Aubergine-sushi met sesamdressing

15
Gemiddeld

Bereidingswijze

45 minuten totale tijd

‘s Middags voorbereiden

Aubergine

Snijd de aubergines over de lengte in gelijke plakken van circa een halve centimeter dik. Meng olijfolie met sesamolie en bestrijk de plakken aubergine aan beide kanten met de olie. Bestrooi met een beetje zeezout en leg ze naast elkaar in een enkele laag op een groot bord of plateau. Leg er een vel plasticfolie op en dan weer een laag aubergine. Dek af met plasticfolie, zet een gewicht op de plakken en laat ze 30 minuten zo staan. Op deze manier wordt het vruchtvlees van de aubergine zacht en kun je de plakken later beter grillen.

Sushirijst

Spoel de sushirijst in een bolzeef af met koud water en laat goed uitlekken. Zet de rijst op met het water en kook in 10-12 minuten gaar. (Of volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking). Leg een deksel op de pan zodra de rijst kookt. Zet het vuur uit zodra de rijst gaar is. Breng op smaak met zeezout en sushi-azijn (met vork er doorheen mengen) en laat de rijst met de deksel op de pan nog circa 10 minuten rusten. Verdeel de rijst daarna over een groot bord of platte schaal en laat afkoelen. 

Komkommer

Schil de komkommer, verdeel in vier gelijke stukken. Snijd dikke plakken langs de zaadlijst en vervolgens repen van halve centimeter dik. Rasp de limoenschil en sprenkel het sap van de limoen erover.

Sesamdressing

Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan in circa 2 minuten goudbruin. Meng alle ingrediënten voor de dressing op volgorde door elkaar.

’s Avonds afmaken

Aubergine-sushi

Halveer de avocado en haal de pit eruit. Snijd de avocado in parten en haal de schil eraf. Dep de plakken aubergine droog. Verhit een grillpan en gril de plakken aubergine in 2-3 minuten aan beide kanten goudbruin. Laat de plakken een beetje afkoelen. Leg op elke aubergineplak een laagje sushirijst, leg er een reep komkommer en een part avocado op en dek af met sushirijst. Druk de rijst rondom goed aan. Rol de aubergineplak strak over de vulling en rol verder op. Ga zo verder met de overige plakken aubergine. Reken op 3 auberginerolletjes per persoon.

Opmaak bord

Rol de spinazie op en snijd de spinazie in dunne reepjes. Verdeel de spinazie in een rechte lijn over langwerpige borden. Verdeel de sesamdressing erover en zet de aubergine-sushi erop.

 

 
Angélique’s favoriet


Limoen, azijn, gember en soja zijn lastige smaken voor wijn. Een veilige keuze om erbij te schenken is een Elzasser, maar probeer eens iets anders zoals Viognier. Deze druif geeft veel aroma en smaak, maar is zo niet overheersend of zoetig zoals een Chardonnay of een good old Elzasser kan zijn.
Je zou in dit geval bijna ‘middle of the road’ zeggen, maar dat doet de Viognier echt te kort. Want deze wijn verbindt alle smaken aan elkaar zonder uit de bocht te vliegen. De wijn is krachtig genoeg om zijn eigen karakter te houden maar ook lieflijk genoeg om alle ingrediënten aan elkaar te rijgen.

door Corria Houthuizen

 

 

 

 

Ingredienten

4
Personen

Aubergine

  • 2 middelmaat aubergines
  • 6 el olijfolie
  • 2 el sesamolie

Sushirijst

  • 200 g sushirijst
  • 275 ml water
  • 40 ml sushi- of rijstazijn

Komkommer

  • 1 limoen
  • 1 komkommer

Sesamdressing

  • 2 el sesamzaadjes
  • 2 el zwarte sesamzaadjes
  • 0.5 tl vers geraspte gember
  • 2 el sojasaus
  • 1 el gembersiroop
  • 2 el rijstazijn
  • 1.5 el sesamolie

Garneren

  • 1 avocado
  • 2 handjes jonge spinazie (gewassen)

Extra nodig

  • plasticfolie
Geef je waardering
15