De letterlijke betekenis van surimi is vermalen vlees en verklapt eigenlijk al waaruit het bestaat. Surimi is in principe een pasta van viseiwitten, gemaakt door mager vlees van witvissen, voornamelijk kabeljauw, koolvis of blauwe wijting, te versnijden en te vermalen. Voor surimi met krabsmaak worden vervolgens schaal en schelpdieraroma’s toegevoegd en wordt het opgerold en voorzien van rode kleurstof.

Is het een product of bereidingswijze?

Dit is de surimi zoals wij hem kennen, maar eigenlijk is het geen product, maar een bereidingswijze. Een Japanse bron uit 1115 verwijst zelfs naar het produceren van surimi. De variant die wij kennen als imitatiekrab is slechts een van de vele verschillende vormen en smaken van surimi en wordt officieel als KaniKama aangeduid.

Hoe het ook wordt genoemd, de imitatiekrab zoals wij hem kennen bestaat vaak dus uit meerdere witvissen en het bevat weinig vet en suikers bevat en is laag in calorieën. Bovendien is het een stuk goedkoper dan echte krab en dus een heel mooi alternatief.