knie te krijgen? De zuurgraad en temperatuur spelen een essentiële rol. Probeer de volgende keer dus wat extra aandacht te besteden aan de rijst.
Het gembermysterie
De ingelegde gember (gari) die samen met sushi geserveerd wordt, ligt daar om je smaakpapillen te neutraliseren tussen de verschillende gangen door. En dus niet per se om door jouw soja-wasabimengsel te smeren. Ahá!