De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

kiprollade recept

Kiprollade wil je sappig hebben. Dat heeft alles te maken met arrangeren (wordt uitgelegd) en braadtijd. Maak dit recept op 24Kitchen voor een perfecte kiprollade.

Kiprollade

Een recept van

Kiprollade uit de oven? Jeffrey, privé-chef onder de naam Cheffrey, weet wel raad. Met dit recept tover je de lekkerste kiprollade uit eigen oven. Aan de slag dus!

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven vast voor op 180 graden. 
  2. Zet een pan met ruim water, wat zout en de rijst op hoog vuur. Breng al roerend aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur lager en laat je de pan, afgedekt met deksel, 8-10 minuten op het vuur staan, terwijl je het af en toe omschept.
  3. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en doe de olijfolie in de pan.
  4. Hak de gekookte kastanjes in grove stukken en snipper de ui. Bak de ui ongeveer 4 minuten, voeg vervolgens de kastanjes toe en bak het nog 2 minuten. Voeg nu de walnoten en de spinazie toe samen met de venkel en maak af met peper, zout en walnootolie. Meng nu ook de rijst door het geheel. De vulling is klaar.
  5. Leg de (door de slager) uitgebeende kip met de huid naar beneden. Bestrooi de kip met peper, zout en het gerookte paprikapoeder. Verdeel de vulling over het midden van de kip.
  6. Vouw de randen van de kip om de vulling en bind het geheel goed vast met keukentouw. Leg de kiprollade met de borstzijde naar boven in een ingevette braadslee. Besprenkel de kiprollade met wat olijfolie en bestrooi met peper en zout.
  7. Zet de braadslee 1 uur in de oven met een kernthermometer erin geprikt. Draai de kiprollade ondertussen om de 5-6 minuten en arrangeer ‘m met olijfolie en de eruit gelopen vleessappen. De kiprollade is gaar als het een kerntemperatuur heeft bereikt van 70-72 graden.
  8. Na een uur heeft de kiprollade een kerntemperatuur van ongeveer 60 graden Celsius. Zet de oven na dat uur op 200 graden Celsius en laat de rollade nog eens 15 minuten bakken. Wanneer de kiprollade een kerntemperatuur van 70-72 graden Celsius heeft bereikt, gaar is en de korst mooi goudbruin en knapperig is, kun je de oven uitzetten.
  9. Haal de kiprollade dan uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat het ongeveer 10 minuten rusten voordat je de kiprollade serveert.
  10. Maak tijdens het rusten van de kiprollade de lak. Doe de olijfolie samen met de tijm, rozemarijn en knoflook in een maatbeker en mix dit met een staafmixer tot een egaal mengsel. Snijd de rollade in plakken en lak de plakken volledig met het mengsel van olie, tijm, rozemarijn en knoflook en besprenkel de kiprollade met wat zeezout. 

Tip:
Voor extra smaak en een heerlijke geur in huis kun je wat takjes tijm en rozemarijn in de braadslee leggen.

Hoe bereid je een kiprollade?

Natuurlijk begint een goed recept bij goede kwaliteit. Zo ook deze kiprollade. “Begin bij een goed uitgebeend stuk kip”, tipt Jeffrey. “Dat is veel werk, maar je kunt het ook door de slager laten doen.” De kiprollade hoef je niet per se in de pan aan te braden “zelf doe ik dat nooit”, geeft Jeffrey aan. Wat wel belangrijk is, is dat je de kip insmeert met olijfolie, in een braadslede in de oven schuift en om de 5-6 minuten omdraait om te arrangeren met olijfolie en de vleessappen. Op die manier houd je de kiprollade sappig. 

Wanneer is kiprollade gaar?

De kiprollade is gaar als het een kerntemperatuur heeft bereikt van 70-72 graden.

Welke saus bij kiprollade?

Champignonroomsaus is een saus die heerlijk smaakt bij een sappig stukje kip. Geen liefhebber van champignons? De kiprollade kan ook heel goed geserveerd worden met een rijke kaassaus, cranberrysaus of pepersaus.

Wat eet je bij kiprollade?

Je kunt deze kiprollade serveren met een romige aardappelgratin, zoete-aardappelfrietjes, gekruide boontjes of met deze feestelijke aardappeltorentjes. Maak je gerecht helemaal af met een frisse salade van groene asperges.

Welke wijn bij kiprollade?

Een kiprollade kun je het beste combineren met een volle en fruitige witte wijn. Pak uit en kies voor een goede chardonnay. Wil je de kiprollade met kerst op en top feestelijk serveren, schenk er dan champagne bij.

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker