Overslaan en naar de inhoud gaan
Registreer in 1 minuut

De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24Kitchen homepage
  • Recepten
  • Populair
  • Thema's
    • 1. Airfryer-recepten
    • 2. Makkelijke recepten
    • 3. Lasagne-recepten
    • 4. Spitskool-recepten
    • 5. Traybake-recepten
    • 6. Kip-recepten
24K op TV

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in
  1. Home
  2. Populair
  3. Zo maak je de lekkerste aardappelpuree volgens de (sterren)chefs
oostenrijk banner receptbeeld van © Jannes Drop
oostenrijk banner receptbeeld van © Jannes Drop
De Smaken van Oostenrijk

Zo maak je de lekkerste aardappelpuree volgens de (sterren)chefs

Kooktips
Zo maak je de lekkerste aardappelpuree volgens de (sterren)chefs

Aardappelpuree maken leert iedereen die op de koksschool zit. Maar net zoals bij een omelet is het simpel om te maken, maar is het een van de moeilijkste taken om het goed te doen. We spraken chef Chris Naylor* van restaurant Vermeer en 24Kitchen’s Wat Eten We Vandaag?-chef Perry de Man over de kunst van aardappelpuree maken en over hun favoriete recepten.

Zelf aardappelpuree maken?

Perry zegt: “In tegenstelling tot een stamppot is een aardappelpuree fluweelzacht. Op de lekkerste puree hoef je niet te kauwen.” Om dit voor elkaar te boksen adviseert hij een pureeknijper of een passe vite te gebruiken. “En heel, heel, veel boter.” Bij te weinig boter ga je de mist in en verpest je je puree. Perry's nekharen gaan pas echt overeind staan als er stukjes in de aardappelpuree zitten en de aardappelen niet geschild zijn.

Gouden tip

Zijn gouden tip om de puree echt goed op smaak te brengen is versgemalen nootmuskaat. De lekkerste aardappelpuree gaat hij nog eten, want hij gaat binnenkort naar Parijs. De perfecte aardappelpuree volgens chef Chris Naylor* is er een die tegen alle aardappelpuree-regels ingaat. Op de koksschool leer je namelijk aardappelpuree te maken met aardappelen waar niet te veel zetmeel in zit. Maar zijn favoriete aardappelpuree recept is dat van Joel Robuchon***, een van de beroemdste chefs ter wereld, geroemd om zijn aardappelpuree.

Hij maakt aardappelpuree met Franse Ratte-aardappelen. Hij kookt ze in de schil, pelt ze en activeert het zetmeel waarmee de aardappelpuree bindt. Deze aardappelpuree bestaat voor eenderde uit boter. Om al die boter op te kunnen heffen heeft deze aardappelpuree juist dat zetmeel nodig. 

Nog meer tips

Als je in restaurant Vermeer aardappelpuree bij je eten krijgt, kun je erop rekenen dat je deze variant voorgeschoteld krijgt. Thuis gebruikt de chef gewoon een kruimige, geschilde aardappel die nét goed gaar is - niet te gaar. Meteen afgieten en droog laten doorgaren. De aardappel heeft een perfecte garing wanneer er een kruimlaag op ontstaat, dan is-ie klaar om gestampt te worden. Hier voegt hij veel boter (eenvijfde) en een beetje melk, zout en peper aan toe. De melk moet warm zijn en zorgt ervoor dat de aardappelpuree niet gaat schiften en de vochtverhouding bewaard blijft. Wordt de puree glazig, dan moet je meer vocht toevoegen. Gebruik ook niet te veel boter tegelijk om schift tegen te gaan.

Nog een gouden tip is om de aardappel in gelijke stukken te snijden met een vlijmscherp mes. Wanneer het mes bot is, wordt er meer zetmeel aangemaakt en dat is bij een authentieke aardappelpuree niet de bedoeling. Zeef de aardappelpuree en zorg ervoor dat-ie niet te luchtig wordt. De structuur hoort als die van pasta te zijn. Dit bereik je door ‘m met een pannenlikker te roeren, dan wordt de aardappelpuree zacht. 

Aardappelpuree

Recept

Aardappelpuree met worst en gestoofde uien > 

Miniatuur

Ook interessant

  • Mosterdsoep met spekjes

    Zelf een romige mosterdsoep maken? Met het basisrecept van Rudolph serveer je makkelijk en snel een heerlijke pan ouderwetse mosterdsoep met spekjes op tafel. Aan de slag, dus!

    voorbereidingstijd 30 min
    average score: 3,5

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

  • Bloemkoolsoep met kerrie

    Dit recept voor romige bloemkoolsoep met kerrie is niet alleen lekker, het is vooral ook lekker makkelijk. Aan de slag!

    voorbereidingstijd 20 min
    average score: 4,7

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    Een recept van Danny Jansen
    Danny Jansen

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

  • Courgettesoep

    Dit supermakkelijke basisrecept voor courgettesoep van 24Kitchen-chef Miljuschka. Door de toevoeging van aardappel en croutons is het een vullende maaltijdsoep.

    voorbereidingstijd 20 min
    average score: 3,9

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    Een recept van Miljuschka Witzenhausen
    miljuschka witzenhausen aan de kust

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

  1. 7x snelle courgette-recepten
  2. Gaspitten schoonmaken was nog nooit zo makkelijk
  3. BBQ-recepten die je nog niet eerder hebt gezien
  4. 7x lekker snelle gerechten voor op je weekmenu
  5. Etentje op de planning? 6x recept-tips
  6. 3x culinaire recepten uit het Waddengebied
  7. Hoe open je een oester?
  8. Nazomer! 5 zonnige vakantie-gerechten
  9. Zo geef je eten extra smaak met kruiden (uit eigen tuin)
  10. Kerstmenu 2024: 10 x favoriete (bij)gerechten met aardappel
  11. Dit zijn 15 salades waar je je nooit voor hoeft te schamen
  12. Miljuschka's culinaire hotspots
  13. Donald Duck's Pannenkoekenrecepten
  14. Deze snacks passen perfect bij kombucha
  15. Zo maak je zoete-aardappelfriet extra knapperig
  16. Omelet maken: zo doe je dat
  17. Tip! 4x originele multicooker-recepten
  18. Hoe kook ik een ei? Tips en kooktijden
  19. 4x comfort food uit de multicooker
  20. Hoe bak je een zalm?

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.
Logo 24Kitchen
  • YouTube (externe link)
  • Tiktok (externe link)
  • Facebook (externe link)
  • Instagram (externe link)
  • Recepten
  • Thema's
  • Populair
  • Contact
  • TV Gids
  • TV Aanbieders

Nu & straks op TV

  1. 09:30 - 10:05
    French Gourmet with Justine Schofield
    (Nu op tv)
  2. 10:05 - 11:05
    Dagelijkse Kost
    (Nu op tv)
  3. 11:05 - 11:35
    Rudolph’s Bakery: De Jonge Bakkers
    (Nu op tv)
  4. 11:35 - 12:05
    Bak met Miljuschka
    (Nu op tv)
  5. 12:05 - 12:40
    De Smaken van Oostenrijk
    (Nu op tv)
  6. 12:40 - 13:10
    Gino's Italy: Secrets of the South
    (Nu op tv)
  7. 13:10 - 13:45
    Andy and Ben Eat Australia 2
    (Nu op tv)
  8. 13:45 - 14:25
    Andy and Ben Eat Australia 2
    (Nu op tv)
  9. 14:25 - 15:00
    The Street with Dan Hong: Hong Kong
    (Nu op tv)
  10. 15:00 - 15:30
    Rudolph's Bakery: De Bakfiets
    (Nu op tv)
  11. 15:30 - 16:05
    Bak met Miljuschka
    (Nu op tv)
  12. 16:05 - 16:45
    Mary Berry Makes It Easy
    (Nu op tv)
  13. 16:45 - 17:00
    Dagelijkse Kost
    (Nu op tv)
  14. 17:00 - 17:25
    Loïc: Zot van Koken
    (Nu op tv)
  15. 17:25 - 18:00
    Selena + Chef
    (Nu op tv)
  16. 18:00 - 18:30
    Eveline's Asian Streetfood
    (Nu op tv)
  17. 18:30 - 18:35
    Wokking Lekker
    (Nu op tv)
  18. 18:35 - 19:05
    Jamie's Quick & Easy Food
    (Nu op tv)
  19. 19:05 - 20:10
    The F Word
    (Nu op tv)
  20. 20:10 - 21:30
    Great British Menu
    (Nu op tv)
  21. 21:30 - 22:25
    Come Dine with Me: The Professionals
    (Nu op tv)
  22. 22:25 - 23:25
    Gordon Ramsay: Uncharted 2
    (Nu op tv)
  23. 23:25 - 00:25
    Michel Roux's French Country Cooking 2
    (Nu op tv)
  24. 00:25 - 01:25
    Ainsley's Fantastic Flavours 2
    (Nu op tv)
  25. 01:25 - 02:30
    Remarkable Places to Eat
    (Nu op tv)
  26. 02:30 - 03:00
    Rudolph’s Bakery: De Jonge Bakkers
    (Nu op tv)
  27. 03:00 - 03:25
    Rudolph’s Bakery: De Jonge Bakkers
    (Nu op tv)
  28. 03:25 - 03:50
    Rudolph’s Bakery: De Jonge Bakkers
    (Nu op tv)
  29. 03:50 - 04:15
    Bak met Miljuschka
    (Nu op tv)
  30. 04:15 - 04:40
    Bak met Miljuschka
    (Nu op tv)
  31. 04:40 - 05:10
    Bak met Miljuschka
    (Nu op tv)
  32. 05:10 - 05:30
    Mary Makes It Easy
    (Nu op tv)
  33. 05:30 - 05:50
    Loïc: Zot van Koken
    (Nu op tv)
  34. 05:50 - 05:55
    Wokking Lekker
    (Nu op tv)
  35. 05:55 - 06:00
    Wokking Lekker
    (Nu op tv)
  36. 06:00 - 06:30
    Mary Berry Makes It Easy
    (Nu op tv)
  37. 06:30 - 07:00
    Jamie's Quick & Easy Food
    (Nu op tv)
  38. 07:00 - 07:15
    Wat Eten We Vandaag?
    (Nu op tv)
  39. 07:15 - 07:35
    Dagelijkse Kost
    (Nu op tv)
  40. 07:35 - 07:50
    Loïc: Zot van Koken
    (Nu op tv)
  41. 07:50 - 07:55
    Wokking Lekker
    (Nu op tv)
  42. 07:55 - 08:00
    Wokking Lekker
    (Nu op tv)
  43. 08:00 - 08:30
    Selena + Chef
    (Nu op tv)
  44. 20:35 - 21:00
    Food Trail: South Africa
    (Nu op tv)
  45. 21:00 - 21:55
    Eva Longoria: Searching for Mexico
    (Nu op tv)
  46. 21:55 - 23:20
    Remarkable Places to Eat
    (Nu op tv)
  47. 23:20 - 23:35
    De Brigade
    (Nu op tv)
  48. 23:35 - 00:00
    Eveline's Asian Streetfood
    (Nu op tv)
Naar de TV-gids
  • Privacybeleid
  • VK en EU privacyrechten
  • Cookiebeleid
  • Gebruiksvoorwaarden
C