Hoe lang spruitjes koken?

De kooktijd van spruitjes is afhankelijk van de grootte. Gemiddeld zo’n 10 tot 13 minuten. Zet eerst een kruis in de stam van de spruiten, en doe ze daarna in een pan met ruim water en een snuf zout.  Breng dit zonder deksel op de pan, aan de kook. Zodra het water kookt laat je de spruitjes zo’n 10 tot 13 minuten koken. 

Hoe weet je of spruiten gaar zijn?

Om te voorkomen dat de spruiten te lang koken, prik je er na 10 minuten met een vork in om te kijken of ze zacht genoeg zijn. Is dat niet zo, laat ze dan nog drie minuutjes doorkoken tot ze perfect gaar zijn. Hebben ze dat bereikt, dan kun je ze afgieten. Zorg er wel voor dat je de spruitjes beetgaar kookt, dan zijn ze het lekkerst.

Waarom een kruis in spruitjes zetten?

Dit zorgt ervoor dat de spruitjes sneller koken en dat ze gelijkmatig gaar worden. Zet hiervoor  vóórdat je de spruiten kookt met een scherp mesje een kruis in het stammetje. 

Hoe krijg je spruitjes minder bitter?

Spruitjes staan bekend om hun licht-bittere smaak. Wat helpt tegen de bittere smaak, is de spruiten koken in gezouten bouillon of door een schepje suiker toe te voegen tijdens het koken. Doordat de spruiten zoeter of zouter worden, neemt de bittere smaak af. 

Zorg er ook voor dat de spruiten niet overgaar worden, want daar worden ze ook bitter van. Of probeer Jamie Oliver's geheime ingrediënt om spruitjes lekker te maken.

Spruitjes kopen: let hierop

Let er bij het kopen van spruitjes op dat ze hard zijn. De blaadjes moeten gesloten zijn en de kleur egaal groen. Dan heb je goede spruiten te pakken, maar kun je ze nog steeds niet meteen koken. Hiervoor moet je ze eerst schoonmaken.

Spruitjes schoonmaken

Begin het schoonmaken van de spruitjes door een klein plakje van de stronk te snijden. Op die manier kun je de buitenste blaadjes makkelijk verwijderen. In die blaadjes zit namelijk meer vuil en ze zijn vaak al wat beschadigd. Daarna spoel je de spruitjes onder stromend water. Heb je hier geen zin in, koop dan reeds gewassen spruitjes. 

Kun je spruiten invriezen?

Dat kan zeker! Om spruiten in te vriezen moet je ze eerst kort koken, of blancheren. Zo behouden ze hun smaak en structuur. Dit doe je door de spruiten 3 tot 5 minuten (afhankelijk van de grootte) in kokend water te koken en daarna direct in een ijsbad te leggen. Hierna droog je de spruiten af en kun je ze invriezen.
 

Welke kruiden bij spruiten?

Spruiten kun je klassiek combineren met nootmuskaat. Andere opties zijn tijm, knoflook of rozemarijn, of frisse opties als citroenrasp. Spruiten zijn ook heerlijk met een glaze: denk aan een glaze op basis van honing of balsamico.

Oorsprong van spruiten

Spruitjes zijn eigenlijk kleine kooltjes, een wintergroente dat gewoon in Nederland groeit. Die Hollandse spruiten zijn verkrijgbaar van oktober tot en met half februari. Hollandse spruiten die in het buitenland vooral bekend staan onder de naam Brussels Sprouts. Dat heeft alles te maken met de geschiedenis van de minikooltjes. Ze werden namelijk in de 18e eeuw voor het eerst in België gespot. 

Spruiten: een bron aan vitamine C

Een gezonde vondst, vooral door z’n enorme hoeveelheid vitamine C. Voor de beeldvorming: drie keer zoveel vitamine C als dezelfde hoeveelheid sinaasappelen. Lekker voor je weerstand, waarvan je wel wat extra kunt gebruiken in het koude seizoen. 

Spruitjes: recepten

Eet spruitjes als onderdeel van een minikooltjespasta. Maak spruiten uit de oven met bacon, of Maak heel ouderwets een minder ouderwets stamppotje met spruitjes of verwerk ze in een spruiten-aardappelgratin met gekarameliseerde sjalotten.

Miniatuur