Lahmacun-deeg
-
Meng met een mixer met deeghaken de bloem met de suiker en het zout. Voeg de gist, het water, olie en de yoghurt toe en mix of kneed in 8 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Kneed het deeg nog even kort na met de hand.
-
Leg de deegbal in een kom. Dek af met een theedoek en zet 1,5 tot 2 uur op een warme plek om te rijzen.
-
Verdeel na het rijzen het deeg in 4 bolletjes en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestuif met bloem, bedek met een schone theedoek en laat nogmaals 15 minuten rijzen.
Lahmacun-saus
-
Pel de ui en knoflook. Pureer de ui, knoflook, tomaten, paprika en rode peper in een keukenmachine tot een puree.
-
Voeg de tomatenpuree, zout, komijn, paprikapoeder, pul biber en peterselie toe en pureer tot een saus.
-
Voeg tot slot het lamsgehakt toe aan in de keukenmachine en pureer kort zodat alles goed gemengd is. Let op: het gehakt moet niet te fijn.
Toppings
-
Halveer de komkommer en tomaten. Verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes. Hak de peterselie fijn en meng met de komkommer en tomaten. Breng op smaak met peper, zout en een scheutje olijfolie.
-
Pel en snijd de ui in halveringen en meng met de sumak en een snufje zout.
Hete saus
-
Halveer de tomaat en snijd de peper in grove stukken (laat voor extra pit de zaadjes erin). Pel de teentjes knoflook en maal alles in een keukenmachine of blender. Breng op smaak met zout en het sap van een halve citroen.
Ayran
-
Schep de yoghurt in een kom en schenk het water erbij, voeg een snuf zout en de ijsklontjes toe. Klop met een garde, schenk in glazen en serveer direct.
Lahmacun maken
-
Verwarm de oven voor op 220 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier of gebruik een pizzasteen.
-
Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol met een deegroller een deegbolletje uit tot een flinterdunne bodem.
-
Verdeel een flinke schep van de tomatensaus met lamsgehakt over de bodem.
-
Bak de lahmacun gaar in ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven.
-
Leg de lahmacun op een vel aluminiumfolie. Garneer met de tomaat-komkommersalade, ui met sumak en hete saus.
0 reacties