De dagen worden langzaamaan korter en de temperaturen dalen. Dit betekent vaak voor een hoop mensen dat de stoofpotten en stamppotten weer beginnen te lonken. Wat extra lekker is om te maken tijdens deze dagen is een ouderwetse jachtschotel. Met deze tips lukt dit recept sowieso.

Een ouderwetse jachtschotel

Allereerst - waar komt de naam jachtschotel vandaan? Een jachtschotel is een eeuwenoud gerecht die zijn naam heeft te danken aan het feit dat het van oorsprong werd gemaakt van restjes wild. Later werd het gemaakt van restjes vlees, aardappelen en uien. Tegenwoordig bestaat een jachtschotel recept vaak uit gehakt. Toch maak je de lekkerste toch echt met stoofvlees. Stukken riblap of sukade zijn het meest geschikt om deze schotel te maken.

Hoe maak ik een jachtschotel?

Het maken van een jachtschotel is niet al te ingewikkeld. Je moet vooral veel geduld hebben om het vlees te laten sudderen. De aardappelpuree die je erbij serveert kun je zelf maken, maar je kunt er ook voor kiezen om deze kant-en-klaar te kopen. Maar tijdens het sudderen heb je toch genoeg tijd over.

Ingredienten

4
Personen

  • 1 kg stoofvlees sukade of riblappen
  • 1 el bloem
  • 2 uien
  • 2 el witte-wijnazijn
  • 4 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl kaneel
  • 500 ml runderbouillon
  • 1 teen knoflook
  • 400 g wortel
  • 250 g champignons
  • 2 grote appels in ringen
  • aardappelpuree
  • peper en zout

Bereidingswijze

Totale tijd: 4 uur en 40 minuten

Stap 1
Snijd het vlees in stukken en de uien in ringen. Haal het vlees door de bloem heen zodat deze een dun laagje hebben. Verhit hierna olie in een pan en bak het vlees rondom bruin. Voeg dan de uien toe en laat je deze een minuut meebakken.

Stap 2
Blus het vlees met de uien af met bouillon en azijn. Voeg hierna de kaneel, laurier en kruidnagel toe en laat voor 3,5 uur op laag vuur stoven. Mocht het vlees wat droog komen te staan, voeg dan extra water of bouillon toe. Roer af en toe door.

Stap 3
Hak de knoflook. Snijd de wortel in blokjes en de champignon in plakjes. Bak in een pan de knoflook, champignons en wortel aan en breng op smaak met zout en peper. Voeg de gebakken groenten na 1,5 uur toe aan het vlees.

Stap 4
Maak ondertussen
de aardappelpuree.

Stap 5
Na 3,5 tot 4 uur stoven is het vlees gaar. Voeg naar smaak peper en zout toe. Verwarm de oven voor op 200˚C.

Stap 6
Snijd de appels in plakjes. Leg het stoofvlees in een ingevette ovenschaal met de helft van de appelplakjes erop en bedek dit geheel met de aardappelpuree. Bedek dit met de rest van de appel. Wil je het extra smeuïg maken, voeg er dan nog wat blokjes boter aan toe. Zet dit voor zo’n 25 minuten in de oven. Serveer je jachtschotel direct vanuit de oven.

Geef je waardering

350
Jachtschotel