Dit artikel is geschreven door Annemiek. Als health-blogger voor Puurfiguur.nl schrijft ze met veel plezier over gezond eten en afvallen. Zelf is ze een echte lekkerbek en eet ze het liefst vers, onbewerkt en biologisch.

Kip Tandoori-spiezen

Wil je een gezond stukje vlees op de barbecue? Bereid dan kip tandoori-spiezen van hele kip. Dit is puur en onbewerkt vlees met lekker veel gezonde eiwitten. De marinade maak je van yoghurt, verse kruiden en specerijen. Stuk voor stuk gezonde ingrediënten, waarmee je je stofwisseling en gezondheid een boost geeft.

Turkse kebab

Van vers lamsgehakt maak je de heerlijkste kebab spiezen, die prima op de barbecue gaan. Hélemaal gezond maak je het als je er groenten aan toevoegt. Hoe meer groenten, hoe beter.

Ribeye-rozemarijnspiezen

Bij een gezonde barbecue vind je geen bewerkt vlees, zoals worstjes of hamburgers. Maak gebruik van vers en onbewerkt vlees en marineert dat zelf met verse kruiden en specerijen. Bijvoorbeeld deze ribeye-rozemarijnspiezen. De suiker kun je vervangen door een snufje stevia. Of natuurlijk weglaten.

Groente op de barbecue

Groenten zijn misschien wel net zo lekker als vlees op de barbecue. Wat dacht je van geroosterde BBQ-groenten,of groentespiesjes vol vezels, vitamines en mineralen.

Tip: vermijd maïs als je wil afvallen. Deze graansoort bevat veel omega 6-vetzuren terwijl we die vetten al voldoende binnen krijgen. Daardoor raakt de balans tussen omega 3 en 6 verstoord. Om vet te verbranden zijn omega 3 vetten juist belangrijk.

Gezonde combi: zalm en groenten

Zalm doet het altijd goed op de barbecue. Bovendien is deze vette vis heel gezond. Helemaal als je hem combineert met groenten. Je krijgt dan niet alleen gezonde omega 3-vetzuren binnen, maar ook vezels, gezonde koolhydraten en vitamines. Deze zalmspiesjes zien er bovendien heel kleurrijk uit.

Gamba-spiesjes

Nog zo lekker en gezond zijn gamba-mangospiezen van de barbecue. Gamba’s leveren gezonde eiwitten en belangrijke vitamines en mineralen, zoals B-vitamines, ijzer, zink en jodium. Ze combineren heerlijk met een zoete fruitsoort als mango, waarmee je ook nog eens veel vitamines binnenkrijgt. Zeker maken deze zomer!

Salade

Uiteraard kan een salade niet ontbreken. Serveer een groene salade en gebruik extra vierge olijfolie om de meest gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Ook een frisse venkelsalade is een goed idee bij een barbecue. Of wat te denken van een vullende salade met quinoa en feta?

Fruitwater

Serveer eens fruitwater. Heel verfrissend en dorstlessend. Je kunt de heerlijkste combinaties maken, zoals verse munt en citroen of basilicum en aardbei. Bovendien staat het ontzettend vrolijk als je een paar kannen met verschillende soorten fruitwater neerzet.

Gezonde sausjes

Bij een gezonde barbecue horen gezonde sausjes. Deze maak je gemakkelijk zelf van yoghurt, extra vierge olijfolie en verse kruiden. Inspiratie? Check dan de yoghurt-muntsaus in dit recept, of de spicy yoghurtsaus die bij dit recept hoort.

Je kunt ook crudité met verschillende soorten gezonde sausjes op tafel neerzetten. Heb je er al eens aan gedacht om guacamole te serveren bij de barbecue? Met deze lekkere dip krijg je veel gezonde vetten binnen.