Spruitjes koken: er kan een hoop verkeerd gaan. En dat is precies de reden dat menig kind de spruit uit z’n samengetrokken mondje benoemt als antwoord op de vraag welk eten hij niet lekker vindt. Er mag dus wel wat gedaan worden aan traumaverwerking als het aankomt op deze groente. Dat hoeft niet eens moeilijk te zijn. Je hoeft alleen maar de stappen te volgen. Te beginnen bij de aanschaf en het schoonmaken van spruitjes.

Let hierop

Let er bij het kopen van spruitjes op dat ze hard zijn. De blaadjes moeten gesloten zijn en de kleur egaal groen. Dan heb je goede spruiten te pakken, maar kun je ze nog steeds niet meteen koken. Hiervoor moet je ze eerst schoonmaken, want je wilt geen knarsend zand tussen je tanden. Hoe kleiner de spruitjes zijn, hoe groter het karwei wordt, omdat die lastiger zijn om schoon te maken.

Spruitjes schoonmaken

Begin het schoonmaken van de spruitjes door een klein plakje van de stronk te snijden. Op die manier kun je de buitenste blaadjes makkelijk verwijderen. In die blaadjes zit namelijk meer vuil en ze zijn vaak al wat beschadigd. Daarna spoel je de spruitjes onder stromend water. Heb je hier geen zin in, koop dan reeds gewassen spruitjes. 

Hoe lang spruitjes koken?

Spruitjes kook je, afhankelijk van de grootte zo’n 10 tot 13 minuten. Maar voordat je de spruitjes gaat koken zet je met een scherp mesje een kruis in het stammetje. Dit zorgt ervoor dat de spruitjes sneller koken en dat ze gelijkmatig gaar worden. Doe de spruitjes dan met ruim water in een pan. Voeg een snuf zout toe en breng de spruitjes, zonder deksel op de pan, aan de kook. Zodra het water kookt laat je de spruitjes zo’n 10 tot 13 minuten koken. Om te voorkomen dat de spruiten te lang koken, prik je er na 10 minuten met een vork in om te kijken of ze zacht genoeg zijn. Is dat niet zo, laat ze dan nog drie minuutjes doorkoken tot ze perfect gaar zijn. Hebben ze dat bereikt, dan kun je ze afgieten. Zorg er wel voor dat de spruiten al dente zijn, dan zijn ze het lekkerst.

Bittere smaak na koken

Spruitjes staan bekend om hun licht-bittere smaak. Dat is de reden dat ze het bij kinderen niet snel aan populariteit zullen winnen. Als je niet zit te wachten op die bittere smaak zoek dan naar een tegenhanger van bitter om de bittere smaak de kop in te drukken. Dit kun je doen door de spruitjes te koken in bouillon (zout is een tegenhanger van bitter) of door een schepje suiker toe te voegen tijdens het koken (suiker is ook een tegenhanger van bitter). Doordat de spruiten zoeter of zouter worden, neemt de bittere smaak af. Zorg er ook voor dat de spruiten niet overgaar worden, want daar worden ze ook bitter van. Of probeer Jamie Oliver's geheime ingrediënt om spruitjes lekker te maken.

Wat je vast nog niet wist over spruitjes

Spruitjes zijn eigenlijk kleine kooltjes, een wintergroente dat gewoon in Nederland groeit. Die Hollandse spruiten zijn verkrijgbaar van oktober tot en met half februari. Hollandse spruiten die in het buitenland vooral bekend staan onder de naam Brussels Sprouts. Dat heeft alles te maken met de geschiedenis van de minikooltjes. Ze werden namelijk in de 18e eeuw voor het eerst in België gespot. Een gezonde vondst, vooral door z’n enorme hoeveelheid vitamine C. Voor de beeldvorming: drie keer zoveel vitamine C als dezelfde hoeveelheid sinaasappelen. Lekker voor je weerstand, waarvan je wel wat extra kunt gebruiken in het koude seizoen. Het lijkt zo’n ouderwetse groente waarvan je waarschijnlijk snel geneigd bent ze te eten als onderdeel van je AVG’tje. Niet zo ouderwets, moeten sterrenchefs als Joris Bijdendijk van restaurant Rijks* en Chris Naylor van restaurant Vermeer* gedacht hebben. Zij omarmen de groente. In het seizoen zie je ze dan ook dikwijls op hun menu terug. Niet als onderdeel van een AVG. Bij Rijks is de spruit een populaire om de tartelette met geiten-rendang mee af te toppen, een signature van Bijdendijk.

spruitjess.jpg

Spruitjes: recepten

Eet spruitjes als onderdeel van een minikooltjespasta. Maak heel ouderwets een minder ouderwets stamppotje met spruitjes of verwerk ze in een spruitenovenschotel met zongedroogde tomaten.

spruiten.jpg