Er is niks waar chefs enthousiaster over kunnen praten dan over eten. Vraag je aan 24Kitchen’s Job en Perry hoe je de lekkerste zuurkoolstamppot (met worst) maakt en ze stromen over van de informatie.

 

Job en Perry

Zuurkoolstamppot volgens Job en Perry

Job: “Er zijn twee manieren waarop je zuurkool kunt garen, op de ouderwetse manier stoven in bouillon, oftewel koken in vocht. Of je kunt het langzaam garen in ganzenvet of ander dierlijk vet. Zo doen ze het vooral in luxe restaurants.” Job’s voorkeur gaat uit naar het eerste recept, “de oude bourgondische”. Dan stoof je de zuurkool in een laagje bouillon met een scheutje witte wijn, een blok gerookt spek en kummel. “Elzasser zuurkool is het lekkerst.”

3 veelgemaakte zuurkool-fouten (en hoe je ze voorkomt)

  1. Een fout die vaak wordt gemaakt bij het maken van zuuskoolstamppot is dat de zuurkool niet gaar wordt gekookt. “Hij moet smelten op je tong”, zegt Job. Je kunt zuurkool natuurlijk ook verpesten door ‘m "aan te laten fikken". Besteed er tijd en zorg aan “je moet spelen met je eten”.
  2. Perry benadrukt dat je de zuurkool en de aardappelen apart van elkaar moet koken, omdat ze een andere kooktijd hebben en het zuur van de zuurkool het garingsproces van de aardappelen kan beïnvloeden.
  3. “Spoel de zuurkool niet, want de naam zegt het al: het is zuur. Het ergste wat je met zuuskoolstamppot kunt hebben is dat er geen smaak aan zit. Je moet elk ingrediënt kunnen proeven. 

Zuurkoolstamppot maken: de ultieme verhouding aardappels en zuurkool?

De verhouding zuurkool en aardappelen in je zuurkoolstamppot hangt af van de zuurkool die je gebruikt. Zuurkool uit een pakje van de supermarkt is zuurder in tegenstelling tot verse zuurkool. Gebruik je een pakje van de supermarkt? Dan kun je het beste de verhouding 4 delen aardappelen op 1 deel zuurkool aanhouden. Gebruik je verse zuurkool? Dan kun je de verhouding 2 delen aardappelen op 1 deel zuurkool aanhouden.

Ingredienten

4
Personen

Zuurkoolstamppot

  • 2 kg aardappelen
  • 1 kg zuurkool
  • 250 g spekblokjes
  • ambachtelijke rookworst
  • 6 jeneverbessen
  • laurierblaadje
  • klontje roomboter
  • scheutje water
  • peper en zout
  • scheutje witte wijn (optioneel)

Bereidingswijze

1 uur

Stap 1

Doe de zuurkool samen met de jeneverbessen en de laurier in een pan. Voeg een een scheutje water of wijn toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag zodra het kookt en laat het lekker gaar stoven. Let wel op dat het niet droogkookt en aanbrandt. Als het gaar is draai je het vuur uit en verwijder je de jeneverbessen en de laurier. Je kunt de pan nu even aan de kant zetten.

Stap 2

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken, kook ze in een laagje water gaar met een flinke snuf zout. 

Stap 3

Bak de spekjes uit in een klein beetje boter tot ze knapperig uitgebakken zijn. Houd ze apart, net als het spekvet, want dat meng je later ook door de zuurkoolstamppot. 

Stap 4

Check na zo'n 15 minuten of de aardappelen gaar zijn. Dit doe je door er met een mes in te prikken. Zijn ze gaar? Giet ze dan af en laat ze (kort) droogstomen op het kleinste pitje op de laagste stand. Het deksel blijft hierbij van de pan. Draai het vuur eronder weg zodra de aardappelen drooggestoomd zijn. 

Stap 5

Stamp de aardappelen met het spekvet en eventueel wat boter. Als dit goed door elkaar gestampt is, stamp je de zuurkool erdoorheen. Als laatst roer je de spekjes door de zuurkoolstamppot en breng je het op smaak met peper en wat zout

Geef je waardering

Zuurkoolstamppot