De dagen worden langzaamaan korter en de temperaturen dalen. Dit betekent vaak voor een hoop mensen dat de stoofpotten en stamppotten weer beginnen te lonken. Wat extra lekker is om te maken tijdens deze dagen is een ouderwetse jachtschotel. Met deze tips lukt dit recept sowieso.

Wat is een jachtschotel?

Een jachtschotel is een eeuwenoud gerecht dat zijn naam heeft te danken aan het feit dat het van oorsprong werd gemaakt van restjes wild. Later werd het gemaakt van restjes vlees, aardappelen en uien. Tegenwoordig bestaat een jachtschotel recept vaak uit gehakt. Maar een échte jachtschotel maak je met stoofvlees. Stukken riblap of sukade zijn het meest geschikt om deze schotel te maken.

Hoe maak ik een jachtschotel?

Het maken van een jachtschotel is niet ingewikkeld. Je moet vooral veel geduld hebben om het vlees te laten sudderen. De aardappelpuree die je erbij serveert kun je zelf maken, maar je kunt er ook voor kiezen om deze kant-en-klaar te kopen. 

Welke groente gebruik je in een jachtschotel?

Het authentieke recept bestaat simpelweg uit de groenten: aardappels, uien, wortel en champignons. Maar er zijn ook genoeg variaties mogelijk. Vervang de aardappel voor bijvoorbeeld zoete aardappelen en de wortel en de ui voor bijvoorbeeld paprika en aubergine. De mogelijkheden zijn oneindig!

Ingredienten

4
Personen

  • 1 kg stoofvlees sukade of riblappen
  • 1 el bloem
  • 2 uien
  • 2 el witte-wijnazijn
  • 4 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl kaneel
  • 500 ml runderbouillon
  • 1 teen knoflook
  • 400 g wortel
  • 250 g champignons
  • 2 grote appels in ringen
  • aardappelpuree
  • peper en zout

Bereidingswijze

4 uur en 40 minuten
  1. Snijd het vlees in stukken en de uien in ringen. Haal het vlees door de bloem.
  2. Verhit olie in een pan en bak het vlees rondom bruin. Voeg de uien toe en laat deze een minuut meebakken.
  3. Blus het vlees met de uien af met bouillon en azijn. Voeg de kaneel, laurier en kruidnagel toe en laat voor 3,5 uur op laag vuur stoven. Mocht het vlees wat droog komen te staan, voeg dan extra water of bouillon toe. Roer af en toe door.
  4. Hak de knoflook. Snijd de wortel in blokjes en de champignon in plakjes. Bak in een pan de knoflook, champignons en wortel en breng op smaak met zout en peper. Voeg de gebakken groenten na 1,5 uur toe aan het vlees.
  5. Maak ondertussen de aardappelpuree.
  6. Na 3,5 tot 4 uur stoven is het vlees gaar. Voeg naar smaak peper en zout toe. Verwarm de oven voor op 200˚C.
  7. Snijd de appels in plakjes. Leg het stoofvlees in een ingevette ovenschaal met de helft van de appelplakjes erop en bedek dit geheel met de aardappelpuree. Bedek dit met de rest van de appel. Wil je het extra smeuïg maken, voeg er dan nog wat blokjes boter aan toe.
  8. Zet de jachtschotel voor zo’n 25 minuten in de oven. Eet smakelijk!

BEKIJK HIER DE 20 LEKKERSTE OVENSCHOTELS VAN 2022 

Geef je waardering

Jachtschotel