Tromgeroffel, confetti en slingers: de stoofperenkruidnoot is de winnaar van de 'kruidnotensmaak van 2019'. Wij delen het unieke recept voor stoofpeerkruidnoten met een ganache van witte chocolade, stoofperen, wijn en kaneel. 

Ingredienten

4
Porties

Kruidnoten

  • 100 gr boter
  • 100 gr basterdsuiker
  • 200 gr patentbloem
  • 8 gr speculaaskruiden
  • 2 gr bakpoeder
  • 2 gr kardemom
  • 2 gr kaneel
  • 2 gr zout
  • 50 gr melk
  • ½ losgeklopt ei
  • 1 stoofpeer (optioneel)

Ganache

  • 1 kilo stoofperen
  • 750 ml rode wijn
  • 200 gr suiker
  • 3 steranijs
  • 300 gr witte chocolade
  • 1 tl kaneelpoeder + extra voor garnering
  • 2 blaadjes gelatine (geweekt in koud water)

Benodigdheden

  • (hand)mixer
  • zeef
  • staafmixer
  • bakpapier of rooster
  • garde

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur

Kruidnoten
Optioneel: snijd de stoofpeer in kleine blokjes. Verspreid de blokjes over een bakplaat en droog ze een uur op 150 graden in de oven*.

Kneed de boter en suiker met een hand of standmixer tot een geheel. Voeg geleidelijk de melk en de helft van een losgeklopt ei toe. Zeef de bloem met de specerijen, zout en bakpoeder. Voeg dit in drie delen toe aan het mengsel. Mix niet langer dan nodig is om de bloem op te nemen. Voeg optioneel de gedroogde stoofpeer toe aan het mengsel* en laat het deeg rusten.

Snijd het deeg in lange banen en vervolgens in kleine stukjes om er gelijke balletjes van te draaien. Bak de kruidnoten in 12 tot 15 minuten af in de oven op 170 graden.

Ganache
Schil de stoofperen, verwijder de kern en snijd ze in blokjes. Kook de perenblokjes met de suiker en specerijen 30 minuten in de rode wijn.

Verwijder de grove specerijen als de perenblokjes gaar zijn. Pureer hierna de peer met een staafmixer door het kookvocht. Kook de puree op laag vuur in tot het de consistentie van appelmoes heeft.

Weeg de witte chocolade af in een kom en doe hier de geweekte gelatine blaadjes bij. Giet 270 gram van de warme perenpuree over de chocolade en gelatine. Meng de ganache met een garde tot een egaal mengsel en laat de kom op kamertemperatuur iets afkoelen. 

Dip de afgekoelde kruidnoten met een vork in de ganache en leg ze op bakpapier of rooster om te drogen. Bestrooi de kruidnoten met een dun laagje kaneel. 

Geef je waardering

6
Kruidnoten stoofperen
Stoofpeerkruidnoten