De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

Spareribs met ovengroenten en snelle knoflooksaus

Dit stukje vlees kost je geen 'rib uit je lijf', maar is wel enorm lekker. Daarnaast worden deze spareribs geserveerd met een zelfgemaakte knoflooksaus. Een echt feestmaal!

180 MIN
Spareribs

Dit stukje vlees kost je geen 'rib uit je lijf', maar is wel enorm lekker. Daarnaast worden deze spareribs geserveerd met een zelfgemaakte knoflooksaus. Een echt feestmaal!

Danny Jansen

Bereidingswijze

Voorbereiden: 
Stap 1: 
Pel de 6 knoflooktenen en halveer ze. Snijd de gember in dunne plakjes. Kneus de kardemom. Breng de kippenbouillon met de steranijs, knoflook, gember, kardemom, tomatenketchup, sweet chilisaus, honing en ketjap manis aan de kook in een ruime stoofpan. Pers de limoen uit boven de pan.  

Stap 2: 
Snijd de spareribs in 3 stukken en doe ze in de pan. Laat kort koken en doe daarna de deksel op de pan en het vuur laag zetten. Laat de spareribs in 2 à 3 uur sudderen tot ze bijna van het bot vallen.  

Stap 3: 
Haal 500 ml van het kookvocht uit de grote pan. Giet daarna het meeste kookvocht uit de pan in een andere bak. Laat het vocht in een andere pan voor 20 minuten inkoken. Meng 1 eetlepel maïzena met een beetje water en voeg toe om de saus te binden. Giet de saus terug in de pan bij de spareribs. Bewaar de spareribs gekoeld en afgedekt in de pan. 

Tip: De overgebleven saus kan ingevroren worden om een lekkere saus van te maken bij je favoriete Aziatische gerechten. Of om nogmaals te gebruiken als stoofbasis.  

Stap 4: 
Maak de pompoen schoon en snijd in grove blokken. Schil en was de bospeen en halveer.  

Stap 5: 
Zet een ruime pan water op het vuur met een beetje zout en breng aan de kook. Blancheer eerst de blokken pompoen, dit duurt zo’n 4 minuten. Schep deze in een andere bak om droog te stomen. Kook daarna in hetzelfde vocht de bospeen. Dat duurt ongeveer 4 minuten, schep ze daarna in ijskoud water om terug te koelen. Giet ze af na het terugkoelen. Bewaar de pompoen en wortel in een afgesloten bak in de koelkast. 

Stap 6: 
Kook in het water van de groenten de krieltjes in 20 minuten gaar. Voeg aan dit kookvocht een tak rozemarijn toe. Giet de krieltjes af als ze gaar zijn en laat ze droogstomen. Halveer de krieltjes. Bewaar in een afgesloten bak in de koelkast. 

Afmaken op vrijdag: 
Stap 1: 
Verwarm de oven voor op 210 °C. Verdeel de pompoen, wortel en krieltjes in een ruime ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, peper en zout en strooi er geriste rijm overheen. Zet de ovenschaal in de oven. Schep na 10 minuten een keer door. Zet eventueel de bovenwarmtegrill aan voor 5 minuten. 

Stap 2: 
Verwarm op laag vuur de spareribs in de stoofpan of leg de spareribs (zonder saus) op de ovenschaal met groenten erbij in de oven. Verwarm dan de saus apart op in een pannetje. 

Stap 3: 
Hak voor de snelle knoflooksaus de peterselie en teen knoflook fijn. Meng dit samen met de mayonaise en crème fraîche tot een saus. 

Stap 4: 
Meng voor de dressing de mosterd, wittewijnazijn, peper en zout en zonnebloemolie in een ruime kom. Meng met de salade en kruiden.  

Tip: Maak deze salade met de restjes groente uit de koelkast. 

Stap 5: 
Lak de spareribs met de saus. Serveer de spareribs met de ovengroenten, de salade en de snelle knoflooksaus. 

Tip: Als je gegaard vlees langer dan 2 dagen wilt bewaren, bewaar je die het beste in het marinade. Zorg ervoor dat deze in het geheel onder het vocht staat. Bindt het pas tot saus op de dag dat je het eet. 

Wil je de rest van de recepten en de andere weekmenu’s van Koken voor een Week bekijken? Check snel dit handige overzicht >
Bekijk

In dit nieuwe programma helpt Danny Jansen je om iedere werkdag snel en simpel een avondmaaltijd op tafel te zetten. Met een slimme boodschappenlijst en 'mealpreppen' in het weekend, kun je doordeweeks na een lange dag zo snel mogelijk aan tafel.

Kijk elke zaterdag om 17.05 uur en elke werkdag om 17.10 naar Koken voor een Week op 24Kitchen.

Snel en makkelijk mealpreppen?
Bekijk hier alle weekmenu's

Koken Voor een Week

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker