Vegan recepten worden door steeds meer mensen omarmd. Het valt ons op dat steeds meer mensen vegan eten of zelfs helemaal een plantaardige levensstijl aangaan. Veganistisch eten heeft namelijk voordelen voor mens, dier en milieu.
Het verschil tussen vegetarisch en vegan is dat je bij vegetarisch eten geen vlees of vis eet. In vegan recepten zitten überhaupt geen dierlijke producten. Dat betekent dus ook geen eieren of zuivel. En voor sommigen zelfs geen honing.
Vegan recepten
Wanneer je vegan recepten eet, eet je in de meeste gevallen automatisch meer plant-based. De kans dat je meer groente en fruit eet is aanzienlijk en dat betekent: meer vitaminen. Je kunt ook de voorkeur aan vegan geven met het oog op het milieu of dierenleed. Ondanks dat de kans er dik inzit dat je een hele bubs aan extra vitaminen binnenkrijgt, is het ook belangrijk dat je erop let dat je genoeg van álle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt en dan met name met vitamine B12. Vitamine B12 zit voornamelijk in dierlijke producten, daarom is het goed om juist om die vitaminen te letten. Dit is waarom we onmogelijk zonder B12 kunnen leven.
Wat je reden ook is om vegan te eten, het doet ook beroep op je creativiteit. Er zijn genoeg vegan recepten die een vegan variant van een niet-vegan recept zijn. Zoals de kaasachtige nachokom, waar natuurlijk geen echte kaas (want: melk, want: dierlijk) overheen zit, maar wel een kaasachtige saus die helemaal vegan is. Maar er zijn ook recepten waarbij je het niet eens door zou hebben dat het vegan recepten zijn, zoals de zoete aardappelcurry en de falafelsandwich die stiekem ook hartstikke vegan zijn.