Het barbecueseizoen is weer van start gegaan. Of je nu houdt van vis, vlees of liever gaat voor een vegetarisch gerecht - voor iedereen is er wel een perfect recept te vinden. Dit recept is er één voor de écht vleesliefhebber.

Wat dacht je bijvoorbeeld van picanha? Picanha is volgens velen het lekkerste stuk vlees van de koe. Het is niet alleen heel smaakvol en mals maar vaak ook redelijk betaalbaar. Picanha is het stuk vlees dat zich net boven het begin van de staart van de koe bevindt (ook wel het staartstuk genoemd). Je kun het herkennen aan de roomwitte vetlaag die bovenaan het stuk vlees zit. Ondanks dat dit voor sommige misschien kan afschrikken, is het belangrijk om deze vetlaag er tijdens de bereiding aan te laten zitten. Deze vetlaag zorgt tijdens het bereiden namelijk voor de smaak in het vlees. 

Picanha bereiden op de BBQ

Voordat je een picanha kunt bereiden op de BBQ is het van belang om het stuk vlees op temperatuur te laten komen buiten de koeling, droog te deppen met keukenpapier en de vetlaag kruislings in te snijden. Om het vlees vervolgens op smaak te brengen kun je kiezen voor versgemalen peper en zeezout, maar behoort een dry rub ook zeker tot één van de opties.

De kerntemperatuur en de bereidingstijd van picanha

Kies je ervoor om picanha te bereiden op de BBQ dan zijn er een aantal zaken die van belang zijn, waaronder de kerntemperatuur en de bereidingstijd. Wat betreft de kerntemperatuur is het verstandig om ongeveer 50-52 ℃ aan te houden. Deze temperatuur meet je met een vleesthermometer die je dan het best in het dikste gedeelte van het vlees kan steken. Heeft de picanha de juiste kerntemperatuur bereikt? Laat het dan nog zeker 10-15 minuten rusten. De bereidingstijd is afhankelijk van het gewicht van de picanha en de temperatuur van de barbecue. Van een stuk vlees van ongeveer een kilo en indirect grillen op 130 ℃ wordt al gauw een tijd van uur gerekend.

Picanha snijden

Is de picanha eenmaal ver genoeg is gegaard, dan is het nadat je het stuk vlees hebt laten rusten tijd om de picanha te snijden. Het snijden van de picanha doe je in dunne plakken met een scherp mes. Snijd met de draad mee. Zo voorkom je dat vezels kapotmaakt en de sappen verloren gaan.

Ingredienten

2
Personen

  • 1 snufje (zee)zout
  • 1 snufje versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 1 stuk kleine rode peper
  • 4 teen bol knoflook
  • 1 stuk (rode) ui
  • 2 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 scheut Olijfolie

Bereidingswijze

2 uur en 40 minuten

Stap 1
Haal het stuk vlees uit de koeling en laat het op kamertemperatuur komen. Dep droog met keukenpapier en snijd de vetlaag kruislings in.

Stap 2
Zorg dat de barbecue een temperatuur van tussen de 120 en 130 ℃ bereikt. Bereidt voor op indirect grillen.

Stap 3
Bestrooi de picanha 10 minuten voordat het op de bbq gaat met zeezout en peper.

Stap 4
Plaats de picanha op de barbecue en wacht tot het een kerntemperatuur van 45℃ heeft bereikt. Afhankelijk van de grootte kan dit ongeveer een uur duren.

Stap 5
Maak ondertussen de chimichurri. Hak de knoflook, rode peper en bladpeterselie fijn en meng met de tijm en oregano. Voeg de rode-wijnazijn toe en roer door. Voeg hierna beetje bij beetje de olijfolie toe, totdat er een gladde saus ontstaat. Snipper de rode ui en voeg toe. Breng op smaak met peper en zout.

Stap 6
Haal zodra de picanha een kerntemperatuur van 45℃ heeft bereikt het stuk vlees van de barbecue.

Stap 7
Maak op de barbecue een oppervlak groot genoeg voor direct grillen gereed, op een temperatuur van 200 ℃. Leg de picanha direct boven de kolen terug op de barbecue en keer af en toe om. 

Stap 8
Laat het vlees doorgaren tot een kerntemperatuur van 50-52 ℃.

Stap 9
Haal zodra de kerntemperatuur is bereikt het vlees van de BBQ. Laat 10 tot 15 minuten rusten. Snijd in dunne plakken en serveer met de chimichurri.

Heb je liever een ander picanha recept? Probeer dan eens picanha met farofa uit Brazilië.

Geef je waardering

Picanha van de BBQ