Kiprollade braden in de oven? Jeffrey, privé chef onder de naam Cheffrey, weet wel hoe. Je wilt natuurlijk wel een sappige kiprollade en geen droog stuk vlees in je mond. Daarom is het belangrijk om te weten wat de braadtijd is. Maar hij heeft nog meer tips and tricks. De slager kan je al aardig op weg helpen en met onderstaand recept uit de koker van Jeffrey zet jij een heerlijk maal op tafel. 

De beste manier om kiprollade te maken

Jeffrey kun je kennen als thuiskok Cheffrey die al bij menig blogger thuis heeft gekookt. Ondanks dat kiprollade niet ingewikkeld hoeft te zijn, kun je het makkelijk naar een hoger niveau trekken. Met dit kiprollade recept in combinatie met de tips, krijg jij een culinair hoogstandje op tafel waarmee je indruk kunt maken. 

Natuurlijk begint een goed recept bij goede kwaliteit. Zo ook deze kiprollade. “Begin bij een goed uitgebeend stuk kip”, tipt Jeffrey. “Dat is veel werk, maar je kunt het ook door de slager laten doen.”

Je hoeft de kiprollade niet per se in de pan aan te braden “zelf doe ik dat nooit”, geeft Jeffrey aan. Wat wel belangrijk is, is dat je de kip insmeert met olijfolie, in een braadslede in de oven schuift en om de 5-6 minuten omdraait om te arrangeren met olijfolie en de vleessappen. Op die manier houd je de kiprollade sappig. Jeffrey gebruikt olijfolie, vanwege de diepere, notige en olijvige smaak die het aan het eten geeft.

Dat om de paar minuten omdraaien is meteen de belangrijkste tip die Jeffrey wil meegeven: “voor een sappige bereiding maak je er een taak van waarbij je goed moet blijven opletten. Stel de kernthermometer in op 70-72 graden Celsius, want bij die temperatuur wordt de bacterie salmonella gedood.”

De meest gemaakte fouten met kiprollade

Als je er toch voor kiest om de kiprollade aan te bakken in de pan, let er dan op dat je ‘m niet te hard aanbraadt. “Hij hoeft nog niet heel veel kleur te hebben, want hij gaat ook nog de oven in. Als je de kiprollade dan ook nog inwikkelt in spek, wordt het niet mooi goudbruin, maar brandt-ie aan de buitenkant aan en wordt je kip aan de binnenkant droog. 

Ook kiprollade van kippendijen klinkt volgens Jeffrey als een leuk idee, “maar zelf houd ik het liever bij de basis waarbij je de variatie aanbrengt met de vulling. Een klassieke kiprollade is namelijk altijd gemaakt van een hele uitgebeende kip.” Bij het kiezen van de vulling is het ook belangrijk om het bijgerecht erop af te stemmen. Gebruik je aardse smaken in de vulling, laat die dan ook terugkomen in je bijgerecht, is de tip.

Zelf serveert de chef kiprollade het liefst zoals onderstaand recept, met een vulling van kastanje. “Lekkere volle smaken met knoflook, tijm en rozemarijn.”

Ingredienten

6
Personen

Ingrediënten voor de kip

 • 1 een hele kip ontbeend zonder vleugels
 • 3 tl gerookte paprikapoeder
 • 3 tl (zee)zout
 • olijfolie om in te bakken

Ingrediënten voor de vulling

 • 20 gekookte kastanjes
 • 1 gesnipperde ui
 • 6 tenen knoflook
 • 50 g walnoten
 • 1 el walnootolie
 • 1 Venkel in fijne blokjes
 • 100 g gekookte wilde rijst of basmatirijst
 • zout en peper

Ingrediënten voor het aflakken

 • 100 ml extra vierge olijfolie
 • 3 takjes rozemarijn
 • 4 takjes tijm
 • 3 tenen knoflook
 • grof zeezout

Extra nodig

 • Keukentouw
 • braadslee
 • kernthermometer

Bereidingswijze

1 uur en 30 minuten

Stap 1:

Verwarm de oven vast voor op 180 graden. Maak dan eerst de vulling. Zet een pan met ruim water, wat zout en de rijst op hoog vuur. Breng al roerend aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur lager en laat je de pan, afgedekt met deksel, 8-10 minuten op het vuur staan, terwijl je het af en toe omschept.

Stap 2:

Zet een koekenpan op middelhoog vuur en doe de olijfolie in de pan. Hak de gekookte kastanjes in grove stukken en snipper de ui. Bak de ui ongeveer 4 minuten, voeg vervolgens de kastanjes toe en bak het nog 2 minuten. Voeg nu de walnoten en de spinazie toe samen met de venkel en maak af met peper, zout en walnootolie. Meng nu ook de rijst door het geheel. De vulling is klaar.

Stap 3: 

Leg de (door de slager) uitgebeende kip met de huid naar beneden. Bestrooi de kip met peper, zout en het gerookte paprikapoeder. Verdeel de vulling over het midden van de kip.

Stap 4: 

Vouw de randen van de kip om de vulling en bind het geheel goed vast met keukentouw. Leg de kiprollade met de borstzijde naar boven in een ingevette braadslee. Besprenkel de kiprollade met wat olijfolie en bestrooi met peper en zout.

Stap 5: 

Zet de braadslee 1 uur in de oven met een kernthermometer erin geprikt. Draai de kiprollade ondertussen om de 5-6 minuten en arrangeer ‘m met olijfolie en de eruit gelopen vleessappen. De kiprollade is gaar als het een kerntemperatuur heeft bereikt van 70-72 graden. Voor extra smaak en een heerlijke geur in huis kun je wat takjes tijm en rozemarijn in de braadslee leggen.

Stap 6: 

Na een uur heeft de kiprollade een kerntemperatuur van ongeveer 60 graden Celsius. Zet de oven na dat uur op 200 graden Celsius en laat de rollade nog eens 15 minuten bakken. Wanneer de kiprollade een kerntemperatuur van 70-72 graden Celsius heeft bereikt, gaar is en de korst mooi goudbruin en knapperig is, kun je de oven uitzetten.

Stap 7:

Haal de kiprollade dan uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat het ongeveer 10 minuten rusten voordat je de kiprollade serveert.

Stap 8:

Maak tijdens het rusten van de kiprollade de lak. Doe de olijfolie samen met de tijm, rozemarijn en knoflook in een maatbeker en mix dit met een staafmixer tot een egaal mengsel. Snijd de rollade in plakken en lak de plakken volledig met het mengsel van olie, tijm, rozemarijn en knoflook en besprenkel de kiprollade met wat zeezout. 

Kiprollade serveren

Jeffrey geeft aan dat je deze kiprollade ook kunt serveren met aardappeltjes uit de oven en truffelmayo. Maak je gerecht helemaal af met een frisse salade van bijvoorbeeld venkel citrus en groene asperges.

Als je kiprollade overhoudt kun je het inpakken in plastic folie en in de koelkast wegleggen zodat het een stevige structuur krijgt. De volgende dag kun je de kiprollade in dunne plakken snijden om je brood mee te beleggen. Je hebt hiervoor niet per se saus nodig, maar ook in deze combinatie doet truffelmayonaise het goed. Je kunt hier ook groenten aan toevoegen, zoals verschillende soorten bladgroenten die je nog in de koelkast hebt liggen. Voor het brood kies je bij voorkeur wit zuurdesem. Dat gaat lekker bij kip door het zuur van het zuurdesem.

Kiprollade variaties

Maak ook eens een turkse pizza met zelfgemaakte kip döner van kiprollade

Geef je waardering

Kiprollade