Vezels zijn ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid. Toch krijgen de meeste mensen niet voldoende van deze voedingsstoffen binnen. Terwijl het Voedingscentrum 30 tot 40 gram vezels adviseert, blijven veel mensen hangen op 15 tot 23 gram vezels per dag. Met deze vezelrijke gerechten breng je hier verandering in. Health-blogger Annemiek zet tien lekkere recepten voor je op een rij.
10 x heerlijke vezelrijke recepten

Dit artikel is geschreven door Annemiek van der Krogt. Als health-blogger voor Nutribites.nl schrijft ze met veel plezier over gezond eten en afvallen. Zelf is ze een echte lekkerbek en eet ze het liefst vers, onbewerkt en biologisch.
1. Bananenpannenkoekjes met havermout en kokos
Begin de dag goed met een heerlijk ontbijtje boordevol vezels. Zowel havermout, kokos, banaan als blauwe bessen zijn enorm vezelrijk. Met deze lekkere pannenkoekjes krijg je al gauw 4 gram vezels per persoon binnen. Geniet ervan!
2. Zoete-aardappelovenschotel
Deze zoete-aardappelovenschotel is de perfecte manier om meer vezels binnen te krijgen. Zowel de zoete aardappels als de pecannoten bevatten vezels. Daarnaast is dit gerecht ook onwijs lekker.
3. Chili sin carne met guacamole
Dit heerlijke gerecht is een traktatie an sich. Deze maaltijd is zonder vlees en rijk aan vezels. De zelfgemaakte quacamole maakt het gerecht helemaal af.
4. Quinoa met spinazie, cashewnoten en gepofte paprika
Quinoa is een pseudo-graan dat maar liefst 7 gram vezels per 100 gram bevat. Samen met de groenten en noten in deze verrukkelijke quinoa-schotel levert dat jou behoorlijk wat vezels op.
5. Maaltijdsalade met bramen, bietjes en blauwe kaas
Een bijzondere combinatie die ook nog eens heel vezelrijk is. Deze salade combineert namelijk twee vezelrijke voedingsmiddelen: bietjes en bramen. Dat levert niet alleen een spannende smaaksensatie op, maar ook veel gezonde voedingsstoffen voor je lijf.
6. Volkoren quesadilla's
Quesadilla's zijn makkelijk en superlekker. Heb je de volkoren quesadilla's weleens geprobeerd? Zo krijg je je vezels binnen met een overheerlijke maaltijd!
7. Bastilla met linzen en aubergine
De meeste vezels uit dit gerecht komen voornamelijk van de linzen. Deze peulvruchten leveren per 100 gram maar liefst 7,9 gram vezels. Ook aubergines bevatten vezels, net als rode uien en wortels.
8. Pompoencurry met kikkererwten
Kikkererwten zijn rijk aan deze gezonde voedingsstoffen. Ze bevatten maar liefst 7,6 gram vezels per 100 gram. Ook de pompoen, paprika en uien in dit gerecht doen een duit in het vezelzakje, eet smakelijk!
9. Chiapudding met zomerfruitjam
Dit heerlijke gerecht steekt met kop en schouders boven andere gerechten uit als het om vezels gaat. Met 34 gram vezels per 100 gram is chiazaad met recht de koning van de vezelrijke voedingsmiddelen te noemen. Ook bosvruchten en banaan leveren samen behoorlijk wat vezels op. Met deze pudding krijg je dan ook in één keer bijna 24 gram vezels binnen. Dat bijna evenveel als de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid!
10. Overnight oats met kaneel en fruit
Nog zo’n vezelbom is deze overnight oats. Een heerlijk ontbijtje om de dag al meteen te starten met een flinke portie vezels. Zowel de havervlokken, chiazaad, lijnzaad als kaneel zijn namelijk heel rijk aan deze gezonde voedingstof.
Ook interessant
- 7x snelle courgette-recepten
- Gaspitten schoonmaken was nog nooit zo makkelijk
- BBQ-recepten die je nog niet eerder hebt gezien
- 7x lekker snelle gerechten voor op je weekmenu
- Etentje op de planning? 6x recept-tips
- 3x culinaire recepten uit het Waddengebied
- Hoe open je een oester?
- Nazomer! 5 zonnige vakantie-gerechten
- Zo geef je eten extra smaak met kruiden (uit eigen tuin)
- Kerstmenu 2024: 10 x favoriete (bij)gerechten met aardappel
- Dit zijn 15 salades waar je je nooit voor hoeft te schamen
- Miljuschka's culinaire hotspots
- Donald Duck's Pannenkoekenrecepten
- Deze snacks passen perfect bij kombucha
- Zo maak je zoete-aardappelfriet extra knapperig
- Omelet maken: zo doe je dat
- Tip! 4x originele multicooker-recepten
- Hoe kook ik een ei? Tips en kooktijden
- 4x comfort food uit de multicooker
- Hoe bak je een zalm?