Lasagne is een favoriet voor iedereen die van Italiaans eten houdt. Alleen deze variant van Danny met zalm en een tomaat-preisalade is een echte aanrader.

Danny Jansen

Ingredienten

4
Personen

Tomatensaus

  • 250 g prei
  • 2 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 groentenbouillonblokjes
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 1 tl sambal oelek

Bechamelsaus

  • 50 g roomboter
  • 1 teen knoflook
  • 2 el maïzena
  • 250 ml melk
  • 1/3 tl nootmuskaat
  • 50 g oude kaas
  • zout en peper

Vulling

  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 gele paprika's
  • 300 g verse zalm zonder vel
  • 50 g oude kaas
  • zout en peper

Tomaten-preisalade

  • 6 pomodoritomaten
  • 2 el prei
  • 1 el wittewijnazijn
  • 1 el olijfolie
  • 1 el pijnpoompitten
  • 1 pakje mozzarellobolletjes 125 g
  • zout en peper

Eventueel

  • verse basilicumblaadjes

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 20 minuten

Voorbereiden: 
Stap 1: 
Maak de tomatensaus: Snijd de prei in kleine stukjes en rasp de knoflook. Bewaar 2 eetlepels prei voor de salade. Fruit in 2 eetlepels olijfolie de prei, knoflook en gedroogde oregano. Als de prei zacht geworden is doe je er de tomatenpuree bij en bakt dat kort mee. Voeg dan het bouillonblokje, de tomatenblokjes en sambal toe. Laat het geheel kort doorkoken. 

Stap 2: 
Maak de bechamelsaus: Rasp de knoflook. Smelt in een klein pannetje 50 g roomboter, fruit hierin knoflook. Voeg daarna de maïzena toe, bak dit kort mee. Voeg, al roerende met een garde, de koude melk toe. Voeg de kaas, de nootmuskaat en zout en peper toe. Kook de saus 1 minuut door op matig vuur. Haal de saus van het vuur. 

Stap 3: 
Snijd de aubergine en de courgette in dunne lange plakken. Snijd de gele paprika in reepjes. 

Stap 4: 
Snijd de zalm in plakken van 2 cm dik. Breng op smaak met peper en zout.  

Stap 5: 
Bouw de lasagne op. Smeer een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Leg er een laag courgetteplakjes in, dan wat tomatensaus, dan een laag aubergine, weer tomatensaus, dan de gele paprika en de zalm, weer tomatensaus, dan nog een laag courgette. De bovenlaag afdekken met de bechamelsaus en een laag oude kaas. 
Vergeet niet om tussen de lagen door wat zout en peper over de groenteplakken te strooien. 

Stap 6: 
Gaar de lasagne in een oven van 180 °C in 25 minuten.  

Stap 7: 
Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Bewaar ze als ze afgekoeld zijn in een afsluitbaar bakje. 

Stap 8: 
Laat de lasagne afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. 

Afmaken op woensdag: 
Stap 1: 
Warm de lasagne op in de magnetron met grillfunctie op 700 watt, 10 minuten óf in de oven met grillstand op 210 °C zo’n 20-25 minuten. 

Stap 2: 
Was voor de salade de pomodoritomaten en snijd ze in blokjes. Meng de tomatenblokjes met de preiringen, witte wijnazijn, olijfolie, geroosterde pijnboompitten, mozzarellabolletjes en peper en zout naar smaak. En als laatste eventueel wat verse basilicumblaadjes erbij. 

Stap 3: 
Serveer de lasagne met de salade ernaast.  

Wil je de rest van de recepten en de andere weekmenu’s van Koken voor een Week bekijken? Check snel dit handige overzicht >

Geef je waardering

86
Lasagne
Lasagne