De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

aubergine-sushi met sesamdressing

Maak indruk op je vrienden met dit heerlijke vegetarisch voorgerecht van aubergine-sushi met sesamdressing.

45 min kooktijd
Veganistische recepten: sushi

Een recept van

Angélique Schmeinck

Miniatuurvoorbeeld

Dit heerlijke vegetarisch voorgerecht van aubergine-sushi met sesamdressing doet je vrienden versteld staan. 

Bereidingswijze

‘s Middags voorbereiden

Aubergine

Snijd de aubergines over de lengte in gelijke plakken van circa een halve centimeter dik. Meng olijfolie met sesamolie en bestrijk de plakken aubergine aan beide kanten met de olie. Bestrooi met een beetje zeezout en leg ze naast elkaar in een enkele laag op een groot bord of plateau. Leg er een vel plasticfolie op en dan weer een laag aubergine. Dek af met plasticfolie, zet een gewicht op de plakken en laat ze 30 minuten zo staan. Op deze manier wordt het vruchtvlees van de aubergine zacht en kun je de plakken later beter grillen.

Sushirijst

Spoel de sushirijst in een bolzeef af met koud water en laat goed uitlekken. Zet de rijst op met het water en kook in 10-12 minuten gaar. (Of volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking). Leg een deksel op de pan zodra de rijst kookt. Zet het vuur uit zodra de rijst gaar is. Breng op smaak met zeezout en sushi-azijn (met vork er doorheen mengen) en laat de rijst met de deksel op de pan nog circa 10 minuten rusten. Verdeel de rijst daarna over een groot bord of platte schaal en laat afkoelen. 

Komkommer

Schil de komkommer, verdeel in vier gelijke stukken. Snijd dikke plakken langs de zaadlijst en vervolgens repen van halve centimeter dik. Rasp de limoenschil en sprenkel het sap van de limoen erover.

Sesamdressing

Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan in circa 2 minuten goudbruin. Meng alle ingrediënten voor de dressing op volgorde door elkaar.

’s Avonds afmaken

Aubergine-sushi

Halveer de avocado en haal de pit eruit. Snijd de avocado in parten en haal de schil eraf. Dep de plakken aubergine droog. Verhit een grillpan en gril de plakken aubergine in 2-3 minuten aan beide kanten goudbruin. Laat de plakken een beetje afkoelen. Leg op elke aubergineplak een laagje sushirijst, leg er een reep komkommer en een part avocado op en dek af met sushirijst. Druk de rijst rondom goed aan. Rol de aubergineplak strak over de vulling en rol verder op. Ga zo verder met de overige plakken aubergine. Reken op 3 auberginerolletjes per persoon.

Opmaak bord

Rol de spinazie op en snijd de spinazie in dunne reepjes. Verdeel de spinazie in een rechte lijn over langwerpige borden. Verdeel de sesamdressing erover en zet de aubergine-sushi erop.

Wijntip: Angélique's favoriet

Limoen, azijn, gember en soja zijn lastige smaken voor wijn. Een veilige keuze om erbij te schenken is een Elzasser, maar probeer maar eens iets anders zoals Viognier. Deze druif geeft veel aroma en smaak, maar is zo niet overheersend of zoetig zoals een Chardonnay of een good ol Elzasser kan zijn. Je zou in dit geval bijna 'middle of the road' zeggen, maar dadt doet de Viognier echt te kort. Want deze wijn verbindt alle smaken aan elkaar zonder uit de bocht te vliegen. De wijn is krachtig genoeg om zijn eigen karakter te houden maar ook lieflijk genoeg om alle ingrediënten aan elkaar te rijgen. 

door Corria Houthuizen

 

De beleving van uit eten gaan met je vrienden, maar dan in je eigen huis? Een chef hiervoor uitnodigen is niet meer nodig. Vanaf nu ben jij chef, sommelier en gastheer of -vrouw tegelijk! Je vrienden weten niet wat ze overkomt als jij een indrukwekkend 3-gangenmenu op tafel tovert.

Meesterkok Angélique Schmeinck deelt haar culinaire geheimen met jou en geeft tips en tricks voor een perfect menu. Voor- hoofd- en nagerecht; je bord tot in de puntjes verzorgd en de smaken perfect gecombineerd. Indrukwekkend, terwijl jij er echt niet veel moeite voor hoeft te doen. Dat weet jij, maar dat hoeven je vrienden niet te weten…It’s time to impress your friends! 

 

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker