De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

zelf pepernoten bakken?

Zelf kruidnoten maken? Met dit makkelijke pepernoten recept tover jij binnen 30 minuten de lekkerste pepernoten op tafel!

15 min voorbereidingstijd
Pepernoten bakken

Een recept van

Pepernoten (of eigenlijk kruidnoten) liggen elk jaar alweer lang en breed in de winkel, nog ver voordat de kou z’n intrede doet. Maar die kruidnoten komen bij lange na niet in de buurt van zelfgemaakte kruidnootjes. Bij voorkeur met het echte, traditionele kruidnoten recept zoals je ‘m van vroeger kent, met die karakteristieke smaak van speculaas.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  2. Meng het zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden en zout. Snijd de boter in blokjes om het makkelijker te kunnen mengen. Snijd met twee messen de boter door het droge mengsel.
  3. Schenk beetje bij beetje de melk bij het mengsel en kneed het deeg tot het soepel is. Maak van het deeg vier ballen die je in lange slierten rolt. Snijd in gelijke, kleine stukjes en rol hier kleine balletjes van.
  4. Leg een stukje bakpapier op de bakplaat en verdeel de deegballetjes over het bakpapier. Druk de bolletjes iets platter.
  5. Bak de pepernoten in ongeveer een kwartier gaar en lichtbruin. 

Recepten met pepernoten

Tip: maak extra veel pepernoten! Ten eerste omdat je nooit genoeg pepernoten kunt hebben. Nog een goede reden is dat er tal van recepten bestaan waar pepernoten, of dus eigenlijk kruidnoten, in de ingrediëntenlijst opduiken. Maak deze heerlijke no-bake pepernotencheesecake met zelfgemaakte pepernoten of een lekkere appelcrumble met (restjes) pepernoten of kies voor deze Winterse kruidnotentrifle met perencompote en kruidnotenmousse

Hoe bak je pepernoten in de oven?

Pepernoten maak je supereenvoudig met dit lekkere recept, maar om er nóg een groter succes van te maken delen wij twee gouden tips.

  1. Maak de deegballetjes niet te groot, want de kruidnoten rijzen nog in de oven. Tip van Hidde: schuif het deeg, vlak voordat je het in de oven zet, een half uurtje in de koelkast. Op deze manier kun je makkelijk en snel deegblokjes snijden om er vervolgens mooie bolletjes van te maken. 
  2. Extra lekker: Smelt een reep chocolade au-bain-marie om de afgekoelde pepernoten te voorzien van een heerlijk laagje chocolade.

Hoe lang moet je pepernoten bakken?

De baktijd voor deze heerlijke kruidnoten is 15 minuten op 160 graden. Laat de pepernoten nog even afkoelen voordat je ze gaat eten.

Hoelang kun je verse pepernoten bewaren?

Als je verse pepernoten hebt gebakken, is het mogelijk om een restantje te bewaren in een luchtdichte afgesloten trommel. Alhoewel ze het allerlekkerst smaken als ze nog een klein beetje warm zijn.

Pepernoten of kruidnoten?

> Dit is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker