Dit artikel is geschreven door Annemiek van der Krogt. Als health-blogger voor Nutribites.nl schrijft ze met veel plezier over gezond eten en afvallen. Zelf is ze een echte lekkerbek en eet ze het liefst vers, onbewerkt en biologisch.

Bananenpannenkoekjes met havermout en kokos

Bananenpannenkoekjes met havermout en kokos

Begin de dag goed met een heerlijk ontbijtje boordevol vezels. Zowel havermout, kokos, banaan als blauwe bessen zijn enorm vezelrijk. Met deze lekkere pannenkoekjes krijg je al gauw 4 gram vezels per persoon binnen. Geniet ervan!

Groenteschotel met vis en artisjok

Deze groenteschotel met verschillende soorten groenten is de perfecte manier om meer vezels binnen te krijgen. Zowel aardpeer, doperwt als artisjok bevatten behoorlijk wat van deze essentiële voedingsstoffen. De aardappels, tomaten en venkel leveren vezels, naast andere gezonde voedingstoffen als vitamines en mineralen.

Avocadomousse ‘bombe’

Dit heerlijke gerecht is een traktatie an sich. Niet alleen voor je smaakpapillen, maar voor je hele lijf. Avocado is namelijk bijzonder rijk aan vezels. Met één vrucht krijg je maar liefst zo’n 8 gram van deze voedingstoffen binnen. Dan komen de vezels in de tomaten en mango er nog bij.

Quinoa met spinazie, cashewnoten en gepofte paprika

Quinoa met spinazie, cashewnoten en gepofte paprika

Quinoa is een pseudo-graan dat maar liefst 7 gram vezels per 100 gram bevat. Samen met de groenten en noten in deze verrukkelijke quinoa-schotel levert dat jou behoorlijk wat vezels op.

Maaltijdsalade met bramen, bietjes en blauwe kaas

Maaltijdsalade met bramen, bietjes en blauwe kaas

Een bijzondere combinatie die ook nog eens heel vezelrijk is. Deze salade combineert namelijk twee vezelrijke voedingsmiddelen: bietjes en bramen. Dat levert niet alleen een spannende smaaksensatie op, maar ook veel gezonde voedingsstoffen voor je lijf.

Boerenkool-spruitjesstoof

Niet alleen boerenkool bevat behoorlijk wat vezels, maar spruitjes ook. Samen leveren ze maar liefst 8,3 gram vezels per 100 gram op. Daar schep je je bord graag mee vol! Verwen jezelf met deze boerenkool-spruitjesstoof.

Lauwwarme salade van ‘Du Puy Linzen’

Deze salade bevat ruim 27 gram vezels en die komen voornamelijk van de linzen in dit smakelijke gerecht. Deze peulvruchten leveren per 100 gram maar liefst 7,9 gram vezels. Ook olijven zijn trouwens heel vezelrijk. Zoete puntpaprika en venkel leveren een bescheiden bijdrage wat vezels betreft, maar deze groenten zijn daarom niet minder gezond.

Gevulde aubergine met kikkererwten

Met dit gerecht zit je goed als het om vezels gaat. Niet alleen aubergine levert vezels, maar vooral kikkererwten zijn rijk aan deze gezonde voedingsstoffen. Ze bevatten maar liefst 7,6 gram vezels per 100 gram. Ook de paprika, uien en knoflook in dit gerecht doen een duit in het vezelzakje. Het amandelschaafsel levert zelfs 28 gram vezels op. Wat dacht je trouwens van de tomatenpuree? Dat zorgt alleen al voor 2,5 gram vezels in dit gerecht.

Chiapudding met zomerfruitjam

Chiapudding met zomerfruitjam

Dit heerlijke gerecht steekt met kop en schouders boven andere gerechten uit als het om vezels gaat. Met 34 gram vezels per 100 gram is chiazaad met recht de koning van de vezelrijke voedingsmiddelen te noemen. Ook bosvruchten en banaan leveren samen behoorlijk wat vezels op. Met deze pudding krijg je dan ook in één keer bijna 24 gram vezels binnen. Dat bijna evenveel als de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid!

Overnight oats met kaneel, kardemom en amandelen

Nog zo’n vezelbom is deze overnight oats. Een heerlijk ontbijtje om de dag al meteen te starten met een flinke portie vezels. Zowel de havervlokken, chiazaad, lijnzaad als kaneel zijn namelijk heel rijk aan deze gezonde voedingstof.