De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

cranberrysaus recept

Cranberrysaus kan niet ontbreken tijdens een klassiek kerstdiner. Maak dit supermakkelijke recept van 24Kitchen's Rudolph binnen 15 minuten.

15 min voorbereidingstijd
cranberysaus

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

"Cranberrysaus maken is hartstikke simpel. En jouw rollade, roast, of beef wellington wordt nóg lekkerder met zelfgemaakte cranberrysaus, dus snel aan de slag!"

Bereidingswijze

Cranberrysaus

  1. Verwarm de cranberries samen met de ingrediënten tot de cranberries open beginnen te knappen.

  2. Haal het pannetje van het vuur en roer 1 minuut rustig door. Nu heb je cranberry compote. Ga door met stap 3 voor cranberrysaus.

  3. Roer met een garde stevig door de saus om het iets smeuïger te maken. 

    Wil je liever een gladdere massa, gebruik dan een blender. Je kunt er ook cranberrysap van maken door het aan te lengen tot het zo vloeibaar is dat het makkelijk te drinken is. 

Hoe lang kan je cranberrysaus bewaren?

Cranberrysaus is een week houdbaar in de koelkast. Haal voor gebruik wel uit de koelkast, want het wordt wat dikker door de kou. Wil je de cranberrysaus langer bewaren? Je kunt de cranberrysaus ook invriezen en 3 á 4 maanden in de vriezer bewaren.

rudolph

Gerechten met cranberrysaus

Cranberrysaus kun je in allerlei klassiekers verwerken. Bijvoorbeeld gestoofde kwartels met cranberrysaus of wildgerechten als hertenbiefstuk een klassieke kalkoenrollade, een makkelijke winterse salade of een zoete, witte chocolade cheesecake of panna cotta

Pistache-cranberry cheesecake

Kun je cranberrysaus maken met port?

Port geeft een subtiele zoete, en rijke smaak aan je cranberrysaus. Voeg de port toe aan het begin en laat mee inkoken met de rest van de ingrediënten. Voeg eventueel kaneel, steranijs, of kardemom toe als extra smaakmakers.

Cranberry-appelcompote

Verschil cranberries en veenbessen

Wist je dat er ook Nederlandse cranberries bestaan, de kleine veenbes? Deze groeien op Terschelling. Cranberries en veenbessen behoren tot dezelfde familie, maar de Amerikaanse cranberries zijn groter en hebben een iets zuurdere smaak dan de Europese variant.

Miniatuurvoorbeeld

Cranberrysaus invriezen

Handig: voor invriezen kun je kleinere porties maken door de saus bijvoorbeeld in ijsblokjesvorm te gieten, zodat je alleen ontdooit wat je nodig hebt. In de vriezer blijft de saus tot 3 maanden goed.

vriezer

Cranberrysaus (her)gebruiken

Cranberrysaus kun je op verschillende manier (her)gebruiken in de keuken. Maak er bijvoorbeeld een vinaigrette van door olie, azijn en honing toe te voegen. Gebruik het als glazuur voor vlees of vis, smeer het op een boterham als spread, of voeg het toe aan een smoothie

sticky glazed zalm

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker