Zuurkoolstamppot
-
Doe de zuurkool samen met de jeneverbessen en de laurier in een pan. Voeg een een scheutje water of wijn toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag zodra het kookt en laat het lekker gaar stoven. Let wel op dat het niet droogkookt en aanbrandt. Als het gaar is draai je het vuur uit en verwijder je de jeneverbessen en de laurier. Je kunt de pan nu even aan de kant zetten.
-
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken, kook ze in een laagje water gaar met een flinke snuf zout.
-
Bak de spekjes uit in een klein beetje boter tot ze knapperig uitgebakken zijn. Houd ze apart, net als het spekvet, want dat meng je later ook door de zuurkoolstamppot.
-
Check na zo'n 15 minuten of de aardappelen gaar zijn. Dit doe je door er met een mes in te prikken. Zijn ze gaar? Giet ze dan af en laat ze (kort) droogstomen op het kleinste pitje op de laagste stand. Het deksel blijft hierbij van de pan. Draai het vuur eronder weg zodra de aardappelen drooggestoomd zijn.
-
Stamp de aardappelen met het spekvet en eventueel wat boter. Als dit goed door elkaar gestampt is, stamp je de zuurkool erdoorheen. Als laatst roer je de spekjes door de zuurkoolstamppot en breng je het op smaak met peper en wat zout
0 reacties