De hamburger is bij ons Nederlanders al flink 'ingeburgerd'. Daarom heeft Danny een heerlijk recept voor jou, een sappige hamburger inclusief verse friet en een pittige salade. 

Danny Jansen

Ingredienten

4
Personen

Friet

  • 1 kg vastkokende aardappelen
  • 2 l frituurvet of zonnebloemolie
  • zout

Hamburger

  • 1 sjalot
  • 400 g rundergehakt
  • 1/2 el gladde mosterd
  • peper en zout
  • 1 el roomboter om in te bakken
  • 4 hamburgerbroodjes
  • 1 el zonnebloemolie
  • 8 el mayonaise

Gebakken uien

  • 3 uien
  • 1 el roomboter om in te bakken
  • peper en zout

Pittige salade

  • 1 mango
  • 2 bosuitjes
  • 1 rode peper
  • 1 el sweet chilisaus
  • 1 el wittewijnazijn
  • 1/4 kropsla

Bereidingswijze

Totale tijd: 50 minuten

Voorbereiden: 
Stap 1: 
Was de aardappelen in de schil. Snijd de aardappelen in parten. Was de aardappel en dep ze droog tussen schone theedoeken. 

Stap 2: 
Verwarm de frituur voor op 160 °C. (Of gebruik een ruime pan met zonnebloemolie op het fornuis. Gebruik dan een thermometer om de temperatuur te controleren.) Bak de aardappelen voor in de hete olie. (Niet alles in 1 keer!) Controleer na 5 minuten of ze gaar zijn door er een prikker in te steken, deze moet gemakkelijk door de aardappel gaan. Laat de frieten uitlekken op keukenpapier en afkoelen. Bewaar ze gekoeld in een afsluitbare bak. 

Stap 3:  
Snipper de sjalot. Meng het rundergehakt met de gesnipperde sjalot, mosterd en peper en zout. Vorm 4 stevige burgers. Leg de burgers in een afsluitbare bak en bewaar ze in de koelkast. 

Stap 4: 
Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Bak de uien op matig vuur in 1 eetlepel roomboter met wat peper en zout tot ze zacht en gekleurd zijn. Bewaar de uien in de koelkast in een afsluitbare bak die geschikt is voor de magnetron. 

Stap 5: 
Schil de mango en snijd hem in reepjes. Snijd de bosuitjes in ringen. Snijd de rode peper fijn. Meng de mangoreepjes met de bosuiringetjes en rode peper. Meng de sweet chilisaus en de wittewijnazijn door de mango. Bewaar de mangosalade in een afsluitbare bak in de koelkast. 

Afmaken op maandag: 
Stap 1: 
Verwarm de frituurpan voor op 180 °C (of een pan met dikke bodem). 

Stap 2:  
Zet een ruime koekenpan op het vuur. Halveer de hamburgerbroodjes. Besprenkel ze met een beetje zonnebloemolie. Bak de hamburgerbroodjes goudbruin op de opengesneden kant in de hete pan.  

Stap 3: 
Gebruik deze pan daarna om de hamburgers in te bakken. Smelt een lepel roomboter en bak de burgers rondom bruin. Ongeveer 3 à 4 minuten aan iedere zijde. 

Stap 4: 
Warm ondertussen in magnetron de gebakken uien op voor 3 minuten op 600 watt in de magnetron of bak ze nog even mee in de pan met de hamburgers. 

Stap 5: 
Bak ondertussen de verse frieten goudbruin in de frituurpan op 180 °C.  

Stap 6: 
Besmeer het onderste deel van het gehalveerde hamburgerbroodje met mayonaise.  
Snijd de kropsla los. Gebruik de losse bladen om het hamburgerbroodje mee te bekleden. Leg hierop een goede lepel mangosalade. Leg daarop de gebakken burger en uien. 

Stap 7: 
De salade die overblijft kun je er los bij serveren. Serveer de hamburgers met de frieten en wat extra mayonaise.  

Tip: Meng eens wat hoisinsaus door je mayonaise. Dat geeft net een verrassende twist en extra smaak. 

Wil je de rest van de recepten en de andere weekmenu’s van Koken voor een Week bekijken? Check snel dit handige overzicht >
Bekijk

Geef je waardering

60
Hamburger
Hamburger