Stoofperen maken: 6x lekkerste recepten én tips
Chef aan het woord
"Fruit stoven? Jazeker! Stoofperen zijn één van mijn favoriete winterfruit en ze staan bij mij altijd op de kersttafel. Het liefst stoofperen in rode wijn. Dat serveer ik dan met een bol vanille-ijs, rijstepap of chocolademousse."
Stoofperen maak je van van speciale perenrassen, zoals de Gieser Wildeman en Saint Rémy. Deze peren zijn steviger dan gewone eetperen en worden pas echt lekker na lang stoven. Dat stoven kan op allerlei manieren: klassiek in rode wijn, in witte wijn of zelfs glühwein. Scroll naar beneden voor receptinspiratie.
Stoofperen-recepten
Stoofperen: alle vragen
Welke peren gebruik je voor stoofperen?
Stoofperen maak je van van speciale perenrassen, zoals de Gieser Wildeman en Saint Rémy. Deze peren zijn steviger dan gewone eetperen en worden pas echt lekker na lang stoven.
Waarin gaar je de stoofperen?
Stoofperen krijgen hun smaak en kleur uit de vloeistof waarin ze worden gestoofd. Klassieke optie is rode wijn. Maar witte wijn, gluhwein, bessensap of appelsap werken ook.
Wat eet je bij stoofpeertjes?
Stoofpeertjes staan bekend als dessert, met bijvoorbeeld een bol vanille-ijs. Maar ze zijn ook erg lekker als bijgerecht bij wild of gevogelte op de kersttafel.
Hoelang kun je stoofperen bewaren?
In de koelkast kun je stoofperen tot 5 dagen bewaren. Zorg dat ze volledig zijn afgekoeld en je ze bewaard in het kookvocht in een luchtdichte container.
Stoofperen: bereiding
Hoeveel suiker voeg je toe aan stoofperen?
Dit is afhankelijk van de vloeistof die je gebruikt. Begin met 50-100 gram suiker per liter vloeistof. Als je wijn gebruikt, gebruik je meer suiker dan bij bessen-of appelsap.
Hoelang moeten stoofperen koken?
Stoofgeren gaar je het beste op lage temperatuur voor een langere tijd. Hoelang dit precies is, is afhankelijk van de peer en het recept. Een gouden regel is ongeveer 2 uur. Test de stoofpeertjes met een vork: ze moeten zacht zijn maar niet uit elkaar vallen.
Welke kruiden zijn lekker bij stoofperen?
Stoofpeertjes geef je extra smaak mee door kruiden toe te voegen aan het kookvocht. Denk: kaneelstokjes, kruidnagel, steranijs of citroenschillen.
Stoofperen: tips
Laat stoofperen afkoelen in hun sap
Voor de beste smaak laat je de stoofperen afkoelen in het kookvocht. Dit zorgt ervoor dat ze nog meer smaak opnemen. Je kunt ze zelfs een nacht laten staan voor een intensere smaak.
Stoofperen presenteren
Schil de peren, maar laat het steeltje eraan voor een mooie presentatie. Je kunt de peren heel laten of in helften of kwarten snijden, afhankelijk van je voorkeur.
Maak siroop van het kookvocht
Het kookvocht heeft ontzettend veel smaak. Je kunt het verdikken tot een siroop door het in te koken en serveren als saus bij de peren.