De voordelen van een 24K account

 • Recepten bewaren
 • Exclusieve content en aanbiedingen
 • Gratis e-books

Tulband cake

Zoek jij dé manier om een perfect smeuïge tulband cake te maken? 24Kitchen's chef Rudolph van Veen deelt zijn klassieke basisrecept (en deelt slimme tips)!

75 MIN
tulband cake

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph

Wil jij een overheerlijke, smeuïge tulband cake maken? Met dit recept van 24Kitchen's Rudolph van Veen heb je de perfécte basis. En zodra je dit tulband-recept onder de knie hebt, kun je eindeloos variëren: van een gemarmerde tulband tot een ouderwets lekkere tulband met rozijnen. Bakken maar!

Bereidingswijze

Stap 1:

Verwarm de oven voor op 160 °C. (Of 200 °C als je een tulband cake met gebarsten bovenkant wilt, zie tips hierboven.) 
Mix de zachte boter en suiker tot een romige, lichtgele crème met een platte menghaak (vlindergarde, geen draadgarde).

Stap 2:

Doe één voor één de eieren bij het boter-suikermengsel. Spatel vervolgens de bloem voorzichtig door het mengsel en roer nog kort door.

> Wil je een marmercake? Dan is dit het moment om de cacao door het beslag te doen.

Stap 3:

Vet de tulband bakvorm goed in. Bebloem of besuiker de vorm eventueel voor een brosse buitenkant. 

Stap 4:

Bak de cake 50-60 minuten in een oven met onder- en bovenwarmte op 160 °C.

Stap 5:

Doe de naaldtest om te controleren of de cake gaar is. Steek een satéprikker in de cake en laat deze een paar tellen zitten. Controleer of het beslag nog nat is. Is de satéprikker droog? Dan is de cake gaar.

Stap 6:

Haal de tulband uit de oven en laat de cake 5 minuten in de vorm staan. De cake krimpt wat in de vorm. Keer de cake om op een rooster. Laat de tulband ondersteboven op het rooster uitwasemen, zodat het overgebleven vocht eruit kan komen.

Versier de tulband cake met bijvoorbeeld citroenglazuur of chocolade-ganache. 

Check ook: Rudolphs basisrecept voor poffertjes! >

Tulband-tips van Rudolph

Voor je aan de slag gaat van jouw tulband (in het Engels beter bekend als bundt cake), een aantal slimme tips van de meesterbakker. Want ook beste bakker weet: het geheim van een mooie tulband cake (met een zijdezachte binnenkant en brosse buitenkant) zit 'em in de details:

 • Vet de tulband bakvorm goed in. Hoe beter ingevet, hoe mooier het resultaat straks.
 • Brosse buitenkant? Strooi wat bloem of suiker over de ingevette vorm. Een mix van bloem, paneermeel en kurkuma is het geheim voor een mooie goudgele kleur (en natuurlijk die lekkere brosheid). 
 • Tulband met gebarsten bovenkantWil je een opgeblazen cake met zo'n mooi een gebarsten bovenkant? "Start met bakken op (afhankelijk van de grootte van de vorm) 200 °C of 210 °C en draai de temperatuur na 10 minuten omlaag."
 • Wat je ook doet: maak de ovendeur de eerste helft van het bakken niet open. "Dan bakt de cake scheef."
 • Doe altijd de naaldtest (met een mes, satéprikker of breinaald) om te checken of je cake gaar is. Dé controle-truc? "Laat je 'naald' een paar tellen in de cake zitten voor je 'em eruit haalt."
 • Zachte tulband cake. "Wil je een zachtere cake? Gebruik dan dezelfde hoeveelheid basterdsuiker in plaats van kristalsuiker. Basterdsuiker lost beter op en verandert de textuur van de cake."
 • Is de cake klaar? Haal 'em uit de oven en laat de tulband (of welke cake je ook bakt) 5 minuten ín de vorm staan. Rudolph: "De cake krimpt dan alvast in de vorm en komt er makkelijker uit." Laat de cake daarna op de kop op een rooster uitwasemen. Want: "Dat extra vocht moet weg kunnen."
 • Toppings. Met toppings op je tulband kun je alle kanten op. "Chocolade-ganache of citroenglazuur zijn goede klassiekers."
   
 • En misschien wel Rudolphs allerbelangrijkste tip: wees zuinig op je cakevorm. "Hoe gladder de cakevorm, hoe mooier de cake er uiteindelijk komt." Voorzichtig afwassen dus!

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker