Gratin en spruiten met gekaramelliseerde sjalotten

2
Makkelijk

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd

Gratin

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  • Meng in een kom de room, melk en de eieren. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
  • Verdeel de aardappelschijfjes over een met olie ingevette ovenschaal, bestrooi met een beetje zout en versgemalen peper en schenk het eiermengsel eroverheen. Rasp de kaas erover en bak de gratin in de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar.

Spruiten en gekaramelliseerde sjalotten

  • Pel en snijd de sjalotten in halve ringen.
  • Ris en snijd de tijm fijn.
  • Smelt een klontje boter in een pan en bak de sjalotten en de tijm circa 5 minuten. Voeg de honing en de balsamicoazijn toe en laat op laag vuur in circa 10 minuten karamelliseren.
  • Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook.
  • Maak de spruiten schoon en halveer de grote exemplaren. Kook de spruiten in circa 6 minuten gaar. Giet af. Roer de spruiten door de sjalotten en breng op smaak met versgemalen peper. 

Serveren

  • Verdeel de gratin, de spruiten en de gekaramelliseerde sjalotten over borden.

Ingredienten

4
Personen

Gratin met spruiten en gekaramelliseerde sjalotten

  • 150 ml kookroom
  • 150 ml melk
  • 2 eieren
  • 75 g Gruyère
  • 700 g voorgekookte aardappelschijfjes
  • olijfolie om in te bakken
  • 4 sjalotten
  • 4 takjes tijm
  • 1 klontje boter
  • 2 el honing
  • 2 el witte balsamicoazijn
  • 500 g spruiten

Extra nodig

  • rasp
  • ovenschaal
Geef je waardering
2