Recepten weekmenu 3

Maandag: Saté in ketjap-chilisaus met gebakken courgette en rijst
Dinsdag: Gebakken geitenkaas met honing-mosterdsaus met aardappelpuree en witlofsalade
Woensdag: Lasagne van zalm met tomaat-preisalade
Donderdag: Kipnuggets met gepofte aardappel en erwten
Vrijdag: Nasi goreng met gebakken ei en pindasaus

Boodschappenlijst

Vlees/vis:

Groenten/fruit:

Uit de voorraadkast:

300 g speklappen

1 bol knoflook

Sesamzaad

300 g schouderkarbonade

2 citroenen

Zout en peper

300 g kipfilet

3 courgettes

Zak kroepoek

200 g hamblokjes

1 aubergine

Gebakken uitjes

300 g verse zalmmoot zonder huid

1 rode ui

Zilveruitjes

 

1 rode paprika

Bloem

Zuivel:

1 gele paprika

Broodkruim

1 L melk

1,5 kg kruimige aardappels

Honing

250 g roomboter

1 pot verse bieslook

Grove mosterd

300 g oude kaas

3 stronken witlof

Wittewijnazijn

200 g verse geitenkaas

1 jonagold appel

Mayonaise

6 eieren

Klein zakje rucola

Olijfolie

200 ml kookroom

600 g prei

Blikje tomatenpuree

200 g crème fraiche

6 pomodoritomaten

Blik tomatenblokjes

125 g mozzarellabolletjes

1 sjalot

Groentebouillonblokje

100 ml volle yoghurt

2 uien

Sambal oelek

 

700 g diepvrieserwten

Maïzena

Overig:

1 rode peper

Nootmuskaatpoeder

20 houten satéstokjes

1 stengel citroengras

Pijnboompitten

Aluminiumfolie

2 cm gember

Gedroogde peterselie

 

1 salamblad (Indisch laurierblad)

Gedroogde oregano

 

 

Pakjes kokosmelk

 

 

Pindakaas

 

 

Korianderpoeder

 

 

Kerriepoeder

 

 

Zonnebloemolie

 

 

Ketjap manis

 

 

Zoute sojasaus

 

 

Sweet chilisaus

 

 

Bruine suiker

 

 

Groot pak rijst (pandan)

 

 

Sesamolie

Voorbereidingslijst voor het weekend


Rijst koken (700g totaal voor maandag & vrijdag)
Zet een ruime pan water op het vuur en breng aan de kook. Was ondertussen in een zeef de rijst met koud water, tot het water helder is. Voeg een beetje zout toe als het water kookt en laat de rijst 13 minuten koken. Giet de rijst af en laat de rijst nog 15 minuten in de pan droogstomen. Schep de rijst in twee magnetronschalen en bewaar afgedekt in de koelkast.

Aardappelpuree opzetten, (dinsdag)
Schil en was de aardappelen. Kook de aardappelen in water met wat zout gaar. Prik de aardappelen met een vork om te controleren of ze gaar zijn. Als de aardappelen gaar zijn, giet je ze af en laat je ze even droogstomen.

Pureer de aardappelen met een pureeknijper, of stamper als je de puree wat grover wilt laten. Meng de melk, roomboter, oude kaas en wat gesneden bieslook door de puree. Maak de puree op smaak met peper en zout. Bewaar de puree in een schaal die geschikt is voor de magnetron afgedekt in de koelkast.

Aardappels koken (donderdag)
Was de aardappels. Kook ze in de schil gaar. Dat duurt ongeveer 35 minuten op matig vuur. Als je ze te hard kookt zal de schil scheuren. Als de aardappels gaar zijn giet je ze af en bewaar je ze afgedekt in de koelkast.

Satéstokjes rijgen
Snijd de speklappen en schouderkarbonades in kleine blokjes van 1,5 à 2 cm. Rijg het vlees aan de satéprikkers

Vlees marineren
Hak voor de marinade de knoflook en snijd de citroen door de helft. Meng de knoflook, de korianderpoeder, bruine suiker, ketjap manis, zonnebloemolie en citroensap. Giet de marinade over de stokjes en laat een nacht afgedekt in de koelkast marineren.

Pindasaus maken
Pel en snipper de sjalot en snijd de knoflook en rode peper fijn voor de pindasaus. Snijd de gember in plakjes. Pureer de sjalot, knoflook, peper en gember. Kneus de citroengras en draai er een koop in. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een kleine steelpan en fruit de ui, knoflook, peper, gember, citroengras, korianderpoeder, en salamblad. Blus dit af met de kokosmelk. Voeg het groentebouillonblokje toe. Zet zodra de kokosmelk kookt de pan op laag vuur. Voeg dan lepel voor lepel de pindakaas toe. Breng op smaak met bruine suiker en citroensap. Bewaar de pindasaus gekoeld in een afsluitbare bak die geschikt is voor de magnetron.

Tomatensaus maken
Snijd de prei in kleine stukjes en rasp de knoflook. Bewaar 2 eetlepels prei voor de salade. Fruit in 2 eetlepels olijfolie de prei, knoflook en gedroogde oregano. Als de prei zacht geworden is doe je er de tomatenpuree bij en bakt dat kort mee. Voeg dan het bouillonblokje, de tomatenblokjes en sambal toe. Laat het geheel kort doorkoken.

Bechamelsaus maken
Rasp de knoflook. Smelt in een klein pannetje 50 g roomboter, fruit hierin knoflook. Voeg daarna de maïzena toe, bak dit kort mee. Voeg, al roerende met een garde, de koude melk toe. Voeg de kaas, de nootmuskaat en zout en peper toe. Kook de saus 1 minuut door op matig vuur. Haal de saus van het vuur.

Lasagne maken
Snijd de aubergine en de courgette in dunne lange plakken. Snijd de gele paprika in reepjes. Snijd de zalm in plakken van 2 cm dik. Breng op smaak met peper en zout.

Bouw de lasagne op. Smeer een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Leg er een laag courgetteplakjes in, dan wat tomatensaus, dan een laag aubergine, weer tomatensaus, dan de gele paprika en de zalm, weer tomatensaus, dan nog een laag courgette. De bovenlaag afdekken met de bechamelsaus en een laag oude kaas. Vergeet niet om tussen de lagen door wat zout en peper over de groenteplakken te strooien. Gaar de lasagne in een oven van 180 °C in 25 minuten.

Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Bewaar ze als ze afgekoeld zijn in een afsluitbaar bakje.

Laat de lasagne afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.

Honing-mosterdsaus maken
Maak de honing-mosterdsaus. Snipper de sjalot en rasp de knoflook. Fruit de sjalot en knoflook in een beetje zonnebloemolie in een kleine steelpan tot ze glazig worden. Voeg de honing, mosterd en kookroom toe. Breng aan de kook en laat dan op laag vuur 5 minuten zacht doorkoken. Maak de saus op smaak met peper en zout.

Chili-ketjapsaus maken
Rooster voor de ketjap-chilisaus alle sesamzaadjes in een droge bakpan. Houdt 1 eetlepel sesamzaadjes achter voor bij de courgettes. Meng daarna de ketjap manis, sojasaus, chilisaus, citroensap, sesamolie en sesamzaadjes.

Geitenkaas paneren
Snijd de geitenkaas in 8 plakken. Paneer de geitenkaas. Wentel de geitenkaas eerst door de bloem, dan door het losgeklopte ei en als laatste door het broodkruim. Leg de gepaneerde geitenkaas op een keukenpapiertje in een bakje en bewaar (onafgedekt) in de koelkast.

Kip paneren, los invriezen
Snijd de kipfilet in dunne plakjes. Meng door de yoghurt, kerriepoeder en wat peper en zout. Zet een uur in de koelkast.

Haal de stukjes kip uit de yoghurt en dep ze iets droog. Wentel de stukjes kip door het broodkruim en druk stevig aan. Leg de stukjes kip van elkaar af in een ruime schaal met een stukje plasticfolie eronder. Zet de schaal in de vriezer. Als de kipstukjes bevroren zijn kun je ze in een kleinere bak in de vriezer bewaren.

Courgette en rode ui snijden
Snijd de rode ui door de helft en snijd hem in halve ringen. Snijd 2 courgettes over de lengte in vier lange stukken en snijd de zaadlijst weg. Snijd de courgettes in blokken. Bewaar gekoeld in een afsluitbaar bakje.

Wil je de rest van de recepten en de andere weekmenu’s van Koken voor een Week bekijken? Check snel dit handige overzicht >