Het brood

Hier worden we het in voedselland maar niet over eens. De ene chef zweert bij een 'robuuste boterham', zoals zuurdesem, om de binnenkant van de tosti mee te verzegelen. De andere chef wil niets anders dan een witte boterham om het zo neutraal mogelijk te houden - en hiermee de nadruk op de vulling te leggen. Eindstand: maak je eigen keuze. Wel raden we brood aan met weinig 'gaten' anders loopt de kaas eruit - en dat willen we niet. Belangrijker is wat je óp het brood smeert ;) 

De boter

Het insmeren van je tosti met (gezouten) boter voordat je hem bakt is cruciaal. Alleen op deze manier krijg je de knapperige, boterachtige buitenkant. Geen boter in huis? Gebruik dan mayonaise(!) om de buitenkanten mee in te smeren. Dit klinkt wat onwennig, maar mayonaise geeft extra smaak, plakt niet aan de pan en bruint gelijkmatig.

De bakmethode

Tosti-ijzer of pan? Wij zeggen pan! Het liefst eentje van gietijzer. Verwarm de pan voor op middelhoog vuur. Leg de ingeboterde tosti in de pan en draai het vuur terug. Het geheim van een goede tosti is een knapperige buitenkant en een gesmolten binnenkant. Om die reden moet je de tosti voor een langere tijd op laag vuur bakken. En druk de tosti tijdens het bakken aan door er een bakpapiertje en een zwaar voorwerp zoals een pan op te zetten. Die tip hebben we van Jamie Oliver. En... het werkt als een trein!

Psst, heb je de tosti dik belegd? Dan zou je de tosti kunnen afmaken door 'm kort in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius te leggen. Zo weet je zeker dat de binnenkant is (samen)gesmolten.