
Stamppot-recepten

Van Gogh maakte er niet voor niets een schilderij van: de aardappeleters. Hollands eten bij uitstek. Niets zo lekker als een ouderwetse stamppot op een natte kille avond. Het liefst aangevuld met vlees als rookworst, spekjes of gehaktballen. Of voor de vega's met een lekkere vegetarische schnitzel of een gebraden spitskool. Dus haal die stamper maar tevoorschijn want we helpen je graag inspiratie op te doen voor varianten op deze Nederlandse favoriet.
Verrassende stamppot-recepten
Iedereen kent natuurlijk de klassiekers als hutspot, andijviestamppot of boerenkoolstamppot. Maar met stamppot kun je nog veel meer kanten op. Het betekent immers niets meer of minder dan dat wat op je bord verschijnt gestampt is. Zo bestaat er ook stamppot zonder aardappel, maar met knolselderij. Of met vis in plaats van vlees. En met zoete aardappel in plaats van 'gewone'. Hoewel dit zoete alternatief van de 'gewone' aardappel eigenlijk tot de windefamilie behoort, zit-ie boordevol zetmeel en minstens net zo vol voedingsstoffen.
Snelle stamppot
Vind je aardappels schillen te veel werk? Je kan tegenwoordig in de supermarkt ook geschilde aardappels kopen. Handig voor als je niet met veel bent, anders is het misschien niet lief voor je portemonnee. Kies een gerecht waarbij de groenten niet langer hoeven te koken dan de aardappels. Zo staat je stamppot binnen twintig minuten op tafel. En dat is inclusief stampen. Beloofd.
Smeuïg
Om je gerecht extra smeuïg of romig te maken kun je slim gebruik maken van een aantal ingrediënten. Zuivelproducten als boter, melk, zure room en crème fraîche zijn waardevolle toevoegingen voor een smeuïge stamppot. Voeg deze ingrediënten toe tijdens het stampproces. Maar let op: als je zure room bij een té warme temperatuur toevoegt gaat het schiften en is je stamppot jammerlijk mislukt. Succes!