‘Kaasachtige’-nachokom

24
Gemiddeld
‘Kaasachtige’-nachokom

Ingredienten

4
Personen

  • 6 volkoren-tortillawraps
  • plantaardige olie
  • zeezout

Voor de gestampte bonen

  • 1 blikje zwarte bonen à 400 g
  • 2 tenen knoflook
  • kleine bos verse koriander
  • 1 el olie
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 2 el tamari/sojasaus
  • sap van 1 limoen

Voor de salsa

  • 2 tenen knoflook
  • 2 lente-uitjes
  • 1 blikje van 400 g tomatenblokjes
  • 100 g tomatenpuree
  • sap van 0,5 citroen
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 tl ahornsiroop/andere vloeibare zoetstof
  • 1 tl zeezout
  • 0,5 tl chilipoeder

Voor erbij

  • 1 rode ui
  • 1 rijpe avocado
  • 1 rode peper
  • 200 g nachokaas of kaas naar keus
  • kleine bos verse koriander
  • 2 el zwart sesamzaad

Bereidingswijze

20 minuten totale tijd

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Bestrijk beide kanten van elke tortilla met een dunne laag plantaardige olie en snijd ze in 8 parten (of in een vorm naar keus). Leg de stukken tortilla’s in één laag op een bakplaat (mogelijk heb je er twee nodig), bestrooi ze met zout en bak ze in ongeveer 8–10 minuten lichtbruin in de oven.

Ga intussen door met de bonen. Giet de zwarte bonen af en spoel ze grondig af. Pel de knoflook en hak hem fijn. Hak de koriander fijn. Doe de olie in een koekenpan op hoog vuur en bak daarin de knoflook tot hij goudbruin kleurt. Voeg dan de bonen, het komijnpoeder, het korianderpoeder, de tamari en het limoensap toe. Begin nu met de achterkant van een houten lepel de bonen fijn te maken, terwijl je de bonen nog 2 minuten bakt; voeg een beetje water toe om te voorkomen dat ze aanbakken. Voeg de helft van de gehakte koriander toe, meng alles en neem de pan van het vuur. Haal de tortilla’s als ze bruin zijn uit de oven en laat ze afkoelen.

Maak nu de salsa. Pel de tenen knoflook en hak ze grof. Snijd de lente-uitjes in dunne ringen. Doe beide in een keukenmachine en voeg de overige ingrediënten voor de salsa toe. Pureer alles en zet de salsa apart. Pel de rode ui en snijd hem in dunne halvemaantjes. Haal de avocado uit de schil en snijd hem in kleine stukjes. Snijd de rode peper in dunne reepjes – verwijder voor een mildere smaak het zaad.

Stel nu de nachokom samen. Doe er eerst de knapperige tortillastukken in en schenk daar de gestampte bonen over. Nu kun je de leuke dingen toevoegen: de nachokaas, de avocado, de ui en de salsa (wil je dat de tortilla’s knapperig blijven, geef de salsa er dan apart bij). Snijd de verse koriander fijn en strooi deze met het zwarte sesamzaad en de rode peper eroverheen. Je kunt dit ook in afzonder­lijke kommen serveren; zorg dan dat elke portie alle toppings bevat!

Dit recept komt uit het boek De Happy Pear: Recepten voor geluk Smakelijk en simpel vegan food door Stephen & David Flynn.

De Happy Pear: Recepten voor geluk
Geef je waardering
24