De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24K op TV

Stoofperen maken: 6x lekkerste recepten én tips

Stoofpeertjes maken: een heerlijk oer-Hollands gerecht! Met deze stoofpeer-recepten maak je de lekkerste stoofperen gemakkelijk zelf. Eet smakelijk.
Stoofperen ijs

Chef aan het woord

Miljuschka Witzenhausen

miljuschka witzenhausen aan de kust

"Fruit stoven? Jazeker! Stoofperen zijn één van mijn favoriete winterfruit en ze staan bij mij altijd op de kersttafel. Het liefst stoofperen in rode wijn. Dat serveer ik dan met een bol vanille-ijs, rijstepap of chocolademousse."

Stoofperen maak je van van speciale perenrassen, zoals de Gieser Wildeman en Saint Rémy. Deze peren zijn steviger dan gewone eetperen en worden pas echt lekker na lang stoven. Dat stoven kan op allerlei manieren: klassiek in rode wijn, in witte wijn of zelfs glühwein. Scroll naar beneden voor receptinspiratie.

Stoofperen-recepten

Stoofperen-recepten

  • Stoofperen

    Zin in stoofpeertjes?

    voorbereidingstijd 15 min
    wachttijd 180 min
    Een recept van Miljuschka Witzenhausen
    miljuschka witzenhausen aan de kust
  • Stoofperen-crumble

    Stoofperen zijn enorm populair als bijgerecht, maar je kan er ook een heerlijke crumble van maken. Met dit lekkere nagerecht maak je iedereen blij tijdens Kerst.

    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret
  • Rijstepap met stoofperen

    Op zoek naar een feestelijke afsluiter van je maaltijd? Probeer Rudolph's heerlijke rijstepap met stoofpeertjes eens. 

    voorbereidingstijd 45 min
    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret
  • Witte chocolademousse met stoofperen

    Maak indruk op je vrienden met dit heerlijke nagerecht van witte chocolademousse met stoofperen.

    voorbereidingstijd 45 min
    Een recept van Angélique Schmeinck
    Miniatuurvoorbeeld
  • Glühweinperen

    Alles smaakt beter met glühwein, zo ook deze peren. Dit is hét dessert voor de feestdagen. Probeer Rudolph's recept voor stoofperen met gluhwein.

    voorbereidingstijd 20 min
    wachttijd 120 min
    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret
  • Witte-wijnpeertjes met gegrilde halloumi

    Dit recept is een klassieker in een nieuw jasje. Probeer het met het recept van Rudolph. 

    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret

Stoofperen: alle vragen

Welke peren gebruik je voor stoofperen?

Stoofperen maak je van van speciale perenrassen, zoals de Gieser Wildeman en Saint Rémy. Deze peren zijn steviger dan gewone eetperen en worden pas echt lekker na lang stoven. 

Miniatuurvoorbeeld

Waarin gaar je de stoofperen?

Stoofperen krijgen hun smaak en kleur uit de vloeistof waarin ze worden gestoofd. Klassieke optie is rode wijn. Maar witte wijn, gluhwein, bessensap of appelsap werken ook.

Miniatuurvoorbeeld

Wat eet je bij stoofpeertjes?

Stoofpeertjes staan bekend als dessert, met bijvoorbeeld een bol vanille-ijs. Maar ze zijn ook erg lekker als bijgerecht bij wild of gevogelte op de kersttafel. 

Rijstepap met stoofperen

Hoelang kun je stoofperen bewaren?

In de koelkast kun je stoofperen tot 5 dagen bewaren. Zorg dat ze volledig zijn afgekoeld en je ze bewaard in het kookvocht in een luchtdichte container.

aspergesoep bewaren koelkast

Stoofperen: bereiding

Hoeveel suiker voeg je toe aan stoofperen?

Dit is afhankelijk van de vloeistof die je gebruikt. Begin met 50-100 gram suiker per liter vloeistof. Als je wijn gebruikt, gebruik je meer suiker dan bij bessen-of appelsap.

Miniatuur

Hoelang moeten stoofperen koken?

Stoofgeren gaar je het beste op lage temperatuur voor een langere tijd. Hoelang dit precies is, is afhankelijk van de peer en het recept. Een gouden regel is ongeveer 2 uur. Test de stoofpeertjes met een vork: ze moeten zacht zijn maar niet uit elkaar vallen.

Miniatuur

Welke kruiden zijn lekker bij stoofperen?

Stoofpeertjes geef je extra smaak mee door kruiden toe te voegen aan het kookvocht. Denk: kaneelstokjes, kruidnagel, steranijs of citroenschillen.

Miniatuurvoorbeeld

Stoofperen: tips

Laat stoofperen afkoelen in hun sap

Voor de beste smaak laat je de stoofperen afkoelen in het kookvocht. Dit zorgt ervoor dat ze nog meer smaak opnemen. Je kunt ze zelfs een nacht laten staan voor een intensere smaak.

Stoofperen-crumble

Stoofperen presenteren

Schil de peren, maar laat het steeltje eraan voor een mooie presentatie. Je kunt de peren heel laten of in helften of kwarten snijden, afhankelijk van je voorkeur.

Stoofperen

Maak siroop van het kookvocht

Het kookvocht heeft ontzettend veel smaak. Je kunt het verdikken tot een siroop door het in te koken en serveren als saus bij de peren. 

Miniatuur

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.