Welk vlees voor rollade?

Als Swinkels moet kiezen tussen varkensrollade of runderrollade, kiest hij zonder aarzeling voor de laatste optie. En dan wel voor kalfsrollade om precies te zijn. “Deze heeft een mooie mix tussen structuur en smaak. En is goed te combineren met andere smaken en ingrediënten.” Ga je voor varkensrollade, ga dan voor porchetta. Tip: laat voor het gemakt het vlees door de slager alvast strak opbinden.

Hoe lang moet een rollade van 1 kg braden?

Hoe lang een rollade moet braden is volgens Swinkels lastig in tijd uit te drukken, dit is afhankelijk van het soort vlees, de bakmethode en dikte. Zijn tip: gebruik een kernthermometer. Heb je die niet, kun je deze oventijden hieronder als indicatie gebruiken voor een rollade van 1 kilo.

  • Kiprollade: 1 uur en 15 minuten
  • Varkensfiletrollade: 1 uur en 15 minuten
  • Varkensrollade: 1 uur en 45 minuten
  • half-om-half-rollade: 1 uur en 45 minuten
  • Kalfsrollade: 1 uur 15 minuten
  • Rosbiefrollade of runderrollade: 1 uur

Hoe kun je zien of een rollade gaar is?

Het simpele antwoord is hier opnieuw: meet de kerntemperatuur. Hieronder hebben we de kerntemperatuur van verschillende soorten rollades voor je opgesomd. Zo weet je altijd of je rollade perfect gaar is van binnen.

  • Kiprollade: 70-72°C
  • Varkensfiletrollade: 65°C
  • Varkensrollade: 68-70°C
  • Half-om-half-rollade: 68°C 
  • Kalfsrollade: 60ºC (medium-rare)
  • Runderrollade: 55-57°C (medium-rare)

Hoe braad je een rollade?

Als het aan Rick Swinkels ligt, bak je de rollade eerst goudbruin in de pan en daarna in de oven. “Mijn voorkeur gaat altijd uit naar langzaam garen. Snel garen geeft nooit het beste resultaat.” Zijn recept voor een kalfsrollade ziet er als volgt uit.

  1. Een rollade bak je in een grote pan met anti-aanbaklaag of stoofpan. Let erop dat de pan groot genoeg is zodat het vlees genoeg ruimte heeft om te bakken.
  2. Ondertussen verwarm je de oven voor op 110 ºC.
  3.  Zet een pan op middelhoog vuur met een flinke hoeveelheid geklaarde boter.
  4. Bak de rollade rondom goudbruin en geef het genoeg tijd om goed te kleuren.
  5. Is de rollade goudbruin? Laat ‘m dan zo'n 15 minuten afkoelen.
  6. Leg de rollade met het bakvocht in een ovenschaal, prik een kernthermometer in de kern en zet de ovenschaal in de oven tot de kerntemperatuur van de rollade 60ºC heeft bereikt.
  7. De rollade mag uit de oven en langzaam verder garen. Het vet dat uit de rollade loopt schenk je met een lepel over het vlees.
  8. Na zo’n 10 minuten kun je de rollade serveren en aansnijden.

Hoeveel rollade per persoon?

De hoeveelheid vlees per persoon bedraagt zo'n 150 tot 200 gram. Máár omdat je dit vlees vaak aan tafel eet tijdens de feestdagen, is een beetje extra natuurlijk helemaal niet erg.

Wat voor saus bij rollade? 

Cranberrysaus smaakt heerlijk bij een varkensrollade. Geen liefhebber van cranberry's? Een rollade kan ook heel goed geserveerd worden met een pepersaus, kaassaus of een champignonroomsaus

Wat eet je bij rollade?

Je kunt een rollade serveren met alles wat je lief is. Denk hierbij aan een romige aardappelgratingemarineerde spruitjes, risotto en hasselbackaardappelen. Maak je gerecht helemaal af met een frisse salade.

Kun je rollade van te voren klaarmaken?

Je kunt de rollade een dag van te voren klaarmaken (opbinden etc) - maar braad hem de dag van het evenement pas af om uitdrogen te voorkomen bij het opnieuw verwarmen. 

Welke wijn bij rollade?

Bij een kip- en varkensrollade past een witte wijn als Chardonnay heel goed. Ga je een runderrollade maken? Kies dan voor een wat vollere rode wijn, zoals Bordeaux. 

Hoe lang rollade bewaren in de koelkast?

Een gebraden rollade kun je (luchtdicht) maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt de rollade ook invriezen, dan is deze tot 3 maanden houdbaar. 

Rollade-recept maken - Dit zijn de favorieten van 24Kitchen

Buikspekrollade

Rollade van buikspek

Bekijk
Snel met Mil kerst Porchetta met pistache en venkelzaad

Porchetta met pistache en venkelzaad

Bekijk
Kiprollade

Kiprollade recept

Bekijk