Wat zijn tuinbonen?
Tuinbonen behoren tot de vlinderbloemenfamilie. Verse tuinbonen zijn er tussen mei en september. In de zomermaanden tussen juli en augustus zijn ze het lekkerst. Tuinbonen zitten in een peul. In tegenstelling tot bijvoorbeeld sperziebonen is de peul niet eetbaar. Naast verse tuinbonen kun je tuinbonen ook gedroogd, bevroren of in pot kopen.
Weken, ontdooien of afspoelen
Afhankelijk van de soort tuinboon die je hebt gekocht moet je ze op een bepaalde manier bereiden. Bevroren bonen moet je eerst ontdooien volgens aanwijzing op de verpakking. Tuinbonen uit pot kun je direct eten - of kort verwarmen. Gedroogde tuinbonen vragen om wat meer bereidingstijd.
Gedroogde tuinbonen
Gedroogde tuinbonen moeten, net als andere gedroogde bonen, eerst 12 uur weken in water (doe dit klusje dus vooral een nacht van te voren!) - voordat je ze kunt gebruiken. Hierna moet je de geweekte bonen nogmaals 30-45 minuten koken voordat je ze kunt eten.
Tuinbonen klaarmaken
Zoals we hierboven al vertelden kun je de peul van de tuinboon niet eten. Wanneer je verse, hele, peulen koopt, zul je de bonen dus eerst moeten doppen. Tuinbonen kun je enkeldoppen en dubbeldoppen, daar vertellen we zo meer over. Wanneer je van plan bent veel tuinbonen te doppen raden we aan om handschoenen te dragen. De peulen bevatten looizuur. Dit is volstrekt onschuldig maar kan je handen zwart-paars doen kleuren.
Enkeldoppen
De tuinbonen uit hun peul halen heet 'enkeldoppen'. Je scheurt hierbij de peul open en drukt de bonen eruit. De bonen kun je na hierna direct bereiden - en dit doen de meeste mensen dan ook. Wanneer je oudere tuinbonen hebt, of je een chefwaardige maaltijd wilt bereiden kun je tuinbonen 'dubbeldoppen'. Dit is een extra stap.
Dubbeldoppen
Bij het dubbeldoppen ontdoe je de tuinbonen van hun vlies, die soms wat taai kan smaken. Voor het dubbeldoppen blancheer je de tuinbonen kort in kokend water en spoel je ze met koud water af. Nadat de tuinbonen zijn uitgelekt in een vergiet zie je dat het vlies lichter kleurt. Met een klein mesje kun je het vliesje nu makkelijk opensnijden en de knalgroene tuinboontjes eruit drukken.
Tuinbonen koken
Tuinbonen gedopt? Dan kunnen we door naar het bereiden. Het merendeel kookt hun tuinbonen. De kooktijd is afhankelijk van hoe jong (of oud) je bonen zijn. Bij kleine, jonge boontjes is de bereidingstijd 7 minuten. Oudere, grote bonen vragen om zo'n 10 à 15 minuten. Proef de tuinbonen tussentijds om erachter te komen of ze gaar zijn.
Zout toevoegen aan kookwater?
Gebruik je enkelgedopte bonen? Dan is het beter om géén zout toevoegen aan je kookwater. Dit kan het vliesje extra stug maken. Voeg het liever later toe als smaakmaker. Bij dubbelgedopte bonen, die ontdaan zijn van hun vlies, kun je wél zout toevoegen aan het kookwater.
Stoven, stomen, bakken en roosteren
Naast koken kun je tuinbonen ook stoven, stomen of bakken. Wanneer je ze stooft of stoomt zijn de tuinbonen binnen zo'n 10 à 15 minuten gaar. Bak je ze mee? Kook de boontjes dan 5 minuten voor. Wil je tuinbonen roosteren? Zorg dan dat de boon al volledig gaar is gekookt in water. Hierna kun je ze krokant bakken in de oven voor zo'n 20 minuten op 220 graden celsius. Heerlijk als topping of snack!
Extra tip:
Je kunt het hele doppen-en-garen-proces ook precies andersom doen. Je kunt de hele peulen op de bakplaat bakken. Zo stomen de tuinbonen gaar in hun eigen jasje. Na 10 tot 15 minuten snijd je de peul open en druk je de gegaarde bonen eruit.
Tuinbonen invriezen
Tuinbonen kun je goed bewaren! De verse tuinbonen in hun peul blijven zo'n week goed in de koelkast. Wil je de gedopte bonen invriezen? Dat kan. Blancheer de gedopte tuinbonen voor 2 minuten in kokend water en bewaar ze in de vriezer. Op deze manier blijven de tuinbonen tot zo'n 3 maanden goed.
Recepten met tuinbonen
Op zoek naar een heerlijk recept met tuinbonen? Hieronder vind je onze favoriete recepten waaronder tuinboonsalades, pasta's en ceviches.