Hoe maak je een omelet?

De klassieke Franse omelet (baveuse genoemd) maak je door eieren te kloppen en te laten stollen in een pan tot een omelet. Een perfect gebakken omelet heeft 3 belangrijke eisen. Het moet een beetje zacht zijn van binnen, gaar aan de buitenkant, goudgeel van kleur zijn en luchtige structuur hebben.

Welke ingrediënten heb je nodig voor een omelet?

- Natuurlijk eieren!
- Een scheutje room of melk voor een extra romig resultaat

Welke toppings voor een omelet?

Wil je een topping? Dat kan! Denk aan: tomaten, spek, kaas of champignons. Deze toppings kan je het beste pas aan het einde toevoegen. Dit is de makkelijkste manier om te voorkomen dat je omelet te droog wordt.

Een luchtige omelet bakken: dit is de truc

Er is een strict stappenplan als het gaat om het ultieme omeletje. Volg dit, gebruik de juiste ingrediënten en wedden dat ook jij het ultieme omelet serveert?

  1. Gebruik een pan met een dikke bodem.
  2. Kluts de eieren in een kom. Voeg voor een romiger en zachter resultaat een eetlepel melk of room aan toe en breng op smaak met zout en peper. Of maak een omelet zonder melk. Kluts de eieren lang genoeg, zodat het eiwit en eigeel goed gemengd is.
  3. Verwarm een klontje boter met wat olie in de pan en schenk het eimengsel in de pan. Verdeel het ei over de hele pan.
  4. Bak de omelet liever op te laag vuur dan te hoog, bij te hoog vuur wordt de omelet bruin.
  5. Haal de omelet vlak voor hij gaar is van het vuur, zodat de omelet verder gaart in de warmte van de pan.
  6. Als de omelet aan de onderkant begint te garen, vouw je de omelet dubbel en haal je de pan van het vuur. Laat circa 30 seconden doorgaren en serveer.

Doorbakken omelet

Een doorbakken omelet is vaak wat steviger en lichtbruin gekleurd. Wil je liever dit in plaats van een luchtige variant? Volg dan bovenstaande stappen, aangevuld met:

  • Draai de omelet om als aan de onderkant gaar is en het ei aan de bovenkant bijna gestold.

Omelet maken voor 1 persoon

Voor 1 persoon gebruik je 2 eieren en 1 eetlepel melk of room als basis van je omelet. Daarna volg je het recept hierboven om een luchtig omelet te maken. 

Variaties omelet: boerenomelet, omelet met groenten en meer!

Op zoek naar makkelijke omelet recepten? Hieronder vind je de meest populaire variaties.

Omelet met groenten

Hoe maak je een omelet met groente? Simpel, heerlijk en gezond. Probeer dit recept voor een boerenomelet met champignons, broccoli en tomaten. 

boerenomelet

Boerenomelet met champignons, spek en oude kaas

Hoe maak je een omelet met kaas? Zie dit recept voor een goedgevulde boerenomelet met champignons, spek en oude kaas. Zo heb je genoeg voedingsstoffen binnen om de dag te beginnen!

boerenomelet

Vegetarische omelet

Een snel en makkelijk lunch- of ontbijtrecept: een vegetarisch omelet met tuinkers en chips. 

Miniatuur

Vietnamese omelet met garnalen

Lekker, kleurrijk, voedzaam en vullend. Deze vietnamese omelet is alles wat je wilt voor je ontbijt of lunch.

Miniatuur

Hoeveel calorieën telt een omelet?

Het aantal kcal in een omelet hangt af van de ingrediënten. Een basisomelet met 2 eieren bevat ongeveer 140 calorieën. Dit past dus goed binnen een caloriearm dieet. Wanneer je de omelet in boter of olie bakt, komen hier al snel 80 tot 100 calorieën bij.

Kaas (30 gram, 100 calorieën) en ham (30 gram, 50 calorieën) maken het gerecht calorierijker. Groenten voegen daarentegen weinig calorieën toe en zijn gezond. Gemiddeld bevat een omelet met groenten, gebakken in olie, 200 tot 250 calorieën.

Wat is het verschil tussen een omelet en uitsmijter?

Een uitsmijter is een gerecht met één of meerdere gebakken eieren, waarbij de dooier vaak heel blijft. Het wordt meestal geserveerd op brood, vaak met ham en/of kaas. Een omelet is een luchtig gerecht dat bestaat uit losgeklopte eieren, die je in een pan bakt. Vaak worden ingrediënten zoals kaas, groenten of ham op of in het omelet geserveerd.