We brengen het zonnetje in huis met dit smakelijke recept. Voel je niet geïntimideerd door de bijzondere vormen want het is, letterlijk, in een handomdraai te maken. De feta en spinazie geven deze prachtige Tarte soleil een hartige twist.

Rudolph van Veen

Ingredienten

8
Personen

Snel bladerdeeg

  • 250 g koude boter
  • 250 g bloem
  • 4 g (zee)zout
  • 125 ml ijskoud water

Vulling

  • 300 g spinazie
  • 1 (rode) ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 2 takjes oregano
  • 3 takjes dille
  • 3 takjes bladpeterselie
  • 150 g feta
  • 1 ei
  • 1/2 citroen

Afwerking

  • 1 eidooier
  • 2 el melk
  • 1 el sesamzaadjes
  • 1 tl grof zeezout

Extra nodig

  • bakpapier
  • taartvorm van 30 cm
  • steker van 6 cm

Bereidingswijze

Totale tijd: 3 uur en 40 minuten

Snel bladerdeeg 

Stap 1: 
Snijd de boter in blokjes. Meng de bloem met het zout, boterblokjes en water tot een deeg. Zorg dat de boterblokjes zoveel mogelijk heel blijven. Druk het deeg plat tot een vierkant en laat het ingepakt 30 minuten rusten en stevig worden in de koelkast. 

Stap 2: 
Bestrooi het aanrecht met een beetje bloem en rol het koude deeg uit tot een rechthoek van 40 x 15 cm. Vouw het deeg in drieën in elkaar. Draai het deegpakketje een kwartslag en rol weer uit tot een rechthoek, vouw nog een keer in drieën op. Dit is één toer.  

Stap 3: 
Laat het deeg weer 30 minuten in de koelkast rusten en herhaal bovenstaande toer (inclusief rusten in de koelkast) nog twee keer. Het bladerdeeg is nu klaar om te gebruiken, maar kan ook nog twee dagen in de koelkast worden bewaard.  

Vulling 

Stap 1: 
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit een scheutje olie in een pan en bak de ui en de knoflook circa 3 minuten. Voeg in gedeeltes de spinazie toe en bak totdat de spinazie is geslonken.  

Stap 2: 
Dep de spinazie droog met keukenpapier. Hak de spinazie en de kruiden fijn. Verbrokkel de feta. Rasp een halve citroen. Meng in een kom de spinazie, kruiden, ei, citroenrasp en de feta. Breng op smaak met zout en peper. 

Samenstelling 

Stap 1: 
Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng voor het eistrijksel de eidooier met de melk.  

Stap 2: 
Snijd het deeg in twee stukken en rol elk stuk uit tot een dikte van circa 4 mm. Steek uit de stukken 2 cirkels met behulp van de taartvorm. Leg één cirkel op een bakplaat met bakpapier en bestrijk het deeg met het eistrijksel. 

Stap 3: 
Verdeel de vulling over het deeg. Laat tot 1,5 cm bij de rand vrij. Strijk de vulling mooi plat en leg de tweede deegcirkel er bovenop. Druk de randen rondom goed aan. 

Stap 4: 
Bestrijk de bovenkant met eistrijksel en zet in het midden een steker (of glas) van 6 cm. Druk deze lichtjes aan zonder het deeg door te snijden. 

Stap 5: 
Snijd het deeg vanaf de steker, richting de rand, in vier kwarten. Snijd vervolgens in 8 en daarna in 16 stukken. De cirkel wordt niet door gesneden. 

Stap 6: 
Neem nu steeds één deel van het deeg vast tussen duim en wijsvinger, trek het iets naar buiten uit en draai het drie keer om zodat er een spiraalvorm ontstaat. Herhaal dit totdat alle 16 stukken allemaal op dezelfde manier zijn gevormd. 

Stap 7: 
Bestrijk het deeg voorzichtig met eistrijksel. Bestrooi de middelste cirkel met sesamzaadjes en het geheel met grof zeezout.  

Stap 8: 
Bak de tarte soleil in de oven in circa 30-40 minuten goudbruin en gaar. 

Benieuwd naar andere recepten uit Rudolph's Bakery?
>BEKIJK HIER DE RECEPTEN

 

 

 

Geef je waardering

126
Tarte soleil met spinazie en feta
Tarte soleil met spinazie en feta