De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

picanha van de bbq met chimichurri

Picanha is volgens velen het lekkerste stuk vlees van de koe. Wij leggen je uit wat het is en hoe je het het allerlekkerst kan bereiden.

160 MIN
Picanha van de BBQ

Een recept van

Het barbecueseizoen is weer van start gegaan. Of je nu houdt van vis, vlees of liever gaat voor een vegetarisch gerecht - voor iedereen is er wel een perfect recept te vinden. Dit recept is er één voor de échte vleesliefhebber.

Bereidingswijze

Stap 1
Haal het stuk vlees uit de koeling en laat het op kamertemperatuur komen. Dep droog met keukenpapier en snijd de vetlaag kruislings in.

Stap 2
Zorg dat de barbecue een temperatuur van tussen de 120 en 130 ℃ bereikt. Bereid voor op indirect grillen.

Stap 3
Bestrooi de picanha 10 minuten voordat het op de bbq gaat met zeezout en peper.

Stap 4
Plaats de picanha op de barbecue en zorg voor een kerntemperatuur van 45℃. Bij een stuk vlees van een kilo kan dit een uur duren. Gebruik hiervoor een vleesthermometer. Steek deze in het dikste gedeelte van het vlees om de temperatuur te controleren.

Stap 5
Maak ondertussen de chimichurri. Hak de knoflook, rode peper en bladpeterselie fijn en meng met de tijm en oregano. Voeg de rode-wijnazijn toe en roer door. Voeg hierna beetje bij beetje de olijfolie toe, totdat er een gladde saus ontstaat. Snipper de rode ui en voeg toe. Breng op smaak met peper en zout.

Stap 6
Haal zodra de picanha een kerntemperatuur van 45℃ heeft bereikt het stuk vlees van de barbecue.

Stap 7
Maak op de barbecue een oppervlak groot genoeg voor direct grillen gereed, op een temperatuur van 200 ℃. Leg de picanha direct boven de kolen terug op de barbecue en keer af en toe om. 

Stap 8
Laat het vlees doorgaren tot een kerntemperatuur van 50-52 ℃.

Stap 9
Haal zodra de kerntemperatuur is bereikt het vlees van de BBQ. Laat 10 tot 15 minuten rusten. Snijd in dunne plakken en serveer met de chimichurri.

Heb je liever een ander picanha recept? Probeer dan eens picanha met farofa uit Brazilië.

Picanha van de BBQ. Volgens velen het lekkerste stuk vlees van de koe dat zich net boven het begin van de staart bevindt (ook wel het staartstuk genoemd). Je herkent het aan de roomwitte vetlaag die bovenaan het stuk vlees zit. Deze vetlaag zorgt voor de smaak van het vlees.

Picanha (voor)bereiden op de BBQ

Voordat je een picanha kunt bereiden op de BBQ is het van belang om het stuk vlees op temperatuur te laten komen buiten de koeling. Dan droog te deppen met keukenpapier en de vetlaag kruislings in te snijden. Om het vlees vervolgens op smaak te brengen kun je kiezen voor versgemalen peper en zeezout, maar is een dry rub ook een goede manier om het vlees te kruiden. In dit recept kiezen we voor een chimichurri naast het vlees.

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker