Kijk naar Jamie’s Ultimate VEG, elke donderdag om 21:00u exclusief bij 24Kitchen op kanaal 24.

Spannende spruiten

Het antwoord op de vraag waarom mensen 'geen spruiten lusten' is simpel: spruitjes zijn bitter. En een kleurrijke samenleving leidt tot een kleurrijke interpretatie van het smakenpalet. Jamie vertelt: “Sommige mensen zijn ‘supertasters’ en hebben gemiddeld meer smaakpapillen. Zij zullen sterker reageren op bittere smaken omdat zij dit heel intens proeven. Deze groep mensen vindt spruitjes dus écht niet lekker.” Niet alleen deze ‘supertasters’ maar ook onze spruiten (lees: kinderen) hebben meer smaakpapillen dan de gemiddelde volwassene. Dus als iemand spruitjes écht niet lust, dan is dat (meestal) geen excuus om ze niet te eten.

Zo maak je ze lekker(der)

Er zijn meerdere manieren om te voorkomen dat je de bittere pil zou moeten slikken. We trappen af met een eenvoudige klassieker: spruiten gesmoord in een goede olie, roomboter, een beetje kruiden en absoluut niet te vergeten, knapperig gebakken spek. “Ik vind het erg lekker om met deze groente coleslaw te maken”, vertelt Jamie, “bijvoorbeeld met appel en frisse lente-uitjes. Dus hak de spruitjes fijn in de keukenmachine, voeg yoghurt toe in plaats van mayonaise zoals gebruikelijk is bij coleslaw, een beetje citroensap, verschillende kruiden en als finishing touch flink wat mosterd. Superlekker, echt waar!”

Verrassend recept met spruitjes?
Spruitenstamppot met blauwe kaas

Jamie’s geheime ingredient

Alhoewel wij al watertanden van zijn tip voor coleslaw, verklapt mr. Oliver zijn geheime ingrediënt om spruitjes klaar te maken. Hij vertelt: “De snelste én lekkerste manier van spruitjes klaarmaken? Simpel! Snijd ze fijn en wok ze in boter en vooral veel worcestershiresaus.” In deze authentiek Britse saus zitten wel meer dan 15 ingrediënten. Van azijn tot zout en van ansjovis tot tamarinde en een behoorlijke hoeveelheid kruiden. “Met dit ene ingrediënt worden je smaakpapillen van alle kanten geprikkeld,” zegt Jamie. "Wanneer het verdampt is blijft alleen de heerlijk smaak achter net zoals bij wijn. En het staat al binnen 5 minuten op tafel.” Wij gaan maar eens gauw proberen of worcestershiresaus dé oplossing is tegen de bittere smaak van de beruchte spruit.