Recepten weekmenu 6

Maandag: Hamburger met verse friet en pittige salade 
Dinsdag: Bloemkoolsteak met koolstamppot
Woensdag: Gegrilde zalm met mango-bietensalade en rijst
Donderdag: Uiensoep met gegratineerd stokbrood
Vrijdag: Babi pangang met groenteloempia’s en rijst

Boodschappenlijst

Vlees:

Groenten:

Uit de voorraadkast:

400 g rundergehakt

2 sjalotten

Zout en peper

1 kg procureur

1,2 kg zoete uien

2 L Zonnebloemolie

 

2 mango’s

Olijfolie

Vis:

5 bosuien

Gladde mosterd

4 moten zalm, zonder vel,
125-150 g stuk

1 rode peper

Mayonaise

 

1 kropsla

Wittewijnazijn

Zuivel:

1 bloemkool

Sweet chilisaus

250 g boter

1,2 kg vastkokende aardappelen

4 hamburgerbroodje

Blok Parmezaanse kaas

1,2 kg kruimige aardappelen

Komijn

250 ml melk

1 Chinese kool

Rijst

200 g gruyère

1 bakje tuinkers

Honing

Klein potje Crème fraiche

250 g gekookte rode bieten

Kerriepoeder

100 g Griekse yoghurt

2 takken rozemarijn

Steranijs

 

1  bos dille

Groentebouillonblokjes

Diepvries:

3 tenen knoflook

Kippenbouillonblokjes

1 pakje grote loempiavellen

2 cm gember

Ketjap manis

 

1 gele paprika

Ketjap asin

 

30 g taugé

Rijstwijn of droge sherry

 

1 citroen

Korianderpoeder

 

 

Tomatenketchup

 

 

1 Stokbrood

 

 

Rijstazijn

 

 

Sambal

 

 

Gembersiroop

 

 

Blik babymaïs

Voorbereidingslijst voor het weekend


Vlees babi pangang opzetten
Leg de procureur in koud water, net genoeg dat het vlees onder staat. Voeg hieraan 3 steranijs, kippenbouillonblokjes, ketjap manis, ketjap asin en rijstwijn toe. Breng het water aan de kook, zet het vlees daarna voor 2,5 uur op een laag vuur met de deksel op de pan. Laat het vlees daarna in het kookvocht afkoelen en bewaar gekoeld in een afgesloten bak.

Hamburgers maken
Snipper de sjalot. Meng het rundergehakt met de gesnipperde sjalot, mosterd en peper en zout. Vorm 4 stevige burgers. Leg de burgers in een afsluitbare bak en bewaar ze in de koelkast.

Aardappelen voor stamppot
Schil en was de aardappelen. Snijd ze in 4 stukken. Kook de aardappelen in ruim water, met wat zout. Giet de aardappelen af en laat droogstomen. Stamp de aardappelen met 100 g boter. Voeg een scheutje melk toe om smeuïg te maken. Breng op smaak peper en geraspte Parmezaanse kaas. Schep de puree in een afsluitbare bak die geschikt is voor de magnetron en bewaar gekoeld.

Friet maken
Was de aardappelen in de schil. Snijd de aardappelen in parten. Was de aardappel en dep ze droog tussen schone theedoeken.

Verwarm de frituur voor op 160 °C. (Of gebruik een ruime pan met zonnebloemolie op het fornuis. Gebruik dan een thermometer om de temperatuur te controleren.) Bak de aardappelen voor in de hete olie. (Niet alles in 1 keer!) Controleer na 5 minuten of ze gaar zijn door er een prikker in te steken, deze moet gemakkelijk door de aardappel gaan. Laat de frieten uitlekken op keukenpapier en afkoelen. Bewaar ze gekoeld in een afsluitbare bak.

Bloemkoolsteak in oven garen
Snijd de bloemkool in 4 gelijke stukken. Leg deze “steaks” op een ovenschaal met bakpapier. Besprenkel met wat olijfolie en breng op smaak met gekneusde komijn, peper en zout. Bak de bloemkool 15 minuten in een oven van 200 °C. Draai de steaks om en bak ze daarna nog 10 minuten op de andere zijde. Laat afkoelen in de ovenschaal. Dek de schaal af en bewaar gekoeld.

Rijst koken. (Woensdag of vrijdagrecept ingrediënten verdubbelen)
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Schep de rijst wanneer deze klaar is in twee magnetronschalen en bewaar afgedekt in de koelkast.

Uien (hoeveelheid voor maandag én donderdag)
Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Bak de uien op matig vuur in roomboter met wat peper en zout tot ze zacht en gekleurd zijn. Haal hoeveelheid uien voor maandag uit de pan en bewaar in de koelkast in een afsluitbare bak die geschikt is voor de magnetron.

Schep de rest in een soeppan en voeg een hele tak rozemarijn toe. En een halve eetlepel kerriepoeder toe en bak dit 1 minuut mee.

Voeg de groentebouillon toe. Laat de soep minimaal een half uur rustig sudderen. Breng de soep op smaak met peper en zout. Haal de tak rozemarijn uit de pan. Laat de soep afkoelen. Giet de soep in een afsluitbare bak die geschikt is voor de magnetron en bewaar gekoeld.

Groenteloempia voorbereiden
Snijd voor de loempia’s de gele paprika in dunne reepjes, de bosui in dunne ringetjes en de Chinese kool in dunne reepjes. Meng de gesneden groente met de taugé.

Blancheer de groenten 2 minuten in kokend water, giet af en koel terug in ijskoud water. Laat de groenten goed uitlekken. Rasp 1 teen knoflook en meng met de groenten. Snijd de maïskolfjes in stukjes en meng door de groenten.

Loempia’s maken en invriezen
Leg 4 loempiavellen op de werkbank. Smeer ze licht in met wat water. Leg er een tweede loempiavel bovenop. Verdeel de vulling over de loempiavellen en vouw ze dicht. Leg ze op een schaal met keukenfolie en vries de loempia’s in. Dek de loempia’s pas af wanneer ze bevroren zijn. Haal de loempia’s de avond van tevoren uit de vriezer. Laat onafgedekt in de koelkast ontdooien.

Mangosalade snijden
Schil de mango en snijd hem in reepjes. Snijd de bosuitjes in ringen. Snijd de rode peper fijn. Meng de mangoreepjes met de bosuiringetjes en rode peper. Meng de sweet chilisaus en de wittewijnazijn door de mango. Bewaar de mangosalade in een afsluitbare bak in de koelkast.

Dillesaus
Snipper een halve sjalot voor de snelle dillesaus. Snijd een half bosje dille fijn. Meng 3 eetlepels Griekse yoghurt met de sjalot en dille. Voeg daarna een eetlepel olijfolie en wat citroensap toe en meng goed door.

Babi pangang-saus.
Pel en rasp 1 teen knoflook voor de saus. Pel en snipper de ui. Verhit een kleine scheut zonnebloemolie in een pannetje en fruit hierin de knoflook, ui, korianderpoeder en 1 steranijs. Schil ondertussen de gember en rasp deze in de pan erbij. Voeg de tomatenketchup, ketjap manis, en gembersiroop toe en laat het nog 15 minuten doortrekken op laag vuur. Haal de saus van het vuur en maak hem op smaak met de rijstazijn en sambal. Laat de saus afkoelen en bewaar het gekoeld in een afsluitbare bak die geschikt is voor de magnetron.

Parmezaankletskoppen.
Verwarm een ruime koekenpan en maak 4 hoopjes van de geraspte Parmezaan in de pan om de kaaskletskopjes te bakken. Bak op matig vuur. Draai de kaaskletskopjes na een paar minuten om met een spatel. Bak deze kant nog 2 minuten op laag vuur. Haal uit de uit de pan en laat de ze op keukenpapier afkoelen.

 

Wil je de rest van de recepten en de andere weekmenu’s van Koken voor een Week bekijken?

CHECK SNEL DIT HANDIGE OVERZICHT