Overslaan en naar de inhoud gaan
Registreer in 1 minuut

De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24Kitchen homepage
  • Recepten
  • Populair
  • Thema's
    • 1. Airfryer-recepten
    • 2. Makkelijke recepten
    • 3. Lasagne-recepten
    • 4. Spitskool-recepten
    • 5. Traybake-recepten
    • 6. Kip-recepten
24K op TV

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in
  1. Home
  2. Populair
  3. Zo maak je de lekkerste aardappelpuree volgens de (sterren)chefs
Hugo banner
Hugo banner
Kijk 24Kitchen op tv

Zo maak je de lekkerste aardappelpuree volgens de (sterren)chefs

Kooktips
Zo maak je de lekkerste aardappelpuree volgens de (sterren)chefs

Aardappelpuree maken leert iedereen die op de koksschool zit. Maar net zoals bij een omelet is het simpel om te maken, maar is het een van de moeilijkste taken om het goed te doen. We spraken chef Chris Naylor* van restaurant Vermeer en 24Kitchen’s Wat Eten We Vandaag?-chef Perry de Man over de kunst van aardappelpuree maken en over hun favoriete recepten.

Zelf aardappelpuree maken?

Perry zegt: “In tegenstelling tot een stamppot is een aardappelpuree fluweelzacht. Op de lekkerste puree hoef je niet te kauwen.” Om dit voor elkaar te boksen adviseert hij een pureeknijper of een passe vite te gebruiken. “En heel, heel, veel boter.” Bij te weinig boter ga je de mist in en verpest je je puree. Perry's nekharen gaan pas echt overeind staan als er stukjes in de aardappelpuree zitten en de aardappelen niet geschild zijn.

Gouden tip

Zijn gouden tip om de puree echt goed op smaak te brengen is versgemalen nootmuskaat. De lekkerste aardappelpuree gaat hij nog eten, want hij gaat binnenkort naar Parijs. De perfecte aardappelpuree volgens chef Chris Naylor* is er een die tegen alle aardappelpuree-regels ingaat. Op de koksschool leer je namelijk aardappelpuree te maken met aardappelen waar niet te veel zetmeel in zit. Maar zijn favoriete aardappelpuree recept is dat van Joel Robuchon***, een van de beroemdste chefs ter wereld, geroemd om zijn aardappelpuree.

Hij maakt aardappelpuree met Franse Ratte-aardappelen. Hij kookt ze in de schil, pelt ze en activeert het zetmeel waarmee de aardappelpuree bindt. Deze aardappelpuree bestaat voor eenderde uit boter. Om al die boter op te kunnen heffen heeft deze aardappelpuree juist dat zetmeel nodig. 

Nog meer tips

Als je in restaurant Vermeer aardappelpuree bij je eten krijgt, kun je erop rekenen dat je deze variant voorgeschoteld krijgt. Thuis gebruikt de chef gewoon een kruimige, geschilde aardappel die nét goed gaar is - niet te gaar. Meteen afgieten en droog laten doorgaren. De aardappel heeft een perfecte garing wanneer er een kruimlaag op ontstaat, dan is-ie klaar om gestampt te worden. Hier voegt hij veel boter (eenvijfde) en een beetje melk, zout en peper aan toe. De melk moet warm zijn en zorgt ervoor dat de aardappelpuree niet gaat schiften en de vochtverhouding bewaard blijft. Wordt de puree glazig, dan moet je meer vocht toevoegen. Gebruik ook niet te veel boter tegelijk om schift tegen te gaan.

Nog een gouden tip is om de aardappel in gelijke stukken te snijden met een vlijmscherp mes. Wanneer het mes bot is, wordt er meer zetmeel aangemaakt en dat is bij een authentieke aardappelpuree niet de bedoeling. Zeef de aardappelpuree en zorg ervoor dat-ie niet te luchtig wordt. De structuur hoort als die van pasta te zijn. Dit bereik je door ‘m met een pannenlikker te roeren, dan wordt de aardappelpuree zacht. 

Aardappelpuree

Recept

Aardappelpuree met worst en gestoofde uien > 

Miniatuur

Ook interessant

  • Sucuk-chips met citroendip

    Zelf sucuk-chips maken?

    voorbereidingstijd 360 min
    average score: 5

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    Een recept van Perry de Man
    Perry de Man Brigade

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

  • Indiase gehaktballetjes met rijst

    Op zoek naar een gerecht waarmee je iedereen verrast maar stiekem niet zolang in de keuken hoeft te staan? Probeer deze gehaktballen in currysaus.

    voorbereidingstijd 35 min
    average score: 3,7

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    Een recept van Eveline Wu
    Eveline Wu

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

  • Vissticks van heilbot met remouladesaus en groenten
    Een kinderfavoriet maar dan voor volwassenen. Bekijk hier hoe je zelf heel gemakkelijk vissticks kan maken.
    voorbereidingstijd 30 min
    average score: 3,0

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    Een recept van Job en Perry
    Miniatuurvoorbeeld

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

  1. 7x snelle courgette-recepten
  2. Gaspitten schoonmaken was nog nooit zo makkelijk
  3. BBQ-recepten die je nog niet eerder hebt gezien
  4. 7x lekker snelle gerechten voor op je weekmenu
  5. Etentje op de planning? 6x recept-tips
  6. 3x culinaire recepten uit het Waddengebied
  7. Hoe open je een oester?
  8. Nazomer! 5 zonnige vakantie-gerechten
  9. Zo geef je eten extra smaak met kruiden (uit eigen tuin)
  10. Kerstmenu 2024: 10 x favoriete (bij)gerechten met aardappel
  11. Dit zijn 15 salades waar je je nooit voor hoeft te schamen
  12. Miljuschka's culinaire hotspots
  13. Donald Duck's Pannenkoekenrecepten
  14. Deze snacks passen perfect bij kombucha
  15. Zo maak je zoete-aardappelfriet extra knapperig
  16. Omelet maken: zo doe je dat
  17. Tip! 4x originele multicooker-recepten
  18. Hoe kook ik een ei? Tips en kooktijden
  19. 4x comfort food uit de multicooker
  20. Hoe bak je een zalm?

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.
Logo 24Kitchen
  • YouTube (externe link)
  • Tiktok (externe link)
  • Facebook (externe link)
  • Instagram (externe link)
  • Recepten
  • Thema's
  • Populair
  • Contact
  • TV Gids
  • TV Aanbieders

Nu & straks op TV

  1. 03:45 - 04:10
    Guilty Pleasures
    (Nu op tv)
  2. 04:10 - 04:35
    Jamie's 15 Minute Meals
    (Nu op tv)
  3. 04:35 - 05:05
    Nadiya Bakes
    (Nu op tv)
  4. 05:05 - 05:30
    Everyday Gourmet Sweet Edition
    (Nu op tv)
  5. 05:30 - 05:50
    Lekker Snel!
    (Nu op tv)
  6. 05:50 - 05:55
    Wokking Lekker
    (Nu op tv)
  7. 05:55 - 06:00
    Wokking Lekker
    (Nu op tv)
  8. 06:00 - 06:30
    Mary Makes It Easy
    (Nu op tv)
  9. 06:30 - 06:50
    Wat Eten We Vandaag?
    (Nu op tv)
  10. 06:50 - 07:05
    Lekker Snel!
    (Nu op tv)
  11. 07:05 - 07:25
    Loïc, Zot van Koken
    (Nu op tv)
  12. 07:25 - 07:55
    Karsu's Turkse Keuken
    (Nu op tv)
  13. 07:55 - 08:25
    Guilty Pleasures
    (Nu op tv)
  14. 08:25 - 09:00
    Jamie's 15 Minute Meals
    (Nu op tv)
  15. 09:00 - 09:30
    For the Love of Bread
    (Nu op tv)
  16. 09:30 - 10:00
    For the Love of Bread
    (Nu op tv)
  17. 10:00 - 10:35
    Nadiya Bakes
    (Nu op tv)
  18. 10:35 - 11:10
    Nadiya Bakes
    (Nu op tv)
  19. 11:10 - 11:50
    Everyday Gourmet Sweet Edition
    (Nu op tv)
  20. 11:50 - 12:25
    Everyday Gourmet Sweet Edition
    (Nu op tv)
  21. 12:25 - 12:55
    Hugo Maakt Kennis: Ierland
    (Nu op tv)
  22. 12:55 - 13:25
    Taste of Australia with Hayden Quinn
    (Nu op tv)
  23. 13:25 - 13:55
    Andy and Ben Eat the World
    (Nu op tv)
  24. 13:55 - 14:25
    Andy and Ben Eat the World
    (Nu op tv)
  25. 14:25 - 14:50
    Spaghetti and Noodles
    (Nu op tv)
  26. 14:50 - 15:05
    Wat Eten We Vandaag?
    (Nu op tv)
  27. 15:05 - 15:40
    Nadiya Bakes
    (Nu op tv)
  28. 15:40 - 16:10
    Everyday Gourmet Sweet Edition
    (Nu op tv)
  29. 16:10 - 16:45
    Mary Makes It Easy
    (Nu op tv)
  30. 16:45 - 17:00
    Lekker Snel!
    (Nu op tv)
  31. 17:00 - 17:25
    De Brigade: Douwe Bob & Meau
    (Nu op tv)
  32. 17:25 - 17:55
    Karsu's Turkse Keuken
    (Nu op tv)
  33. 17:55 - 18:25
    Guilty Pleasures
    (Nu op tv)
  34. 18:25 - 19:00
    Jamie's 15 Minute Meals
    (Nu op tv)
  35. 19:00 - 20:00
    Morimoto's Sushi Master 2
    (Nu op tv)
  36. 20:00 - 20:35
    Great British Menu
    (Nu op tv)
  37. 20:35 - 21:05
    Late Nite Eats
    (Nu op tv)
  38. 21:05 - 22:05
    Come Dine with Me: The Professionals
    (Nu op tv)
  39. 22:05 - 23:05
    Gordon Ramsay: Uncharted
    (Nu op tv)
  40. 23:05 - 00:05
    Roux Down The River: The Thames
    (Nu op tv)
  41. 00:05 - 01:00
    Cross Country Cake Off
    (Nu op tv)
  42. 01:00 - 02:00
    Ainsley's Taste of Malta
    (Nu op tv)
  43. 02:00 - 02:30
    Nadiya Bakes
    (Nu op tv)
  44. 02:30 - 03:00
    Nadiya Bakes
    (Nu op tv)
  45. 03:00 - 03:25
    Nadiya Bakes
    (Nu op tv)
  46. 03:25 - 03:55
    Everyday Gourmet Sweet Edition
    (Nu op tv)
  47. 23:35 - 00:00
    Karsu's Turkse Keuken
    (Nu op tv)
Naar de TV-gids
  • Privacybeleid
  • VK en EU privacyrechten
  • Cookiebeleid
  • Gebruiksvoorwaarden
C