De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

lahmacun van perry

Het recept voor lahmacun maak je natuurlijk met de tips van chef Perry. In het programma Guilty Pleasures laat hij stap-voor-stap zien hoe je zelf lahmacun maakt.

50 MIN
Lahmacun van Perry

Een recept van

Perry de Man

Perry De Man

"Lahmacun, oftewel Turkse pizza, maak ik het liefst helemaal from scratch. Zo leer je dat deze favoriete nachtelijke snack van presentator Renze Klamer eigenlijk een stuk culinairder is dan je zou denken. Volg mijn recept voor lahmacun stap-voor-stap en het komt het helemaal goed."

Meer Guilty Pleasures uitproberen? Bekijk hier alle recepten

Bereidingswijze

Lahmacun-deeg

  1. Meng met een mixer met deeghaken de bloem met de suiker en het zout. Voeg de gist, het water, olie en de yoghurt toe en mix of kneed in 8 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Kneed het deeg nog even kort na met de hand.  

  2. Leg de deegbal in een kom. Dek af met een theedoek en zet 1,5 tot 2 uur op een warme plek om te rijzen.  

  3. Verdeel na het rijzen het deeg in 4 bolletjes en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestuif met bloem, bedek met een schone theedoek en laat nogmaals 15 minuten rijzen.

Lahmacun-saus

  1. Pel de ui en knoflook. Pureer de ui, knoflook, tomaten, paprika en rode peper in een keukenmachine tot een puree.  

  2. Voeg de tomatenpuree, zout, komijn, paprikapoeder, pul biber en peterselie toe en pureer tot een saus.  

  3. Voeg tot slot het lamsgehakt toe aan in de keukenmachine en pureer kort zodat alles goed gemengd is. Let op: het gehakt moet niet te fijn.  

Toppings

  1. Halveer de komkommer en tomaten. Verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes. Hak de peterselie fijn en meng met de komkommer en tomaten. Breng op smaak met peper, zout en een scheutje olijfolie.

  2. Pel en snijd de ui in halveringen en meng met de sumak en een snufje zout.  

Hete saus

  1. Halveer de tomaat en snijd de peper in grove stukken (laat voor extra pit de zaadjes erin). Pel de teentjes knoflook en maal alles in een keukenmachine of blender. Breng op smaak met zout en het sap van een halve citroen.

Ayran

  1. Schep de yoghurt in een kom en schenk het water erbij, voeg een snuf zout en de ijsklontjes toe. Klop met een garde, schenk in glazen en serveer direct.

Lahmacun maken

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier of gebruik een pizzasteen.  

  2. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol met een deegroller een deegbolletje uit tot een flinterdunne bodem. 

  3. Verdeel een flinke schep van de tomatensaus met lamsgehakt over de bodem.

  4. Bak de lahmacun gaar in ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven.  

  5. Leg de lahmacun op een vel aluminiumfolie. Garneer met de tomaat-komkommersalade, ui met sumak en hete saus. 

Wat is lahmacun?

"Lahmacun is beter bekend als Turkse pizza. Het is een dun deeg met daarover een gehaktmengsel met tomaat uitgesmeerd. Vaak wordt het belegd met verse toppings en sauzen naar smaak."

lahmacun

Wat zit er op een lahmacun?

"Op een lahmacun zit altijd een gehaktmengsel met tomaat. De toppings kunnen variëren. Net als in mijn recept wordt de lahmacun belegd met verse groenten als tomaat, komkommer, ui en sla. Vaak wordt de lahmacun geserveerd met knoflooksaus en voor de liefhebbers met een hete saus."

gehaktmengsel turkse pizza

Is lahmacun met vlees?

"Traditioneel gezien is lahmacun gemaakt met lamsgehakt dus zo maak ik 'm ook. Tegenwoordig zie je ook dat hier alternatieven voor worden gebruikt zoals runder-, kip- of zelfs vega-gehakt. Ook met mijn recept recept zou je kunnen kiezen voor een alternatief naar keuze."

vegetarisch gehakt

In dit programma biechten bekende Nederlanders waaronder Dan Karaty, Sergio Vyent en Shirma Rouse hun geheime eetgewoontes op aan 24Kitchen-chef Perry de Man en bereiden ze samen een culinaire versie van hun favoriete gerecht. 

 

guilty pleasures

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker