Er zijn een aantal punten waar je op moet letten. Te beginnen bij je inkopen. Zonder de juiste aardappel wordt het namelijk een lastig verhaal. Kruimige of extra kruimige aardappelen zijn het meest geschikt voor een stamppot, omdat ze na het koken makkelijker uit elkaar vallen.

Lees ook: Lekker stampen met de lekkerste stamppotrecepten >

Als je de goede aardappel hebt ingekocht, kun je aan het werk gaan. Het is van belang dat je de aardappelen in koud water legt en dit aan de kook brengt. Als het water al kookt, is de kans groot dat de aardappelen niet gelijkmatig koken. Voeg wat zout toe aan het water, zodat de aardappelen al iets gezouten zijn nadat ze gekookt zijn. Als de aardappelen gekookt zijn, kun je ze afgieten.

Zo krijg je een smeuïge stamppot

Bewaar wel wat kookvocht, want net als bij pasta kun je dit nog gebruiken, bijvoorbeeld om de stamppot nog wat smeuïger te maken. Je kunt er ook voor kiezen om boter en melk toe te voegen. Als je dit doet, zorg er dan wel voor dat ze tenminste op kamertemperatuur zijn gekomen. Hierdoor wordt alles makkelijker opgenomen en als je ze rechtstreeks uit de koelkast toevoegt, zal de stamppot afkoelen.

Tenslotte is het aan te raden om de aardappelen met een stamper te pletten en bijvoorbeeld geen keukenmachine te gebruiken. Bij het kapot maken komt er namelijk zetmeel vrij en te veel zetmeel zorgt ervoor dat je stamppot plakkerig wordt. Eenmaal gestampt is het vooral van belang om niet te lang te wachten en vooral te genieten van je overheerlijke stamppot!