De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24K op TV

Tuinbonen saai? Niet als je ze op deze manier klaarmaakt

Tuinbonen klinken wellicht als iets wat je ouders graag aten. En niet voor niets. Tuinbonen zijn namelijk hartstikke voedzaam en lekker, dus tijd om van het stoffige imago af te stappen. Wij delen tips voor hoe je ze het beste kunt koken, invriezen én een aantal verassende recepten.

tuinbonen

Wat zijn tuinbonen?

Tuinbonen behoren tot de vlinderbloemenfamilie. Verse tuinbonen zijn er tussen mei en september. In de zomermaanden tussen juli en augustus zijn ze het lekkerst. Tuinbonen zitten in een peul. In tegenstelling tot bijvoorbeeld sperziebonen is de peul niet eetbaar. Naast verse tuinbonen kun je tuinbonen ook gedroogd, bevroren of in pot kopen. 

Weken, ontdooien of afspoelen

Afhankelijk van de soort tuinboon die je hebt gekocht moet je ze op een bepaalde manier bereiden. Bevroren bonen moet je eerst ontdooien volgens aanwijzing op de verpakking. Tuinbonen uit pot kun je direct eten - of kort verwarmen. Gedroogde tuinbonen vragen om wat meer bereidingstijd.

Gedroogde tuinbonen

Gedroogde tuinbonen moeten, net als andere gedroogde bonen, eerst 12 uur weken in water (doe dit klusje dus vooral een nacht van te voren!) - voordat je ze kunt gebruiken. Hierna moet je de geweekte bonen nogmaals 30-45 minuten koken voordat je ze kunt eten. 

Tuinbonen klaarmaken

Zoals we hierboven al vertelden kun je de peul van de tuinboon niet eten. Wanneer je verse, hele, peulen koopt, zul je de bonen dus eerst moeten doppen. Tuinbonen kun je enkeldoppen en dubbeldoppen, daar vertellen we zo meer over. Wanneer je van plan bent veel tuinbonen te doppen raden we aan om handschoenen te dragen. De peulen bevatten looizuur. Dit is volstrekt onschuldig maar kan je handen zwart-paars doen kleuren.

Enkeldoppen

De tuinbonen uit hun peul halen heet 'enkeldoppen'. Je scheurt hierbij de peul open en drukt de bonen eruit. De bonen kun je na hierna direct bereiden - en dit doen de meeste mensen dan ook. Wanneer je oudere tuinbonen hebt, of je een chefwaardige maaltijd wilt bereiden kun je tuinbonen 'dubbeldoppen'. Dit is een extra stap.

Dubbeldoppen

Bij het dubbeldoppen ontdoe je de tuinbonen van hun vlies, die soms wat taai kan smaken. Voor het dubbeldoppen blancheer je de tuinbonen kort in kokend water en spoel je ze met koud water af. Nadat de tuinbonen zijn uitgelekt in een vergiet zie je dat het vlies lichter kleurt. Met een klein mesje kun je het vliesje nu makkelijk opensnijden en de knalgroene tuinboontjes eruit drukken. 

Tuinbonen koken

Tuinbonen gedopt? Dan kunnen we door naar het bereiden. Het merendeel kookt hun tuinbonen. De kooktijd is afhankelijk van hoe jong (of oud) je bonen zijn. Bij kleine, jonge boontjes is de bereidingstijd 7 minuten. Oudere, grote bonen vragen om zo'n 10 à 15 minuten. Proef de tuinbonen tussentijds om erachter te komen of ze gaar zijn.

Zout toevoegen aan kookwater?

Gebruik je enkelgedopte bonen? Dan is het beter om géén zout toevoegen aan je kookwater. Dit kan het vliesje extra stug maken. Voeg het liever later toe als smaakmaker. Bij dubbelgedopte bonen, die ontdaan zijn van hun vlies, kun je wél zout toevoegen aan het kookwater.

Stoven, stomen, bakken en roosteren

Naast koken kun je tuinbonen ook stoven, stomen of bakken. Wanneer je ze stooft of stoomt zijn de tuinbonen binnen zo'n 10 à 15 minuten gaar. Bak je ze mee? Kook de boontjes dan 5 minuten voor. Wil je tuinbonen roosteren? Zorg dan dat de boon al volledig gaar is gekookt in water. Hierna kun je ze krokant bakken in de oven voor zo'n 20 minuten op 220 graden celsius. Heerlijk als topping of snack!

Extra tip: 
Je kunt het hele doppen-en-garen-proces ook precies andersom doen. Je kunt de hele peulen op de bakplaat bakken. Zo stomen de tuinbonen gaar in hun eigen jasje. Na 10 tot 15 minuten snijd je de peul open en druk je de gegaarde bonen eruit. 

Tuinbonen invriezen

Tuinbonen kun je goed bewaren! De verse tuinbonen in hun peul blijven zo'n week goed in de koelkast. Wil je de gedopte bonen invriezen? Dat kan. Blancheer de gedopte tuinbonen voor 2 minuten in kokend water en bewaar ze in de vriezer. Op deze manier blijven de tuinbonen tot zo'n 3 maanden goed.

Recepten met tuinbonen

Op zoek naar een heerlijk recept met tuinbonen? Hieronder vind je onze favoriete recepten waaronder tuinboonsalades, pasta's en ceviches.

De lekkerste recepten met tuinbonen

De lekkerste recepten met tuinbonen

  • Frisse courgette-tuinbonenlasagne met ricotta en munt

    Een heerlijk fris lasagne-recept voor tijdens warme dagen.

    voorbereidingstijd 20 min
    Een recept van Hugo Kennis
    Hugo Kennis de Brigade
  • Ceviche van zeebaars met venkel en grapefruit
    Wij verzekeren je dat het maken van deze ceviche makkelijker is dan het uit te spreken.
    voorbereidingstijd 30 min
    Een recept van Job en Perry
    Miniatuurvoorbeeld
  • Tagliatelle in makkelijke roomsaus met prosciutto

    Tagliatelle in makkelijke roomsaus met prosciutto is zo'n recept dat eigenlijk iedereen wel lekker vind. Gauw aan de slag dus!

    voorbereidingstijd 30 min
    • Een recept van Hugo Kennis
      Hugo Kennis de Brigade
    • Een recept van Jet van Nieuwkerk
      Jet van Nieuwkerk
  • Rijstnoedels met Bio+ rodekool, wortel, tuinbonen, mango en frisse kokosdressing

    Een origineel recept met rijstnoedels, rodekool, tuinbonen, mango en kokosdressing. Fris en verassend!

  • Pasta pesto met pangrattato

    Til je groene pasta pesto naar een hoger niveau! Maak je eigen basilicumpesto en pangrattato (knapperige topping). Zo verrassend heb je dit pasta-gerecht nog nooit gegeten.

    voorbereidingstijd 30 min
    oventijd 10 min
    Een recept van Job en Perry
    Miniatuurvoorbeeld
  • Tataki van bonito met tuinbonen en bosui

    Schroei de heekfilet dicht door deze heel zonder boter of olie in de pan te bakken. Leg de vis op een bord en bestrooi met wat piment d’espelette.

    voorbereidingstijd 60 min
    Een recept van Estée Strooker
    Miniatuurvoorbeeld
  • Lenterisotto

    Heerlijke romige risotto.

    voorbereidingstijd 30 min
    Een recept van Roberta Pagnier
    Miniatuurvoorbeeld
  • Couscoussalade met geitenkaas

    Ons recept voor couscoussalade met geitenkaas en zoete abrikozen is een heerlijk basisrecept om te serveren bij vlees of vis. 

    voorbereidingstijd 20 min
    Een recept van Roberta Pagnier
    Miniatuurvoorbeeld
  • Spaghetti carbonara met wildpluk pesto

    Rooster de pijnboompitten en de amandelen in een droge pan.

    voorbereidingstijd 30 min
    Een recept van Hugo Kennis
    Hugo Kennis de Brigade
  • Lichte coq au vin met witte wijn

    Bak het spek goudbruin. Haal het spek uit de pan. Bak de kip in het vet van de spekjes rondom goudbruin. Haal de kip uit de pan.

    voorbereidingstijd 20 min
    Een recept van Hugo Kennis
    Hugo Kennis de Brigade
  • Saltimbocca met kipfilet, Marsalasaus, tuinbonen en polenta

    Met deze heerlijke saltimbocca van kipfilet in een smakelijke Marsalasaus met tuinboontjes en polenta maak je zeker indruk!

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.