Lees ook: Lekkere en makkelijke koolhydraatarme-recepten > 

Tips voor het bakken van een omelet:

  • Gebruik altijd een pan met een dikke bodem;
  • Kluts de eieren in een kom (en voeg voor een romiger en zachter resultaat een eetlepel melk of room toe) en breng op smaak met zout en peper. Kluts lang genoeg, zodat het eiwit en eigeel goed gemengd is;
  • Verwarm een klontje boter met wat olie in de pan en schenk het eimengsel in de pan. Verdeel de omelet over de hele pan door de pan schuin rond te draaien;
  • Bak de omelet liever op te laag vuur dan te hoog, bij te hoog vuur wordt de omelet bruin;
  • Duw circa 30 seconden lang de omelet met een spatel vanaf de zijkant naar binnen;
  • Net als bij roereieren haal je de omelet vlak voor hij gaar is van het vuur, zodat de omelet verder gaart in de warmte van de pan;
  • Beleg de omelet eventueel (gegaarde) cherrytomaten, spek, paddenstoelen, ui, verse kruiden of geraspte kaas;
  • Als de omelet aan de onderkant begint te garen, vouw je de omelet dubbel (of vouw je de buitenste helften naar binnen) en haal je de pan van het vuur. Laat circa 30 seconden doorgaren en serveer.

Nog meer gebakken eieren
Een omelet bak je net als gebakken eieren in een koekenpan. Er zijn nog veel meer gebakken eieren. Hier even kort op een rijtje wat elk gebakken ei is.

Doorbakken omelet
Sommigen prefereren een doorbakken omelet in plaats van een net gare omelet. Als de onderkant gaar is en het ei aan de bovenkant bijna gestold, wordt de omelet omgedraaid om de andere kant te bakken. Deze omeletten zijn vaak wat steviger en lichtbruin gekleurd.

Sunny side up of spiegelei
Sunny side up is een spiegelei, met krokant gebakken eiwit en een zachte eidooier. Het komt vaak voor dat eerst het eiwit op hoog vuur wordt gebakken en later de eidooier toegevoegd wordt. Een spiegelei hoeft niet altijd krokant gebakken met een zachte dooier te zijn, soms wordt de onderkant gaar gebakken en wordt het spiegelei omgedraaid, zodat ook de dooier een beetje stolt.

Uitsmijter
Een uitsmijter is een eiergerecht, dat vaak als lunch of ontbijt wordt gegeten. Het bestaat uit twee boterhammen, ham, kaas en minimaal twee spiegeleieren. De uitsmijter wordt tegenwoordig ook met allerlei andere groente, vlees en vis gegeten.

Frittata, tortilla of boerenomelet
Deze eieren zijn een soort omelet: geklutste eieren gebakken met kruiden, groente, kaas en eventueel vlees of vis. De frittata is de Italiaanse versie, in de Spaanse tortilla zit vrijwel altijd aardappel, en in Nederland kennen we de boerenomelet.

Perfect bereide eieren? Bekijk hier meer tips