Een kerststol is een vaste gast bij het gemiddelde kerstontbijt. Maar ook bij een kerstbrunch of -lunch kun je dit rijk gevulde zoete brood met (dikwijls) een vulling van spijs verwachten. Die stol, waarom eten we die eigenlijk met kerst en waar komt het hele ding überhaupt vandaan? Eén ding moge duidelijk zijn: hij komt niet uit de lucht vallen. 

Geschiedenis kerststol

Wanneer we de kerststol eten laat niet veel te raden over als je de naam zo ziet. Een kerststol eten we natuurlijk met kerst. Maar waarom eigenlijk? Sowieso omdat het lekker is, maar er is nog een andere reden. 

Die kerststol (eigenlijk gewoon een luxe krentenbrood) gaat namelijk al even mee. Zo’n 650 jaar al. Het zou teruggaan naar de tijd waarin kruisridders onbekende specerijen, amandelen, oranjesnippers en andere onbekende culinaire zaakjes meebrachten van hun tochten. Ingrediënten voor de kerststol.

Het woord stol zou een afgeleide zijn van stut, wat staat voor ‘ondersteuning’. En waarom dan kerst? Omdat de vorm van de kerststol een verwijzing kan zijn naar het kerstkind, als we historici mogen geloven.

Ingredienten

8
Personen

 • 100 g boter
 • 500 g bloem
 • 40 g verse bakkersgist of 70 g gedroogde
 • 225 ml warme melk
 • 30 g suiker
 • 0,5 tl zout
 • 1 ei

Voor de vulling

 • 125 g goudgele sultanarozijnen
 • 125 g gekonfijte citrusschillen (zoals sinaasappel en citroen)
 • 1 middelgrote sinaasappel
 • 4 el rum of brandewijn
 • 1 tl vanille-extract
 • 8 groene kardemompeulen
 • 2 tl maanzaad
 • 0,5 tl gemalen kaneel
 • 50 g geschaafde amandelen
 • 200 g amandelspijs
 • een beetje losgeklopt ei

Voor het glazuur

 • 50 g boter
 • poedersuiker

Bereidingswijze

Totale tijd: 3 uur en 30 minuten

Stap 1

Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Doe de rozijnen in een mengkom. Hak de citrusschil in kleine blokjes en doe ze bij de rozijnen. Haal met een fijne rasp de schil van de sinaasappel en doe hem in de kom. Pers het sinaasappelsap uit boven de kom en voeg de rum of brandewijn en de vanille toe. Meng alles goed en laat het een uur zo staan.

Stap 2

Laat de boter in een pan smelten om ‘m vervolgens weer af te laten koelen. Doe de bloem in een grote mengkom. Je hoeft hem niet te zeven. Verwarm als je verse gist gebruikt de melk tot lichaamstemperatuur (het moet prettig aanvoelen en niet koud noch brandend heet als je je vinger erin steekt), verkruimel de gist erin en roer tot hij is opgelost. Doe de suiker en het zout bij de bloem en meng alles. Klop het ei los. Roer het ei, de warme melk en de boter door het bloemmengsel. (Voeg als je gedroogde gist gebruikt deze direct aan de bloem toe en roer de overige ingrediënten erdoor, gevolgd door de warme melk, het ei en de boter.)

Stap 3

Meng alles goed – het deeg moet zacht zijn, glanzen en best wel kleverig aanvoelen. Het mag eerlijk gezegd behoorlijk kleverig zijn. Stort het uit de kom op een royaal met bloem bestrooid werkvlak en kneed ongeveer acht minuten. Door het kneden wordt het deeg geleidelijk aan steeds minder kleverig en gaat het steeds meer op brooddeeg lijken – hoewel het zwaarder is door de boter en het ei. Druk het deeg als het zacht en soepel is en niet meer aan het werkvlak plakt bij elkaar en leg het in een bebloemde kom. Zet de kom afgedekt met een schone, droge theedoek ruim een uur op een warme en tochtvrije plek of tot het deeg goed gerezen is. (Het zal niet volledig in volume verdubbeld zijn, maar het gaat wel flink die richting op.) Of mix en kneed het deeg in een keukenmachine met een deeghaak tot het deeg vanzelf loskomt van de wand van de kom.

Stap 4

Breek de kardemompeulen open en haal de zaadjes eruit. Kneus ze in een vijzel met een stamper of in een specerijenmolen fijn en meng ze in een kleine kom met maanzaad, kaneel en amandelen. Bestuif het werkvlak met bloem en stort het gerezen deeg erop. Kneed het specerijen-zadenmengsel en de geweekte vruchten door het deeg en laat het grootste deel van het vocht in de kom achter. Maak er een lap van circa 22 x 16 cm van en druk die iets platter. Rol de amandelspijs uit tot een rol ter lengte van de deeglap en leg hem op het midden. Bestrijk de randen met losgeklopt ei, vouw het deeg over de spijs heen en druk de deegranden op elkaar. Keer het geheel om en leg het brood op de beklede bakplaat, dek het af met de theedoek en laat het op de warme plek nog anderhalf uur rijzen.

Stap 5

Verhit de oven tot 180 °C. Zet het brood in de hete oven en bak het in vijfendertig tot veertig minuten gaar en lichtbruin. Laat de boter voor het glazuur smelten en vet het brood er rondom mee in. Laat het brood op een rooster afkoelen.

Kerststol serveren

Zodra de Kerststol is afgekoeld, kun je ‘m rondom bestuiven met poedersuiker. Dat mag best royaal.

Bewaren: wikkel het brood als het volledig is afgekoeld losjes in bakpapier of plasticfolie en bewaar het in een brood- of koektrommel. 

Kerststol variaties

Gebruik als vulling ook eens gehakte gedroogde abrikozen, gedroogde cranberry’s of gehakte gedroogde pruimen zonder pit. Je kunt een gebakken stol heel goed invriezen.

 

Dit gerecht komt uit het boek Culinair winterdagboek van Nigel Slater.

Geef je waardering

95
Kerststol recept
Culinair Winterdagboek