Angélique Schmeinck

Ingredienten

4
Personen

Stroperige stoofperen

  • 500 ml rode wijn
  • 100 ml rode port
  • 200 g rietsuiker
  • 2 vanillestokjes
  • 3 kruidnagels
  • 8 Gieser Wildeman stoofperen

Witte chocolademousse

  • 300 g slagroom
  • 4 g gelatineblaadjes
  • 35 g likeur naar keuze
  • 115 g witte chocolade

Extra nodig

  • spuitzak met glad spuitmondje
  • 4 wijnglazen

Vulling

  • 200 g cantuccini-koekjes
  • 125 g gedroogde blauwe bessen

Bereidingswijze

Totale tijd: 45 minuten

’s Middags  voorbereiden

Stroperige stoofperen 

Breng de wijn, port, rietsuiker, vanille en de kruidnagels aan de kook en kook tot de suiker is opgelost. Laat het wijnmengsel afkoelen.

Schil de peren. Zet de peren naast elkaar in een (stoof)pan. Voeg het koude wijnmengsel toe, breng langzaam aan de kook en laat de peren op zeer laag vuur circa 2 uur stoven tot ze zacht aanvoelen, maar nog wel stevig zijn. Haal de peren en specerijen uit het stoofvocht. Damp het vocht tot de helft in of tot het licht stroperig is. Snijd de peren in parten, verwijder het klokhuis en leg de parten peer in de siroop. Verwarm op laag vuur tot de stroop door de peren wordt opgenomen.

TIP: Je kunt de peertjes ook 1-2 dagen eerder maken. Laat de peertjes in het vocht afkoelen en bewaar in de koelkast. Zorg er wel voor dat de peertjes altijd onder het vocht staan.

Witte chocolademousse

Week de gelatineblaadjes in koud water tot ze zacht zijn. Breng de slagroom aan de kook. Voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe en laat al roerende oplossen. Voeg de likeur toe. Hak de chocolade in kleine stukjes en schep dit in een schaal. Schenk het warme roommengsel over de chocolade en laat al roerende smelten. Laat in minstens anderhalf uur goed koud worden in de koelkast.

TIP: wil je de basis van deze mousse eerder maken? Dan kun je tot een week van te voren invriezen. Klop hem dan nog niet op en laat invriezen. Op de dag zelf laten ontdooien en opkloppen.

’s Avonds afmaken

Stoofpeertjes

Verwarm de peertjes in de siroop op laag vuur tot lauwwarm.

Witte chocolademousse

Klop de mousse luchtig met de handmixer.

Cantuccini-koekjes

Snijd de koekjes in stukjes.

Opmaak bord

Spuit een bodem chocolademousse in de glazen en verdeel er cantuccini-koekjes over. Leg er partjes peer op en bestrooi met blauwe bessen. Herhaal dit speels tot het glas halfvol is en eindig met glanzende parten peer.

Muscat de Saint Jean de Minvervois

Het herkomstgebied voor deze dessertwijnen ligt in het uiterste noordoosten van de Minervois op de grens van Saint-Chinian. Het ligt op een kalksteenplateau van de Haut-Minervois langs het riviertje de Cesse. Het is zeker de moeite waard om even af te slaan op doorreis tijdens de vakantie! De op het zuiden gelegen wijngaarden bevinden zich op een plateau dat 250 meter boven zee is gelegen. Saint-Jean is een minigebiedje, een soort enclave in de Minervois. Saint-Jean-de-Minervois verkreeg in 1949 een AOC voor dessertwijnen die alleen gemaakt mogen worden van het ras muscat à petit grains. Het alcoholpercentage moet minstens 15% bedragen. Het restsuikergehalte, dus wat overblijft na de alcoholische gisting, moet 125 gram per liter zijn. Alsof de wijn met een suikerlaagje bedekt is! En dat maakt hem juist zo lekker bij dit nagerecht, de ultieme afsluiting van je kerstdiner!

Geef je waardering

333
Witte chocolademousse met stoofperen