Tip 1: Kies de juiste aardappel

Er zijn een aantal punten waar je op moet letten voor een lekkere puree. Te beginnen bij je inkopen. Zónder de juiste aardappel wordt het enorm lastig om een lekkere puree te maken. Koop daarom altijd kruimige of extra kruimige aardappelen. Deze zijn het meest geschikt, omdat ze na het koken makkelijker uit elkaar vallen. 

Tip 2: Bereid de aardappels in koud water

Als je de juiste aardappel hebt gekocht, kan het échte werk beginnen. Het is van belang dat je de aardappelen in koud water legt en dit aan de kook brengt. Als het water al kookt, is de kans groot dat de aardappelen niet gelijkmatig koken. Tip: voeg wat zout toe aan het water, zodat de aardappelen al iets gezouten zijn nadat ze gekookt zijn. 

Tip 3: Bewaar het kookvocht 

Bewaar een beetje kookvocht van de aardappels, want net als bij pasta kun je dit nog gebruiken om de puree nog wat smeuïger te maken. Je kunt er ook voor kiezen om boter en melk toe te voegen. Als je dit doet, zorg er dan wel voor dat ze op kamertemperatuur zijn. Hierdoor wordt alles makkelijker opgenomen. 

Tenslotte is het aan te raden om de aardappelen met een stamper te pletten en géén keukenmachine te gebruiken. Eenmaal gestampt is het vooral van belang om niet te lang te wachten en vooral te genieten van je overheerlijke basis voor een stamppot!

Inspiratie nodig om aan de slag te gaan met aardappels?

Dit zijn de lekkerste stamppotrecepten van 2022: