Oud-Hollandse klassieker: hete bliksem. Is de temperatuur ernaar om een heerlijk geurende pan stamppot met appels op tafel te zetten? Probeer dan zeker dit recept voor hete bliksem (met Elstar-appels)!

Wat is hete bliksem?

Het klinkt gewaagd: hete bliksem. Maar zoals waarschijnlijk in iedere Nederlandse huiskamer bekend is het dé benaming voor de klassieke stamppot met appels. Een heerlijk winters gerecht, wat het ook heel goed doet bij kinderen (dankzij de toevoeging van de zoete appels). Traditioneel wordt hete bliksem gemaakt volgens een bepaalde verhouding: 

  • 2 delen aardappel
  • 1 deel zure appels
  • 1 deel zoete appels (of peren)
  • 1 deel uien

Maar! Met dank aan de komst van de vele nieuwe appelsoorten, kun je prima één type appels gebruiken.

Welke appels gebruik je dan voor hete bliksem?

Wanneer je een mix wilt gebruiken van zoete en zure appels, ga dan bijvoorbeeld voor Goudrenetten (zuur) en Jazz of Royal Gala (zoet). Wil je het jezelf wat makkelijker maken? Kies dan één appelsoort, zoals de friszoete Elstar appels in dit hete bliksem-recept.

Serveer de jouw hete bliksem bijvoorbeeld met rookworst, draadjesvlees of pulled pork. Smakelijk!

Ingredienten

4
Personen

Voor de hete bliksem

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 1 kilo elstar appels
  • 50 g boter
  • 2 uien
  • 1 el grove mosterd
  • 250 g spekreepjes

Bereidingswijze

Totale tijd: 30 minuten

Hete bliksem

Stap 1:

Schil de aardappelen en snijd in grote blokjes. Breng een grote pan met ruim water en een flinke zout aan de kook. Kook de aardappelblokjes in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar. Giet de aardappelen af en doe ze terug in de pan om gaar te stomen.

Stap 2:

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels daarna in blokjes. Snijd de uien in halve ringen. Verhit de boter in een grote koekenpan en bak hierin op medium vuur de appel en ui ongeveer 10 tot 12 minuten zacht en goudbruin.

Stap 3:

Bak de spekreepjes in hun eigen vet in een andere koekenpan, gaar en krokant.

Stap 4:

Doe de gestoofde appel en ui bij de uitgestoomde aardappelen en stamp tot een puree, zo grof als fijn als je wil. Doe de mosterd erbij en kruid met peper. Schep er tot slot de krokante spekblokjes doorheen en serveer direct.

Ook zo gek op Elstars? Bij PLUS liggen ze elke dag kraakvers in de schappen. Kijk voor de dichtstbijzijnde vestiging en meer fijne aanbiedingen hier.

De Elstar is trouwens een perfecte appel voor appelmoes >

Geef je waardering

1049
Hete bliksem