Bastilla is een heerlijke hartige taart afkomstig uit Marokko. Deze Bastilla met linzen en aubergine bestaat alleen maar uit groente en is daardoor toegankelijk voor iedereen. Rudolph deelt zijn recept voor de lekkerste Bastilla met linzen en aubergine. 

Rudolph van Veen

Ingredienten

1
Porties

Gestoofde groenten

  • 2 rode uien
  • 1 aubergine
  • 1 wortel
  • zonnebloemolie
  • 2 theelepel gemberpoeder
  • 2 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 1/4 bosje koriander
  • 1/4 bosje bladpeterselie
  • 200 ml groentebouillon

Saus

  • 200 g linzen
  • 1 ingelegde citroen
  • 3 eetlepels suiker
  • 40 g rozijnen
  • 2 eieren
  • 1 klontje boter

Amandelvulling

  • 200 g blanke amandelen
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel oranjebloesemwater

Bastilla

  • 8 vellen filodeeg
  • poedersuiker

Extra nodig

  • taartring van 24 cm

Bereidingswijze

45 minuten

Gestoofde groenten 

Snijd de ui in halveringen. Snijd de wortel en de aubergine in blokjes. Verhit olie in een pan. Bak de ui en de aubergine circa 2 minuten. Voeg de wortel toe. Voeg het gemberpoeder, de kaneel-, kurkuma-, komijnpoeder en het zout en de peper toe. Bak circa 1 minuut mee. Blus het geheel af met de groentebouillon. Stoof met deksel op de pan circa 10 minuten. Hak de koriander en de bladpeterselie en meng erdoor.  

Saus 

Spoel de linzen schoon en laat goed uitlekken. Snijd de ingelegde citroen in blokjes. Meng de suiker, rozijnen, linzen, ingelegde citroen en de eieren in een kom. Haal de groenten van het vuur en voeg het linzenmengsel toe.  

Amandelvulling 

Rooster de amandelen in de oven of in een pan. Maal of hak de amandelen samen met de suiker tot fijne stukjes. Breng op smaak met oranjebloesemwater. 

Bastilla 

Leg een taartring op een bakplaat met bakpapier. Vet deze in en bekleed de randen met bakpapier. Smelt de boter in een pan. Bestrijk een vel filodeeg met de boter en drapeer in de taartring. Ga door tot je 8 vellen in de taartring hebt zitten. De vellen hangen aan de zijkant over de ring. Verdeel hierover de helft van de amandelvulling. Schep daarop 2 volle eetlepels van de groentevulling. Verdeel hierover de rest van de amandelvulling.  Vouw de uiteinden naar elkaar toe en bestrijk met nog wat boter. Bak de bastilla circa 15 minuten in de oven. Bestuif de bastilla met kaneel en poedersuiker.  

ONTDEK HIER ALLE ANDERE RECEPTEN UIT RUDOLPH'S EERSTE HULP BIJ BAK-ONGELUKKEN

 

Geef je waardering

Bastilla met linzen en aubergine
Bastilla met linzen en aubergine