De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24K op TV

Stamppot-recepten

Niets is lekkerder dan een oer-Hollandse stamppot op een koude en winterse dag. Haal die stamper maar tevoorschijn want dit zijn de lekkerste stamppot-recepten.
hutspot verhouding

Chef aan het woord

Perry de Man

Perry de Man Brigade

'Mijn gouden stamppot-tip? Houd áltijd rekening met de verschillende garingstijd van je ingrediënten. Neem bijvoorbeeld zuurkoolstamppot. Kook eerst de aardappelen en dan pas de zuurkool. Zo krijg je de perfecte balans tussen zacht en knapperig.'

De lekkerste stamppot-recepten

Ontdek onze lekkerste stamppot-recepten

Stamppot-recepten

  • Andijviestamppot met rookworst

    Wil je andijviestamppot maken? 24Kitchen-chefs Job en Perry delen dé slimste tips en hun favoriete recept voor deze populaire stamppot. 

    voorbereidingstijd 10 min
    Een recept van Job en Perry
    Miniatuurvoorbeeld
  • Zuurkool stamppot

    Wil je zuurkoolstamppot maken? Volg de tips en het recept van 24Kitchen's chefs Job en Perry en maak met hun makkelijke recept het lekkerste winstere maal.

    voorbereidingstijd 30 min
    Een recept van Job en Perry
    Miniatuurvoorbeeld
  • Boerenkoolstamppot met worst

    Boerenkoolstamppot met worst, een ouderwetse klassieker! Super lekker met gebakken spekjes. Maken, dus!

    voorbereidingstijd 20 min
    Een recept van Estée Strooker
    Miniatuurvoorbeeld
  • Hete bliksem

    Een recept waarvoor we spontaan de polonaise inzetten: oma's recept hete bliksem met appels. Snel, en net zoals moeders 'm vroeger maakte. Aan tafel!

    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret
  • Hutspot met gekaramelliseerde spekjes

    Wil je ouderwets lekkere hutspot maken? Met dit basisrecept zet jij in mum van tijd een overheerlijke pan hutspot op tafel! (Zoals oma ‘em ook maakte.)

    voorbereidingstijd 30 min
    Een recept van Bianca Janssen
    Miniatuurvoorbeeld
  • Pompoen stamppot

    Op zoek naar een koolhydraatarme stamppot? Deze pompoenstappot met feta van Hugo Kennis wil je proeven!

    voorbereidingstijd 15 min
    Een recept van Hugo Kennis
    Hugo Kennis de Brigade
  • Broccoli-stamppot met kaas en spek

    In de winter, als hutspot en boerenkoolstamppot de boventoon voeren, is een broccolistamppot een frisse wind.

    voorbereidingstijd 30 min
    Een recept van Hugo Kennis
    Hugo Kennis de Brigade
  • Turkse stamppot met kip

    Een Hollandse pot met een Turkse twist. Deze stamppot met kip is een overheerlijke maaltijd die je móet proeven. En zelf maken is helemaal niet moeilijk! Karsu deelt haar waanzinnige recept. 

    voorbereidingstijd 15 min
    Een recept van Karsu
    KARSU522.jpg
  • Stamppotje met spruiten

    Spruitjesstamppot! Een lekker recept om de week goed mee te beginnen. Probeer 'm eens uit.

    voorbereidingstijd 45 min
    Een recept van Hugo Kennis
    Hugo Kennis de Brigade

Handige tips en trucs

Welke aardappel gebruik je voor de lekkerste stamppot?

Voor een stamppot kan je het beste een kruimige aardappel kopen. Dit soort aardappels bevatten meer zetmeel. Daardoor vallen ze na het koken makkelijk uit elkaar en zijn ze het meest geschikt voor stamppotpuree.

aardappelschiller

Bereid de aardappels in koud water

Als je de juiste aardappel hebt gekocht, kan het échte werk beginnen. Het is van belang dat je de aardappelen in koud water legt en dit aan de kook brengt. Als het water al kookt, is de kans groot dat de aardappelen niet gelijkmatig koken. Tip: voeg wat zout toe aan het water, zodat de aardappelen al iets gezouten zijn nadat ze gekookt zijn. 

gnocchi koken

Bewaar het kookvocht van de aardappelen

Bewaar een beetje kookvocht van de aardappels, want net als bij pasta kun je dit nog gebruiken om de puree nog wat smeuïger te maken. Je kunt er ook voor kiezen om boter en melk toe te voegen. Als je dit doet, zorg er dan wel voor dat ze op kamertemperatuur zijn. Hierdoor wordt alles makkelijker opgenomen. 

aardappelen

Hoe kan je aardappelen het beste stampen?

Met een oud-Hollandse stamper natuurlijk! Hierdoor heb je zelf in de hand hoe grof of fijn  jouw stamppot zal worden. De pureeknijper of keukenmachine is een aanrader als je houdt van een supergladde puree.

Hoe maak je je stamppot lekker smeuïg?

Voeg eigeel toe als je jouw stamppot lekker smeuïg of romig te maken. Maar het geeft je puree ook een mooiere kleur. Voeg het eigeel wel toe wanneer je stamppot nog heet is. Zo voorkom je dat je rauw ei serveert.

Wat te doen als je stamppot te nat is?

Een te natte stamppot is gelukkig makkelijk op te lossen door aardappelpureepoeder toe te voegen. De hoeveelheid ligt aan hoe nat je stamppot is én hoe vast je 'm wil hebben. Begin met een eetlepel en stamp goed door. Mocht het dan nog te nat zijn dan voeg je nog een eetlepel toe. 

Andijviestamppot met gerookte amandelen en feta

Hoe maak je stamppot zonder aardappelen?

Een stamppot maken zonder aardappel is hartstikke simpel. Denk bijvoorbeeld aan een pompoenstamppot. Op die manier maak je jouw stamppot koolhydraatarm. Maar kikkererwten doen het ook verrassend goed als aardappelvervanger. 

Hoeveel aardappelen per persoon bij stamppot?

Voor een stamppot houd je ongeveer 250 tot 300 gram aardappelen per persoon aan. Als je een stamppot maakt waarbij er naast aardappelen, andere vullende ingrediënten in zitten zoals wortel in hutspot, neem je iets minder.

hutspot verhouding

Hoe lang moeten aardappels koken voor stamppot​?

Voor stamppot is het belangrijk dat aardappels goed gaar zijn, zodat je ze kunt pureren. Kook de aardappels in licht gezouten water voor ongeveer 20 tot 25 minuten, afhankelijk van de grootte van de stukken.

aardappelen

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.