Een preischotel maken is altijd makkelijk wanneer er een leger aan gasten op bezoek komt, zoals het gros van de ovenschotels eigenlijk. Die preischotel maak je vast tot het moment dat je ‘m in de oven schuift en vlak voordat de gasten zullen arriveren zet je het gerecht in de oven. Niet eerder, want stel dat ze vertraging oplopen, dan zit jij met de gebakken peren. Of in dit geval: een koude preischotel. De oventijd die de schotel vraagt, geeft ruimte voor een aperitief.

Preischotel met gehakt volgens chef

Heb je weer eens zin in en ouderwetse preischotel? Privé-chef Jeffrey, die je kunt kennen als Cheffrey, heeft een heerlijk recept uitgeschreven speciaal voor ons. En je weet zelf: time flies when you’re having fun. Dus die 40 minuten aan oventijd zijn zo voorbij in goed gezelschap. 

Eigenlijk kan deze preischotel niet mislukken. Waar je wel op moet letten met dit recept voor preischotel, is dat je het gehakt niet door en door bakt. “De schotel gaat ook nog in de oven. Je wilt natuurlijk wel de sappige structuur van het gehakt behouden", legt Jeffrey uit.

Waar een schotel - niet alleen preischotel, maar ovenschotel an sich - zich perfect voor leent is het opmaken van je kliekjes, geeft de chef aan. “Dus eet je vandaag boerenkool en heb je te veel gemaakt? Maak er morgen een ovenschotel van.” Gaat #nowaste helemaal op en scheelt nog in de portemonnee ook. 

Recept preischotel

Voor zijn recept voor preischotel heeft Jeffrey nog een paar tips om het gerecht op z'n best te maken. Hij kiest er namelijk voor om de knoflook niet met de uien mee te bakken, maar pas toe te voegen als de uien zijn afgeblust met wijn. De reden? "Ik geloof dat de smaak van de knoflook dan veel zachter wordt en beter tot z'n recht komt. Vaak wordt knoflook meegebakken, wat op zich niet zo verkeerd is, maar je loopt het risico dat de knoflook verbrandt. Dat wil je niet, want dat geeft een bittere smaak." 

Jeffrey tipt om er kaaskoekjes bij de bakken: "Koop wat extra geraspte oude kaas en strooi die uit op een bakpapier. Bak het 10 minuten in de voorverwarmde oven op 185 graden Celsius. Zodra de kaas weer afkoelt wordt het krokant en kun je het serveren bij de preischotel."

Preischotel variaties

Maak voor de afwisseling ook eens ons recept van preischotel met-broodkruim en tijm.

Ingredienten

4
Personen

 • 500 g aardappels
 • roomboter om in te bakken
 • olijfolie om in te bakken
 • 2 gesnipperde witte uien
 • 3 teentjes knoflook
 • 75 ml droge witte wijn
 • 2 preien
 • 400 g gehakt half om half
 • 4 tl Al-Andalus kruiden van Jonnie Boer
 • 2 eieren
 • 150 ml kookroom
 • 200 g geraspte oude kaas

Extra nodig:

 • ovenschaal

Bereidingswijze

40 minuten

Stap 1:

Verwarm de oven vast voor op 185 graden Celsius. Zet een pan op middelhoog vuur met wat roomboter en olijfolie. Snipper de ui. Bak ‘m ongeveer vier minuten en hak ondertussen de knoflook. Blus de uien af met de witte wijn en voeg daarna de knoflook toe. Bak tot de wijn is verdampt.

Stap 2:

Snijd de aardappelen in kleine dobbelsteentjes van ongeveer 2 mm (brunoise) en kook ze ongeveer 3 tot 5 minuten tot ze beetgaar zijn.

Snijd de prei in halve ringen en was ze goed, want er kan hier en daar nog zand in zitten. Doe de prei vervolgens in de pan en bak ongeveer drie minuten mee. Voeg vervolgens het gehakt toe samen met de kruiden, bak dit half gaar en zet het vuur uit. Meng de aardappelblokjes door het gehakt.

Stap 3:

Kluts de eieren met de room en meng dit goed door het gehakt heen. Verdeel het gehaktmengsel over de ovenschaal en bedek met een laag geraspte oude kaas.

Stap 4:

Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven.

Geef je waardering

Preischotel