Zin om ouderwetse hutspot te maken? 24Kitchen's chef Bianca laat in dit basisrecept zien hoe je met slechts 8 ingrediënten een heerlijke pan hutspot op tafel zet. (Zoals grootmoeder 'em ook maakte.) En je maakt jouw wortelstamppot éxtra lekker met gekaramelliseerde spekjes. Smakelijk!

Bianca Janssen

Hoe maak je hutspot? 

De truc van een grootmoeders hutspot zit 'em in de juiste verhouding wortelen, aardappels en uien. En natuurlijk de kruiden die je toevoegt.

  • Voor hoeveel personen je hutspot ook maakt, de verhouding aardappels, wortelen en uien is altijd: 2 - 2 - 1. Bijvoorbeeld 400 gram aardappels + 400 gram wortels + 200 gram uien.
  • Veel extra kruiden heeft hutspot niet nodig: beetje peper, zout en een laurierblaadje.
  • Je kunt de uien van tevoren even aanfruiten; dan zijn ze minder scherp en wat zoeter van smaak.

Ingredienten

4
Personen

Hutspot

  • 400 g aardappels
  • 400 g winterwortels
  • 200 g ui
  • 1 laurierblaadje
  • 10 g boter
  • 100 ml melk
  • zout
  • versgemalen peper

Spekjes

  • 200 g spekreepjes
  • 2 el honing
  • 100 ml balsamicoazijn

Bereidingswijze

Totale tijd: 30 minuten

Stap 1:

Schil de aardappels en de wortels. Pel en snijd de ui in ringen.

Stap 2:

Kook de aardappels, wortel, ui en laurier in circa 20 minuten gaar.

Stap 3:

Giet de hutspot af en stamp deze fijn met een pureestamper. Verwarm de boter en melk en roer door de hutspot. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 4:

Bak de spekjes in een droge koekenpan rustig uit en blus ze af met honing en balsamicoazijn.

Stap 5:

Schep de hutspot in een kleine taartvorm en lepel de spekjes erover.

Ook lekker en oer-Hollands: hete bliksem! >

Geef je waardering

659
hutspot