Welk vlees voor rollade?

Als Swinkels moet kiezen tussen varkensrollade of runderrollade, kiest hij zonder aarzeling voor de laatste optie. En dan wel voor kalfsrollade om precies te zijn. “Deze heeft een mooie mix tussen structuur en smaak. En is goed te combineren met andere smaken en ingrediënten.” Ga je voor varkensrollade, ga dan voor porchetta. Tip: laat voor het gemakt het vlees door de slager alvast strak opbinden.

Hoe lang moet een rollade van 1 kg braden?

Hoe lang een rollade moet braden is volgens Swinkels lastig in tijd uit te drukken, dit is afhankelijk van het soort vlees, de bakmethode en dikte. Zijn tip: gebruik een kernthermometer. Heb je die niet, kun je deze oventijden hieronder als indicatie gebruiken voor een rollade van 1 kilo.

  • Kiprollade: 1 uur en 15 minuten
  • Varkensfiletrollade: 1 uur en 15 minuten
  • Varkensrollade: 1 uur en 45 minuten
  • half-om-half-rollade: 1 uur en 45 minuten
  • Kalfsrollade: 1 uur 15 minuten
  • Rosbiefrollade of runderrollade: 1 uur

Hoe kun je zien of een rollade gaar is?

Het simpele antwoord is hier opnieuw: meet de kerntemperatuur. Hieronder hebben we de kerntemperatuur van verschillende soorten rollades voor je opgesomd. Zo weet je altijd of je rollade perfect gaar is van binnen.

  • Kiprollade: 70-72°C
  • Varkensfiletrollade: 65°C
  • Varkensrollade: 68-70°C
  • Half-om-half-rollade: 68°C 
  • Kalfsrollade: 60ºC (medium-rare)
  • Runderrollade: 55-57°C (medium-rare)

Hoe braad je een rollade?

Als het aan Rick Swinkels ligt, bak je de rollade eerst goudbruin in de pan en daarna in de oven. “Mijn voorkeur gaat altijd uit naar langzaam garen. Snel garen geeft nooit het beste resultaat.” Zijn recept voor een kalfsrollade ziet er als volgt uit.

  1. Een rollade bak je in een grote pan met anti-aanbaklaag of stoofpan. Let erop dat de pan groot genoeg is zodat het vlees genoeg ruimte heeft om te bakken.
  2. Ondertussen verwarm je de oven voor op 110 ºC.
  3.  Zet een pan op middelhoog vuur met een flinke hoeveelheid geklaarde boter.
  4. Bak de rollade rondom goudbruin en geef het genoeg tijd om goed te kleuren.
  5. Is de rollade goudbruin? Laat ‘m dan zo'n 15 minuten afkoelen.
  6. Leg de rollade met het bakvocht in een ovenschaal, prik een kernthermometer in de kern en zet de ovenschaal in de oven tot de kerntemperatuur van de rollade 60ºC heeft bereikt.
  7. De rollade mag uit de oven en langzaam verder garen. Het vet dat uit de rollade loopt schenk je met een lepel over het vlees.
  8. Na zo’n 10 minuten kun je de rollade serveren en aansnijden.

Hoeveel rollade per persoon?

De hoeveelheid vlees per persoon bedraagt zo'n 150 tot 200 gram. Máár omdat je dit vlees vaak aan tafel eet tijdens de feestdagen, is een beetje extra natuurlijk helemaal niet erg.

Wat voor saus bij rollade? 

Cranberrysaus smaakt heerlijk bij een varkensrollade. Geen liefhebber van cranberry's? Een rollade kan ook heel goed geserveerd worden met een pepersaus, kaassaus of een champignonroomsaus

Welke kruiden bij rollade?

Tijdens het aanbraden van de rollade kun je harde kruiden zoals rozemarijn en tijm of smaakmakers als knoflook toevoegen aan de gesmolten boter. Giet de kruiden samen met het braadvocht en de rollade in de ovenschaal. Verwijder de kruiden voor het serveren en garneer eventueel met verse kruiden.

Kun je rollade ook op andere manieren bereiden?

Jazeker! Rollade kun je, naast aanbraden en garen in een ovenschaal, op verschillende manieren bereiden. Zie alle bereidingsmethoden voor rollade hieronder:

Sous-vide: Vacumeer de rollade met kruiden en gaar het vlees sous-vide. Haal het vlees hierna uit de sous-videzak, dep het droog en braad het rondom gaar in een hete pan.

Slowcooker: Gaar de rollade in een slowcooker met bouillon of wijn en laat de rollade op een lage temperatuur garen. Eventueel kun je het vocht inkoken tot saus.

BBQ of smoker: Smeer de rollade in met een dry rub. Verwarm een BBQ of smoker en leg de rollade op indirecte hitte. Gaar de rollade met de deksel erop op lage temperatuur.

Wat eet je bij rollade?

Je kunt een rollade serveren met alles wat je lief is. Denk hierbij aan een romige aardappelgratingemarineerde spruitjes, risotto en hasselbackaardappelen. Maak je gerecht helemaal af met een frisse salade.

Kun je rollade van te voren klaarmaken?

Je kunt de rollade een dag van te voren klaarmaken (opbinden etc) - maar braad hem de dag van het evenement pas af om uitdrogen te voorkomen bij het opnieuw verwarmen. 

Hoe presenteer je een rollade (en snijd je 'm een beetje mooi)

De beste (en makkelijkste) manier om een rollade te presenteren is om alvast wat plakken voor te snijden en deze mooi op hetzelfde bord neer te leggen. Laat de rollade rusten voordat je 'm aansnijdt en gebruik voor het snijden een scherp mes. Probeer de plakken in één vloeiende beweging door te snijden, zonder te veel druk te zetten.

Welke wijn drink je bij rollade?

Bij een kip- en varkensrollade past een volle, romige witte wijn als Chardonnay (bijvoorbeeld uit de Bourgogne) heel goed. Ga je een runderrollade maken? Kies dan voor een wat vollere rode wijn, zoals Bordeaux (een blend van Cabernet Sauvignon en Merlot) of een stevige en peperige Syraz. 

Hoe lang rollade bewaren in de koelkast?

Een gebraden rollade kun je (luchtdicht) maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt de rollade ook invriezen, dan is deze tot 3 maanden houdbaar. 

Rollade-recept maken - Dit zijn de favorieten van 24Kitchen

Buikspekrollade

Rollade van buikspek

Bekijk
Snel met Mil kerst Porchetta met pistache en venkelzaad

Porchetta met pistache en venkelzaad

Bekijk
Kiprollade

Kiprollade recept

Bekijk
Zalmrollade gevuld met noten

Zalmrollade gevuld met noten

Bekijk
Rollade met paddenstoelen en kastanjes uit het programma Miljuschka Masterclass Kersteditie.

Rollade met paddenstoelen en kastanjes

Bekijk
Champignonrollade met aardappelkroketjes

Champignonrollade met aardappelkroketjes

Bekijk
Kalkoenrollade

Kalkoenrollade

Bekijk