Baba ganoush is een heerlijke aubergine-dip uit de Mediterrane keuken, wat heerlijk is met een stuk brood of bijvoorbeeld dit zelfgemaakte flatbread. Het allerlekkerst is-ie, wanneer hij een beetje rokerig smaakt. Lekkerrr! 

Job en Perry

Ingredienten

2
Personen

Baba ganoush

  • 4 aubergines
  • 3 el pijnboompitten
  • ½ bos krulpeterselie of bladpeterselie
  • 1 granaatappel
  • 2 tenen knoflook
  • 1 citroen
  • 4 el tahin
  • 4 el olijfolie
  • zout

Flatbread

  • 250 g bloem + extra voor uitrollen
  • 4 tl za'atar
  • 1 tl zout
  • 150 ml lauw water
  • 3 el olijfolie

Extra nodig

  • Deegschraper, rolstok of deegroller

Bereidingswijze

Totale tijd: 55 minuten
  1. Steek de barbecue aan.
     
  2. Leg de hele aubergines tussen de kolen in de barbecue en laat ze in 15-20 minuten rondom blakeren en heel zacht worden.
     
  3. Maak ondertussen het deeg voor de flatbreads. Maak een krater van de bloem op het werkblad. Doe de helft van de za’atar, het zout, water en een scheut olijfolie in het midden, meng alles door elkaar en kneed tot een soepel deeg. Laat 15-20 minuten rusten.
     
  4. Haal de aubergines uit de barbecue en laat afkoelen.
     
  5. Zet een koekenpannetje op de barbecue en rooster hierin de pijnboompitten goudbruin. Haal uit de pan.
     
  6. Verdeel het deeg in vieren. Rol elk stuk op een met bloem bestoven werkblad uit tot ongeveer ½ centimeter dik.
     
  7. Verhit 1 el olijfolie in de pan en bak het flatbread in de pan op de barbecue.
     
  8. Halveer de aubergines overlangs en schraap met een lepel het vruchtvlees eruit. Hak fijn en doe in een kom. Voeg de tahin toe.
     
  9. Pel en snijd de knoflook, strooi er wat grof zout of zoutvlokken over en schraap met het mes op de plank tot een puree. Voeg bij de aubergine. Rasp de schil van de citroen erboven. Pers het sap van een ½ citroen erover. Hak de peterselie fijn, voeg met een flinke scheut olijfolie toe en meng. Proef en breng op smaak met zout en evt. wat extra citroensap en olijfolie.
     
  10. Snijd de granaatappel in, halveer en klop de pitjes eruit.
     
  11. Schep de baba ganoush in een wijde schaal. Bestrooi met de granaatappelpitten en pijnboompitten. Besprenkel met olijfolie. Serveer samen met de flatbreads, strooi hier de overige za’atar over.

    Wil je álle Wat Eten We Vandaag?-recepten en video's bekijken? Ga dan snel naar Wat Eten We Vandaag?

Geef je waardering

110
Rokerige baba ganoush met zelfgemaakt flatbread
Rokerige baba ganoush met zelfgemaakt flatbread