Pepernoten liggen elk jaar alweer lang en breed in de winkel, nog ver voordat de kou z’n intrede doet. Maar die pepernoten komen bij lange na niet in de buurt bij het zelf bakken van pepernoten. Bij voorkeur met het echte, traditionele pepernoten recept zoals je ‘m van vroeger kent, met die karakteristieke smaak van speculaas.

Het recept voor pepernoten

Als je eenmaal het recept voor pepernoten in de pocket hebt, snap je dat pepernoten bakken kinderspel is. Letterlijk, want: een prima invulling voor de woensdag- of zaterdagmiddag. 

Hidde de Brabander heeft een hartstikke snel pepernoten recept. Je mengt de ingrediënten in rap tempo, draait kleine bolletjes van het deeg en schuift de hele bubs een kwartiertje in de oven. Maar hoe snel het precies is, is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid hulp je krijg van eventuele Hulp Sinterklazen. 

Tip van Hidde om kleine pepernoten te kunnen maken: schuif het deeg, voordat het de oven bereikt, nog even een half uurtje in de koelkast, snijd het in kleine gelijkmatige blokjes en maak er bolletjes van om de juiste vorm voor pepernoten te maken. 

Ingredienten

4
Personen

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g donkerbruine basterdsuiker
  • 4 tl speculaaskruiden
  • 90 ml melk
  • 100 g koude boter
  • 1 mespuntje (zee)zout

Bereidingswijze

15 minuten

Stap 1:

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Meng het zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden en zout. Snijd de boter in blokjes om het makkelijker te kunnen mengen. Snijd met twee messen de boter door het droge mengsel.

Stap 2:

Schenk beetje bij beetje de melk bij het mengsel en kneed het deeg tot het soepel is. Maak van het deeg vier ballen die je in lange slierten rolt. Snijd in gelijke, kleine stukjes en rol hier kleine balletjes van. Leg een stukje bakpapier op de bakplaat en verdeel de balletjes over het bakpapier. Druk de bolletjes iets platter.

Stap 3:

Bak in ongeveer een kwartier gaar en lichtbruin. Haal de bakplaat uit de oven, laat afkoelen en bewaar in een afgesloten glazen pot.

Pepernoten of kruidnoten?

Terwijl we het vaak stiekem wel weten, spreken we toch vaak over pepernoten, terwijl we het over kruidnoten hebben. Het zit er volledig verkeerd ingebakken. En dat terwijl het verschil simpel is. Zowel de structuur als de smaak van pepernoten en kruidnoten verschillen. 

Het zit zo: pepernoten bevatten roggemeel in de basis en zijn op smaak gebracht met honing en anijs. Ze zijn groter, vierkanter en hebben onregelmatige vormen. Ze doen je qua smaak en structuur al snel denken aan taaitaai. 

Kruidnoten zijn de mini-koekjes die vaak - foutief - pepernoten worden genoemd. Ze zijn gemaakt van tarwebloem en de herkenbare smaak wordt gevormd met een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper, oftewel: speculaaskruiden. Die overigens geen kruiden zijn, maar specerijen.

Recepten met pepernoten

Tip: maak extra veel pepernoten. Ten eerste omdat je nooit genoeg pepernoten kunt hebben. Nog een goede reden is dat er tal van recepten bestaan waar pepernoten, of dus eigenlijk kruidnoten, in de ingrediëntenlijst opduiken. Hiervoor kun je natuurlijk ook de restjes pepernoten gebruiken of pepernoten die vanaf 6 december met kortingsstickers de winkelschappen uitpuilen. Maak een appelcrumble met (restjes) pepernoten, de populaire Pepernoten cheesecake van cheesecake Koningin Miljuschka of Winterse kruidnotentrifle met perencompote en kruidnotenmousse.

Geef je waardering

Pepernoten bakken