Recepten weekmenu 4

Maandag: Kalfsschnitzel met broccoli en krieltjes
Dinsdag: Pompoencurry met Turks brood
Woensdag: Gegrilde kippendijen met sinaasappelwortelten en rijst
Donderdag: Gebakken kabeljauw met broccoli-aardappelpuree en paddenstoelen
Vrijdag: Spareribs met ovengroenten en snelle knoflooksaus

Boodschappenlijst

Vlees:

Groenten:

Uit de voorraadkast:

4 kalfsfiletlapjes, 100 g per stuk

1 kg Krielaardappelen

Zout en peper

600 g kipdijen, zonder vel

550 g kruimige aardappelen

Amandelschaafsel

2 kg spareribs

1,5 kg broccoli

Olijfolie

 

1 bos rozemarijn

Zonnebloemolie

Vis:

1 bos verse peterselie

Bloem

4 moten kabeljauw, 120-150 g stuk

1 bos koriander

Paneermeel

 

1 bos tijm

Kippenbouillon

Zuivel:

1 tak verse lavas

Groentebouillon

100 g kruidenboter

1 tak verse salie

Kardemompeulen

350 g ongezouten boter

50 g gemengde salade

Steranijs

400 g crème fraîche

2 bollen knoflook

Tomatenketchup

200 ml melk

3 citroenen

Sweet chilisaus

150 ml kookroom

1 limoen

Honing

1 ei

100 g gember

Ketjap manis

 

800 g bospeen

Maïzena

 

2 (fles)pompoenen

Mayonaise

 

1 rode paprika

1 Turks brood

 

1 rode ui

Gele currypasta

 

1 sjalot

Kerriepoeder

 

2 sinaasappels

Pakje kokosmelk

 

2 bosuitjes

Blok santen

 

300 g gemengde paddenstoelenmix

Blik kikkererwten

 

 

Cashewnoten

 

 

Pijnboompitten

 

 

Pak rijst

 

 

Suiker

 

 

50 ml droge witte wijn

 

 

Witte wijnazijn

 

 

Gladde mosterd

Voorbereidingslijst voor het weekend


Spareribs garen:

Marinade opzetten
Pel de 6 knoflooktenen en halveer ze. Snijd de gember in dunne plakjes. Kneus de kardemom. Breng de kippenbouillon met de steranijs, knoflook, gember, kardemom, tomatenketchup, sweet chilisaus, honing en ketjap manis aan de kook in een ruime stoofpan. Pers de limoen uit boven de pan.

Garen
Snijd de spareribs in 3 stukken en doe ze in de pan. Laat kort koken en doe daarna de deksel op de pan en het vuur laag zetten. Laat de spareribs in 2 à 3 uur sudderen tot ze bijna van het bot vallen.

Saus afgieten, deel inkoken 
Haal 500 ml van het kookvocht uit de grote pan. Giet daarna het meeste kookvocht uit de pan in een andere bak. Laat het vocht in een andere pan voor 20 minuten inkoken. Meng 1 eetlepel maïzena met een beetje water en voeg toe om de saus te binden. Giet de saus terug in de pan bij de spareribs. Bewaar de spareribs gekoeld en afgedekt in de pan.

Kippendijen marineren en garen
Pers de citroen en hak de knoflook fijn. Maak een marinade van citroensap, tijmblaadjes, geraspte knoflook en olijfolie. Meng hier de kippendijen doorheen. Leg de kippendijen met de marinade in een ovenschaal, bestrooi met peper en zout. Marineer voor een uur in de koelkast. Gaar daarna de kippendijen in een voorverwarmde oven op 120 ° voor 30 minuten. Bewaar de kippendijen gekoeld en afgedekt in de ovenschaal.

Schnitzels paneren.
Sla de kalfsfiletlapjes plat tussen plasticfolie met behulp van een kleine pan of deegroller. Breng op smaak met zout en peper.

Zet een bord bloem, losgeklopt ei (evt. met een beetje water) en paneermeel klaar om de schnitzels te paneren. Haal de filetlapjes, stuk voor stuk, eerst door de bloem, dan door het losgeklopte ei en als laatst door de paneermeel. Zorg ervoor dat het vlees helemaal bedekt is. Bewaar de schnitzels onafgedekt op een schaal met keukenpapier in de koelkast.

Krieltjes koken (maandag of vrijdagrecept verdubbel ingrediënten)
Was de krielaardappeltjes. Kook ze in 20 minuten in ruim water met het groentebouillonblokje en een tak rozemarijn gaar. Giet de krielaardappeltjes af. Laat ze afkoelen. Bewaar ze gekoeld in twee afsluitbare bakken.

Rijst (met lavas) koken

Kook de rijst volgens aanwijzing op de verpakking. Snijd de lavas fijn en voeg dit toe aan de kokende rijst. Giet de rijst af als het gaar is en laat op de werkbank afkoelen. Bewaar de rijst gekoeld in een afsluitbare bak die geschikt is voor de magnetron.

Pompoencurry maken
Schil de pompoen en verwijder de zaden. Snijd de pompoen in blokjes van ongeveer 3 cm. Snijd de rode paprika in blokjes en snijd rode ui in halveringen.

Verhit de zonnebloemolie in een wok op middelhoog vuur. Bak als eerste de paprikablokjes en ui. Voeg dan de currypasta toe en bak dit al roerend circa 1 minuut. Voeg dan de pompoenblokjes toe. Bak dit kort mee.

Voeg het bouillonblokje, water, kokosmelk en santen toe aan de pan, roer goed door en laat de curry circa 15 minuten sudderen. Laat de kikkererwten uitlekken en voeg deze toe aan de curry als de pompoen gaar is. Maak de curry verder op smaak met rasp en sap van een halve citroen.

Bewaar de curry gekoeld in een afsluitbare bak die geschikt is voor de magnetron.

Broccolipuree maken
Schil en was de aardappelen. Snijd ze in 4 stukken. Kook de aardappelen in een grote pan met ruim water met een theelepel kerriepoeder en een bouillonblokje gaar met de deksel op de pan.

Maak roosjes van de broccoli. Schil en snijd ook de steel. Als de aardappelen 15 minuten koken, voeg je de broccoli toe. Kook voor 5 à 10 minuten. Giet af en laat droogstomen.

Stamp de broccoli en aardappelen (of knijp door een pureeknijper) en meng het met roomboter, crème fraîche en indien nodig een scheutje melk. Breng de broccolipuree verder op smaak met peper en zout. Bewaar de broccolipuree gekoeld in een afsluitbare bak die geschikt is voor de magnetron.

Sinaasappelwortelten maken
Schil, was en snijd de bospeen. Breng ruim water aan de kook. Blancheer de stukjes bospeen 3 minuten in kokend water. Schep ze daarna in ijskoud water om af te koelen. Laat daarna uitlekken.

Rasp de gember. Rasp 1 sinaasappel. Pers allebei de sinaasappelen uit.

Doe de geblancheerde bospeen in een ruime pan. Voeg de boter, de sap en rasp van de sinaasappels, geraspte gember en suiker toe. Stoof de bospeen met de deksel op de pan. Neem na 5 minuten de deksel van de pan om het vocht iets te laten verdampen. Breng de worteltjes eventueel nog verder op smaak met zout en peper. Bewaar de worteltjes in een afsluitbare bak in de koelkast.

Pompoen en wortel blancheren
Maak de pompoen schoon en snijd in grove blokken. Schil en was de bospeen en halveer. Zet een ruime pan water op het vuur met een beetje zout en breng aan de kook. Blancheer eerst de blokken pompoen, dit duurt zo’n 4 minuten. Schep deze in een andere bak om droog te stomen. Kook daarna in hetzelfde vocht de bospeen. Dat duurt ongeveer 4 minuten, schep ze daarna in ijskoud water om terug te koelen. Giet ze af na het terugkoelen. Bewaar de pompoen en wortel in een afgesloten bak in de koelkast.

Amandelschaafsel bakken
Rooster het amandelschaafsel in een koekenpan met een beetje olijfolie. Houdt het schaafsel in beweging. Als het iets begint te verkleuren breng je het op smaak met zout en peper. Haal meteen uit de pan als de amandelschaafsel bruin is.

Wil je de rest van de recepten en de andere weekmenu’s van Koken voor een Week bekijken?

Check snel dit handige overzicht