Spruitjes koken: er kan een hoop verkeerd gaan. En dat is precies de reden dat menig kind de spruit uit z’n samengetrokken mondje benoemt als antwoord op de vraag welk eten hij niet lekker vindt. Er mag dus wel wat gedaan worden aan traumaverwerking als het aankomt op deze groente. Dat hoeft niet eens moeilijk te zijn. Je hoeft alleen maar de stappen te volgen. Te beginnen bij de aanschaf en het schoonmaken van spruitjes.
Let hierop
Let er bij het kopen van spruitjes op dat ze hard zijn. De blaadjes moeten gesloten zijn en de kleur egaal groen. Dan heb je goede spruiten te pakken, maar kun je ze nog steeds niet meteen koken. Hiervoor moet je ze eerst schoonmaken, want je wilt geen knarsend zand tussen je tanden. Hoe kleiner de spruitjes zijn, hoe groter het karwei wordt, omdat die lastiger zijn om schoon te maken.
Spruitjes schoonmaken
Begin het schoonmaken van de spruitjes door een klein plakje van de stronk te snijden. Op die manier kun je de buitenste blaadjes makkelijk verwijderen. In die blaadjes zit namelijk meer vuil en ze zijn vaak al wat beschadigd. Daarna spoel je de spruitjes onder stromend water. Heb je hier geen zin in, koop dan reeds gewassen spruitjes.
Hoe lang spruitjes koken?
Spruitjes kook je, afhankelijk van de grootte zo’n 10 tot 13 minuten. Maar voordat je de spruitjes gaat koken zet je met een scherp mesje een kruis in het stammetje. Dit zorgt ervoor dat de spruitjes sneller koken en dat ze gelijkmatig gaar worden. Doe de spruitjes dan met ruim water in een pan. Voeg een snuf zout toe en breng de spruitjes, zonder deksel op de pan, aan de kook. Zodra het water kookt laat je de spruitjes zo’n 10 tot 13 minuten koken. Om te voorkomen dat de spruiten te lang koken, prik je er na 10 minuten met een vork in om te kijken of ze zacht genoeg zijn. Is dat niet zo, laat ze dan nog drie minuutjes doorkoken tot ze perfect gaar zijn. Hebben ze dat bereikt, dan kun je ze afgieten. Zorg er wel voor dat de spruiten al dente zijn, dan zijn ze het lekkerst.