Koloniale roots

Klein lesje geschiedenis: de Indische rijsttafel komt uit de tijd van Nederlands-Indië. Nederlandse kolonisten maakten toen kennis met de Indonesische keuken en gaven hier een westerse draai aan. Deze gerechten werden geserveerd aan de rijke kolonisten op een grote, feestelijke rijsttafel. 

Balans

Balans is erg belangrijk bij een rijsttafel. Wissel vette gerechtjes af met minder vette hapjes. Kies voor zoete, maar ook zure smaken en zorg dat je kruidige, pittige gerechten kan afwisselen met frisse gerechten. 

Lees ook: De pittige kant van Azië.

Maak niet te veel

Hou rekening met de hoeveelheden. De meeste recepten zijn bedoeld voor vier personen, maar wanneer je een Indische rijsttafel maakt, maak je natuurlijk meerdere recepten. Zou je alles maken, dan heb je zoveel dat je een half dorp zou kunnen voeden. Leuk, maar niet de bedoeling. Kies dus een aantal gerechten of maak kleinere porties. 

Toch wat restjes over? Gooi niet weg, lees hier wat je daarmee kan doen! 

De perfecte Indische rijsttafel

Deze gerechten mogen zeker niet ontbreken op jouw Indische rijsttafel! 

Finishing touch

Als voorgerecht kun je Indische pasteitjes of kleine loempia’s serveren, dit past goed bij de intense smaken van de rijsttafel. De maaltijd kun je afsluiten met een kopje koffie of thee met spekkoek.

Tip: serveer bij je Indische rijsttafel zelfgemaakte sambal badjak.