De leugenaar

Çiğ köfte (uitspraak: ‘tsjie kuf-tuh’) is een typisch veganistisch Turks gerecht afkomstig uit het Zuid-Oosten van het land. Letterlijk betekent het 'rauwe gehaktballen', verwijzend naar het rauwe rund of lamsvlees wat tot voor kort de originele basis vormde van dit gerecht. De oplettende lezer zal ons nu wijzen dat we zojuist nog beweerde dat het gerecht veganistisch is.

Het warme Turkse klimaat en rauw vlees bleek een ongelukkige combinatie te zijn. Daarom besloot het Turkse Ministerie van Gezondheid in 2009 dat het gerecht geen rauw vlees meer mocht bevatten en zo was de veganistische variant geboren. Gekscherend wordt deze 'nieuwe' variant daarom 'Yalanci' (leugenaar) cig köfte genoemd. Mocht je deze populaire streetfood willen proberen hoef je dus geen zorgen meer te maken voor de gezondheidsrisico's. 

Wat zit er dan wél in?

De veganistische variant wordt gemaakt op basis van gemalen aardappel, walnoten of bulgur. Essentieel voor originele cig köfte is 'isot' of 'urfa biber'. Dit is een (gemalen) gedroogde Turkse peper met een paars-zwarte kleur. Dit wordt samen met verschillende specerijen zoals sjalotten, peterselie, tomaten, knoflook en tomatenpuree gekneed tot een zachte massa.

Hoe wordt het gegeten?

Origineel is cig köfte een voorgerecht. Tegenwoordig wordt het in kleine eettentjes als tussendoortje verkocht. Je zult het fijnproevers uit het vuistje zien eten in de vorm van geknede ovale ballen of in een blad ijsbergsla, besprenkeld met citroensap. Je kunt het ook bestellen als wrap die besmeerd worden met een dikke laag cig köfte en gevuld met augurk, komkommer en sla.

Steeds populairder

Dit gerecht staat steeds vaker op de kaart. Of: valt dit gerecht simpelweg meer op? Heb jij het al eens geproefd? Maak het zelf met bijvoorbeeld dit recept van Karsu: Turkse boerenkool met bulgur-köfte - 24Kitchen >