De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

Stamppot-recepten

Niets is lekkerder dan een oer-Hollandse stamppot op een koude en winterse dag. Haal die stamper maar tevoorschijn want dit zijn de lekkerste stamppot-recepten.
hutspot verhouding

Chef aan het woord

Perry de Man

Perry De Man

'Mijn gouden stamppot-tip? Houd áltijd rekening met de verschillende garingstijd van je ingrediënten. Neem bijvoorbeeld zuurkoolstamppot. Kook eerst de aardappelen en dan pas de zuurkool. Zo krijg je de perfecte balans tussen zacht en knapperig.'

De lekkerste stamppot-recepten

Ontdek onze lekkerste stamppot-recepten

Handige tips en trucs

Welke aardappel gebruik je voor de lekkerste stamppot?

Voor een stamppot kan je het beste een kruimige aardappel kopen. Dit soort aardappels bevatten meer zetmeel. Daardoor vallen ze na het koken makkelijk uit elkaar en zijn ze het meest geschikt voor stamppotpuree.

aardappelschiller

Bereid de aardappels in koud water

Als je de juiste aardappel hebt gekocht, kan het échte werk beginnen. Het is van belang dat je de aardappelen in koud water legt en dit aan de kook brengt. Als het water al kookt, is de kans groot dat de aardappelen niet gelijkmatig koken. Tip: voeg wat zout toe aan het water, zodat de aardappelen al iets gezouten zijn nadat ze gekookt zijn. 

gnocchi koken

Bewaar het kookvocht van de aardappelen

Bewaar een beetje kookvocht van de aardappels, want net als bij pasta kun je dit nog gebruiken om de puree nog wat smeuïger te maken. Je kunt er ook voor kiezen om boter en melk toe te voegen. Als je dit doet, zorg er dan wel voor dat ze op kamertemperatuur zijn. Hierdoor wordt alles makkelijker opgenomen. 

aardappelen

Hoe kan je aardappelen het beste stampen?

Met een oud-Hollandse stamper natuurlijk! Hierdoor heb je zelf in de hand hoe grof of fijn  jouw stamppot zal worden. De pureeknijper of keukenmachine is een aanrader als je houdt van een supergladde puree.

Miniatuur

Hoe maak je je stamppot lekker smeuïg?

Voeg eigeel toe als je jouw stamppot lekker smeuïg of romig te maken. Maar het geeft je puree ook een mooiere kleur. Voeg het eigeel wel toe wanneer je stamppot nog heet is. Zo voorkom je dat je rauw ei serveert.

aardappelpuree eigeel

Wat te doen als je stamppot te nat is?

Een te natte stamppot is gelukkig makkelijk op te lossen door aardappelpureepoeder toe te voegen. De hoeveelheid ligt aan hoe nat je stamppot is én hoe vast je 'm wil hebben. Begin met een eetlepel en stamp goed door. Mocht het dan nog te nat zijn dan voeg je nog een eetlepel toe. 

Andijviestamppot met gerookte amandelen en feta

Hoe maak je stamppot zonder aardappelen?

Een stamppot maken zonder aardappel is hartstikke simpel. Denk bijvoorbeeld aan een pompoenstamppot. Op die manier maak je jouw stamppot koolhydraatarm. Maar kikkererwten doen het ook verrassend goed als aardappelvervanger. 

Turkse stamppot met kip