Gezonde lunch
In dit geval wil je natuurlijk eerst antwoord op de voornaamste vraag: wat is een gezonde lunch? Wat versta je eronder, aan welke richtlijnen moet het voldoen en wat kader je af? Belangrijk is dan om eerst antwoord te krijgen op een andere vraag: waarom wil je een gezonde lunch eten? Wil je een gezonde lunch om af te vallen of heb je er een andere reden voor. Mik je bijvoorbeeld op een gezonde lunch om zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen te krijgen omdat je zo fit en energiek mogelijk door het leven wilt flaneren?
Op het eerste gezicht zou je het misschien niet meteen zeggen, maar een gezonde lunch om af te vallen en een gezonde lunch om jezelf zo goed mogelijk te voeden zijn een wereld van verschil. Voedzaamheid kan dikwijls calorieën met zich meebrengen. Waar slank dan misschien niet die calorieën bevat, maar ook niet altijd de voedingsstoffen die je wilt. Denk maar eens aan een avocado: hartstikke voedzaam, maar qua aantal calorieën te vergelijken met een Mars of Snickers. Een blaadje sla daarentegen is hartstikke skinny - minder calorieën krijg je haast niet in je eten - maar is qua voedingsstoffen dan eerder vergelijkbaar met een glas water. En vullen doet het ook niet echt, waardoor de trek naar ongezonde hap sneller op de loer ligt.
Gezien het allemaal om de balans gaat (de ene keer sla, de andere keer Mars) wil je graag een balans van slank en voedzaam. Het moet zeker tot een uurtje of vier verzadigen en hoeft niet per se een knetterharde suikerdip te geven (a.u.b.). Als je slim bent voeg je er ook een berg groenten aan toe, zodat je jouw groenten-tax voor die dag al achter de kiezen hebt. Past prima binnen de kaders van een gezonde lunch én je hoeft er de rest van de dag niet meer over na te denken.
Tips voor een gezonde lunch
Kies je voor brood, kies dan volkoren brood. De vezels hierin bezorgen je een verzadigd gevoel en helpen je spijsvertering in topconditie te houden. Beleg je brood ook met extra groenten. Eet je kaas op brood? Maak er een broodje gezond van met de toevoeging van een blaadje sla, een plakje komkommer en een plak tomaat. Zo makkelijk kan het zijn. Naast je boterham kun je een bak salade (met zelfgemaakte dressing, in het kader van bewustzijn) maken om aan de dagelijks aanbevolen groenten te komen en een stuk fruit of twee nemen. Wedden dat het helemaal niet zoveel moeite kost als je aanvankelijk denkt en je zit geheid vol tot het tijd is voor de (gezonde) 4 uur-snack. Wissel de salade af met soep en de verveling slaat niet in. Voor een gezonde lunch is er vaak veel meer mogelijk dan je aanvankelijk denkt. En zelfgemaakt is in elk opzicht beter dan kant-en-klare hap.