Elk jaar is het weer onderwerp van gesprek: de verwarring over de twee decemberlekkernijen, waarvan de namen vaak door elkaar gebruikt worden.Toch verschillen ze in structuur en smaak. Voor eens en voor altijd: dit is het verschil tussen de pepernoot en de kruidnoot. 

Pepernoot
De pepernoot is gemaakt van roggemeel en heeft een onregelmatige dobbelsteen-vorm. De pepernoot is gezoet met honing en gekruid met anijs. De structuur is zacht en chewy, een beetje als taaitaai. 

Kruidnoot
De kruidnoot is harder en brosser dan de pepernoot en heeft de vorm van een bolletje. De kruidnoot is gemaakt van tarwebloem en is gekruid met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper. Deze kruiden samen worden speculaaskruiden genoemd.

De koekjes die Pieten vaak gooien zijn over het algemeen kruidnoten en dus helemaal niet de pepernoten die bezongen worden in de Sinterklaasliedjes. De naam kruidnoot klopt eigenlijk sowieso niet: specerijen geven de nootjes smaak, niet kruiden. Dat ze sinds de achttiende eeuw opduiken is niet verwonderlijk: toen namen zeelieden specerijen mee van hun verre reizen.