Ayam Betawi (kip in ketjap) met Sajoer Bajem

13
Gemiddeld

Bereidingswijze

40 minuten totale tijd

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Ayam Betawi
Pel en snipper de sjalotten. Pel en hak de knoflook. Snijd de rode peper in ringen. Vijzel de ketoembar. Verhit een scheut olie in de pan en fruit de sjalotten, knoflook, ketoembar en peper. Hak de gula djawa grof en voeg toe. Blus af met het sap van de limoen. Voeg de ketjap en het water toe en laat circa 2 minuten inkoken tot een saus.
Snijd het bot uit de kippendijen en verwijder het vel. Snijd het vlees vervolgens in stukjes. Verwarm de frituurolie tot 180 ºC. Wentel de kip door de bloem en frituur in circa 4 minuten rondom goudbruin. Voeg de kip toe aan de ketjapsaus.

TIP: je kunt de kip in bloem ook maken, door bloem in een zak te scheppen, daar de kippenstukjes in te doen en vervolgens goed te schudden.

Sajoer bajem
Pel en snipper de knoflook. Verhit een scheutje olie in de wok. Bak de spinazie met de knoflook. Voeg de maïskorrels en de cashewnoten toe.

Serveer de spinazie met de ayam betawi en de witte rijst.

TIP: kun je geen gula djawa vinden, vervang deze dan door 1 eetlepel bruine suiker.

Ingredienten

4
Personen

Ayam Betawi

  • 200 g witte rijst
  • 3 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1.5 tl ketoembar
  • 1 schijf gulu djawa
  • 1 limoen
  • 100 ml ketjap manis
  • 50 ml water
  • 400 g kippendijen
  • bloem

Sajoer bajem

  • 1 teentjes knoflook
  • 1 scheutje zonnebloemolie
  • 600 g jonge bladspinazie
  • 50 g mais
  • 50 g cashewnoten

Extra nodig

  • keukenpapier
  • vijzel
  • olie om te frituren
Geef je waardering
13