Elk jaar is het weer onderwerp van gesprek: de verwarring over de twee decemberlekkernijen, waarvan de namen vaak door elkaar gebruikt worden. Toch verschillen ze in structuur én smaak. Voor eens en voor altijd: dit is het verschil tussen de pepernoot en de kruidnoot. 

Pepernoot

De pepernoot is niét de noot die Pieten in het rond gooien. Pepernoten zijn gemaakt van roggemeel en heeft een onregelmatige dobbelsteen-vorm. De pepernoot is gezoet met honing en gekruid met anijs. De structuur is zacht en chewy, een beetje als taaitaai. 

  • Pepernoten hebben de structuur van taai-taai.

  • Pepernoten zijn niet knapperig, maar wat zachter en taaier.

  • Pepernoten zijn hoekig en zien er onregelmatig uit.

Pepernoten

Kruidnoot

De kruidnoot is de ‘noot’ die we met zijn allen het meeste eten. De kruidnoot is harder en brosser dan de pepernoot en heeft een ronde vorm. De lekkernij is gemaakt van tarwebloem en is gekruid met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Deze kruiden samen worden speculaaskruiden genoemd.

  • Kruidnoten smaken naar speculaas.
  • Kruidnoten zijn knapperig.

  • Kruidnoten zijn rond van vorm.

kruidnoten

De koekjes waar pieten vaak mee strooien, zijn over het algemeen kruidnoten en dus helemaal niet de pepernoten die bezongen worden in de sinterklaasliedjes. De naam kruidnoot klopt eigenlijk sowieso niet: specerijen geven de nootjes smaak, niet kruiden. Dat ze sinds de achttiende eeuw opduiken is niet verwonderlijk: toen namen zeelieden specerijen mee van hun verre reizen.

Pepernoten bakken

Zelf pepernoten bakken?

Bekijk