Risotto is van oorsprong, net als de klassieke spaghetti bolognese, een Italiaans boerengerecht. Waar we de rijstmaaltijd nu tot sterrenwaardig niveau kunnen tillen, was het dus eigenlijk een heel eenvoudig gerecht. En eigenlijk is-ie simpel nog steeds het allerlekkerst. Want zeg zelf, waarom moeilijk doen, als een makkelijke risotto zo verdraaid lekker is?

Risotto maken: de basis

De basis van ieder risotto-gerecht is hetzelfde. Het begint met de rijst, die je een paar minuten voorzichtig droog aanbakt en vervolgens langzaam in bouillon kookt. Tijdens het koken kun je allerlei ingrediënten toevoegen. Zoals champignons (voor het ultieme bordje geluk: risotto met champignons en truffel), paddenstoelen, of - nog zo'n klassieker - kip.

Het verschil maak je overigens niet alleen met de ingrediënten. Zo heeft de bouillon die je gebruikt invloed op de uitkomst van jouw risotto (zelfgemaakte bouillon wint natuurlijk altijd, maar een bouillonblokje doet het ook prima). En de rijst.

Wat risottorijst betreft heb je eigenlijk drie opties: vialone nano, arborio en carnaroli. De grootte van de korrel is bepalend voor de hoeveelheid zetmeel die erin zit en dus hoe romig de risotto uiteindelijk wordt. Carnaroli is de grootste rijstkorrel van de drie, Vialone Nano de kleinste. Let daar even op wanneer je het recept leest (meestal wordt de rijstsoort aangegeven) en boodschappen gaat doen. 

Lees ook: Pasta-recepten: 25 x lekkere pasta's voor een doordeweekse dag

De allerlekkerste risotto-recepten? Dit zijn ze:

1. Winterse risotto met knapperige aardpeer 

De aardpeer is een redelijk onbekend ingrediënt, maar tilt je gerecht naar een nóg hoger niveau. Probeer daarom deze winterse risotto met knapperige aardpeer.

Miniatuurvoorbeeld

2. Groenterisotto met gevulde kippendijen uit de airfryer

Geen zin om uren in de keuken te moeten staan? Deze groenterisotto maak je gemakkelijk en snel uit de airfryer!

Risotto gevulde kip

3. Orzo-risotto met roodbaarsfilet 

Een leuke twist: gebruik orzo om risotto te maken. Dit recept is heerlijk met courgette, roodbaars en spekjes. 

Miniatuurvoorbeeld

4. Risotto bianco

Verras je gasten met deze romige risotto bianco. Dit recept is supermakkelijk om te maken en vol van smaak. Eet smakelijk!

Risotto

5. Risotto met witte asperges, citroen en kervel 

In dit recept balanceert het zure van de citroen met de lekkere romige risotto. Tip: serveer de risotto met geroosterde hazelnootjes voor een extra crunch

Miniatuurvoorbeeld

6. Risotto met garnalen

'n Visfeestje! Zin in een snelle risotto met een Hollandse twist? Dan móet je dit recept voor risotto met gerookte forel en Hollandse garnalen proberen.

risotto garnalen

7. Snelle risotto met spinazie à la creme

Deze risotto à la creme met spinazie is snel, voedzaam en lekker! Het recept is ook nog eens supermakkelijk te maken.

Risotto spinazie

8. Pompoenrisotto met geroosterde citroenen

De perfecte herfstmaaltijd, deze verwarmende pompoenrisotto. Met dit recept van Roberta maak je 'm pas écht af met geroosterde citroenen en salie.

Pompoenrisotto

9. Risotto nero 

Durf jij dit recept aan? Niet moeilijk, zó klaar maar totaal anders: risotto nero met zeebaars en peterseliesalsa.

Risotto nero met zeebaars

10. Risotto alla asparagi e tartufo (Risotto met asperges en truffel)

Haal Italië in huis met deze heerlijke risotto van asperges en truffel. Dat wordt gegarandeerd genieten!

Risotto met asperges

11. Makkelijke risotto champigons met truffel en prosecco 

Dit is zo'n recept dat smaakt naar een portie geluk: onze truffelrisotto met champignons en prosecco.

Risotto champignons

12. Romige risotto carbonara

Speciaal voor alle liefhebbers die van romig houden: een overheerlijke romige risotto carbonara. 

Risotto carbonara