De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24K op TV

Picanha van de bbq met chimichurri

Picanha is volgens velen het lekkerste stuk vlees van de koe. Pitmaster X legt in Buitengewoon BBQ precies uit hoe het moet.

30 min. voorbereidingstijd
120 min. wachttijd
Direct naar recept
picanha

Een recept van

Roel Westra

Roel

"Door het vet boven op de picanha in te snijden, creëer je ruimte tussen het vet. Tijdens het grillen zul je zien dat het vet beter gaat smelten. De hitte kan beter in het vlees trekken doordat je meer oppervlak hebt gecreëerd."

Bereidingswijze

Picanha

  1. Snijd de vetkap kruislings in zonder te diep in het vlees te snijden.  

  2. Bestrooi de vetkant rijkelijk met piramidezout. Bestrooi de rest van de picanha met barbecuekruiden.  

  3. Vul een smoker box met houtsnippers. 

  4. Plaats de picanha indirect op de barbecue op circa 120 °C.  

  5. Rook de picanha tot een kerntemperatuur van circa 53,6 °C (ongeveer 1,5 uur). Laat daarna rusten. 

  6. Grill de picanha op hoge directe hitte (bijvoorbeeld een zijbrander) om het vet krokant te maken.  

  7. Snijd het vlees tegen de draad in plakjes. Serveer met de chimichurri-salsa, empanada en Spaanse tortilla.  

Chimichurri-salsa

  1. Rasp de tomaten op een grove rasp en verwijder de velletjes.  

  2. Rasp vervolgens de halve rode ui. Hak de peterselie.

  3. Voeg citroensap, zout, suiker, chilivlokken, peper, bladpeterselie en olijfolie toe. Meng alles goed door en zet apart. 

Start de zomer in vuur en vlam. In dit gloednieuwe programma leert bbq-expert Roel Westra, beter bekend als Pitmaster X, je alles wat je nog niet wist over het koken op de BBQ. 

BuitenGewoonBBQ

Picanha van de BBQ. Volgens velen het lekkerste stuk vlees van de koe dat zich net boven het begin van de staart bevindt (ook wel het staartstuk genoemd). Je herkent het aan de roomwitte vetlaag die bovenaan het stuk vlees zit. Deze vetlaag zorgt voor de smaak van het vlees.

Picanha (voor)bereiden op de BBQ

Voordat je een picanha kunt bereiden op de BBQ is het van belang om het stuk vlees op temperatuur te laten komen buiten de koeling. Dan droog te deppen met keukenpapier en de vetlaag kruislings in te snijden. Om het vlees vervolgens op smaak te brengen kun je kiezen voor versgemalen peper en zeezout, maar is een dry rub ook een goede manier om het vlees te kruiden. In dit recept kiezen we voor een chimichurri naast het vlees.

Wat vond jij ervan?

Heb jij dit recept gemaakt? Of wil je graag iets vragen over dit recept? Laat het weten!

0 reacties

Ook lekker

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.