De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

hasselback aardappelen

Hasselbackaardappelen uit de oven zijn het perfecte bijgerecht. Maak ze met het verrassende recept van Jamie Oliver.

30 min voorbereidingstijd
120 min oventijd
Jamie Oliver One-pan Wonders kerst hasselbackaardappels

Een recept van

Jamie Oliver

Miniatuur

"Hasselbackaardappelen zal je elk jaar terugvinden op bijvoorbeeld mijn kerstmenu, maar zijn eigenlijk het hele jaar door lekker."

Bereidingswijze

Hasselback-aardappelen

  1. Verhit de oven tot 180 °C.

  2. Was de aardappels (snijd grotere doormidden en leg ze op de platte kant). De makkelijkste manier om ze te snijden is tussen twee houten lepels, zodat je niet helemaal erdoorheen gaat. Snijd de aardappels met ½ cm tussenruimte, tot op de handvatten van de lepels, in en leg ze in een grote braadslede.

  3. Besprenkel ze met 2 eetlepels olijfolie, bestrooi ze met zeezout en zwarte peper, en zet ze 1 uur in de oven, of tot ze goudbruin en gaar zijn.

  4. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Worstjes

  1. Draai de worsten in het midden een paar slagen zodat je ze netjes doormidden kunt snijden. Nu vind ik het altijd leuk om met een scherp mes sneetjes erin te maken die je met diverse smaakmakers kunt vullen, om de worsten nog lekkerder te maken.

  2. Snijd de plakjes spek doormidden en duw met de platte kant van je mes op het plakje om ze zo lang mogelijk te maken.

  3. Leg een worstje op elk plakje, rol het spek eromheen en zet de rolletjes vast met een cocktailprikker of puntig takje rozemarijn.

  4. Leg de verpakte worstjes tussen de afgekoelde aardappels, dek de slede af en zet hem een nacht in de koelkast.  

Serveren

  1. Verhit de oven tot 190 °C.

  2. Pel de tenen knoflook, stamp ze met een snufje zout fijn in een vijzel, meng de polenta erdoor en rasp de walnoten erbij.

  3. Strooi het mengsel over de aardappels en besprenkel het geheel met 1 eetlepel olie.

  4. Bak de aardappels 1 uur in de oven, of tot ze heet en crispy, en de worstjes goudbruin en gaar zijn. 

Wat is hasselback?

Hasselbacken is een kooktechniek waarbij je aardappelen (of bijvoorbeeld knolselderij) aan de bovenkant insnijdt, maar nét niet helemaal door. Vervolgens smeer je de aardappelen in met olie en voeg je smaakmakers als tijm, knoflook, paprikapoeder, rozemarijn of kaas toe en bak je ze af.

Miniatuur

Welke aardappels voor hasselback?

Voor hasselbackaardappelen kun je het beste vastkokende aardappelen gebruiken. Deze behouden hun vorm tijdens het bakken. 

aardappelen

Wat eet je bij hasselback aardappelen?

Hasselbackaardappelen zijn ideaal als bijgerecht en smaken heerlijk bij kip uit de oven, varkensrollade en biefstuk. Wil je er een hele maaltijd van maken, serveer en dan deze lekkere spruitjes of gekruide boontjes bij. Zalig!

Miniatuur

Hoe maak je hasselback aardappels?

Hasselback aardappels maak je door aardappelen in dunne schijfjes in te snijden, zonder ze helemaal door te snijden: zo ontstaat een waaier-effect. Je smeert ze daarna in met olie of boter en bakt ze af in de oven. 

hasselback

Hasselback aardappelen in de oven, bbq​ of airfryer

Hasselback aardappelen kun je klaarmaken in de oven, op de bbq of in de airfryer. Het ovenrecept staat hierboven.

Hasselback aardappelen op de BBQ: besprenkel de hasselback aardappelen met olie en wikkel ze in aluminiumfolie en leg ze op indirecte hitte tot ze gaar zijn. Dit duurt zo'n 45 minuten.

Hasselback aardappelen in de airfyer: besprenkel de hasselback aardappele met olie en leg ze in de airfryer. Bak ze 20 minuten af op 180°C.

Miniatuur

In de kersteditie van One-pan Wonders laat Jamie zien hoe je je kerstgerechten bereid in slechts één pan. Zo zet je een heerlijk kerstdiner op tafel met zo min mogelijk afwas.

Jamie Oliver

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker